Skocz do zawartości

Wymiana tarcz hamulcowych

jubitom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 13.07.2018 o 13:32, zibi_j1 napisał:

szkoda ze nie ma modelu pasującego do Deorek bo bym przetestował ;)

Co ty pitolisz... Przecież wpakowałem :D

Pasują te same co do BR-M355

Opublikowano
10 minut temu, SpiderMAN napisał:

Co ty pitolisz... Przecież wpakowałem :D

Pasują te same co do BR-M355

do deorki jest inny klocek. szerszy  a niższy (taki jak do slx)

Opublikowano
Teraz, zibi_j1 napisał:

do deorki jest inny klocek. szerszy  a niższy (taki jak do slx)

Wlazły i działają bardzo dobrze, przecież rozmawialiśmy o tym...

Działa jak ta lala.

EOT!

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podłącze się pod temat.

Obecnie posiadam jakieś podstawowe tarcze jak dobrze pamiętam SM-RT10-S 160/180. Czy mogę do nich zapodać hamulce M6000 i używać z klockami organicznymi? A dopiero w przyszłości wymienić tarcze na coś lepszego...?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Musze zakupić tarczę hamulcowa do rowerku żony. Przy tej okazji wpadł mi do głowy szatański plan: Oddał bym jej swoją tylną tarczę a sam na tył wsadził rt-66. Czy odczuję jakąkolwiek różnice w działaniu, poza satysfakcją? Obecnie mam tarczę Hayes.
Pytanie nr2: po czym poznam, że tarcza jest zużyta ?

Opublikowano (edytowane)

Po rancie na tarczy i zmianie grubości (będzie cieńsza w miejscu gdzie pracowały klocki) ta sama zasada co w samochodzie

Edytowane przez tol2di
Opublikowano

Jeśli tarcza jest mocno zjechana wystarczy przejechać paznokciem i poczujesz różnice pomiędzy miejscem gdzie trą klocki a resztą tarczy.

Tarcze te to takie nooo średniaki nie mam pojęcia czy zrobią różnice lepsze tarcze bo najważniejszy w hamowaniu jest hamulec i jego praca, modulacja czy siła zaciskania.

Opublikowano

A najprościej zmierzyć grubość tarczy suwmiarką. Jeśli uzyskana wartość jest mniejsza od podanej na tarczy (np. tarcze Shimano) wowczas tarcza kwalifikuje się do wymiany.

Rożnica będzie odczowalna o ile przy okazji wymienisz klocki np. z żywic na półmetaliki. Wówczas rt66 faktycznie robi robote.

Opublikowano
2 godziny temu, zibi_j1 napisał:

Musze zakupić tarczę hamulcowa do rowerku żony. Przy tej okazji wpadł mi do głowy szatański plan: Oddał bym jej swoją tylną tarczę a sam na tył wsadził rt-66. Czy odczuję jakąkolwiek różnice w działaniu, poza satysfakcją? Obecnie mam tarczę Hayes.
Pytanie nr2: po czym poznam, że tarcza jest zużyta ?

Ja mam RT66 i bardzo fajne tarcze :)