marvelo Opublikowano 11 Grudnia 2019 Opublikowano 11 Grudnia 2019 1 godzinę temu, ACTIVIA napisał: A to jest miejsce majsterkowania. Muszę tam jeszcze sporo rzeczy zmontować przez to na razie mam tam burdel Burdelem się nie przejmuj. Jeśli utrzymywanie porządku zajmuje więcej czasu i pożera więcej energii niż zapanowanie nad chaosem, to jest tylko objawem jakiejś obsesji i niczemu nie służy. Prawdziwy geniusz zawsze będzie miał wokół siebie lekki nieład. Osobiście jakoś nie ufam ludziom, którzy wokół siebie mają pedantyczny porządek i źle się wśród nich czuję.
Gość Opublikowano 11 Grudnia 2019 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Ja w trakcie pracy robie bałagan ale czasem potrafie ją przerwać by posprzatać, bo nadmiar chaosu mnie dekoncenteuje a zwłaszcza gdy w stosie narzędzi musze znaleść to potrzebne. @ACTIVIA specjalisci nazywaja to badaniem rynku i dopasowaniem do potrzeb konsumenta.
Kruk Opublikowano 11 Grudnia 2019 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Za to ja mam taki syf w koło że masakra, nie mniej bez patrzenia wiem co gdzie leży Od pilników po pędzle, smary, narzędzia no istna pracowania Moja mówi na to dziupla świra ale kto jak co lubi
Accent_Szaj Opublikowano 11 Grudnia 2019 Opublikowano 11 Grudnia 2019 18 minut temu, Kruk napisał: Moja mówi na to dziupla świra ale kto jak co lubi Ja bym nazwał to Artystyczny Nieład
Gość Opublikowano 12 Grudnia 2019 Opublikowano 12 Grudnia 2019 A ja lubię mieć poukładane wtedy nic nie szukam bo wszytko ma swoje miejsc
Gość Opublikowano 21 Grudnia 2019 Opublikowano 21 Grudnia 2019 No i się udało zrobiłem sobie kompresor na domowy użytekSprawdziłem działa jak powinienTaraz domy warsztat zyskał największego sprzymierzeńcem czyli sprężone powietrze Koszt wyszedł 180 zl
ACTIVIA Opublikowano 22 Grudnia 2019 Opublikowano 22 Grudnia 2019 23 godziny temu, piter614 napisał: No i się udało zrobiłem sobie kompresor na domowy użytek Sprawdziłem działa jak powinien Taraz domy warsztat zyskał największego sprzymierzeńcem czyli sprężone powietrze Koszt wyszedł 180 zl Muszę wykonać jakąś obudowę akustyczną na kompresor że zbiornikiem 100 litrowym bo przy dłuższym użytkowaniu silnik pracuje w trybie ciągłym o dużym hałasie
Kruk Opublikowano 22 Grudnia 2019 Opublikowano 22 Grudnia 2019 A nie wystarczy pale paneli akustycznych i płyta OZB ? No to w ramach nudy i w sumie wkurzenia się na leciutko krzywy hak zrobił własny klucz do prostowania i sprawdzania centryczności haka: Zacznę opis od lewej strony: Stara ośka z jakiegoś składaka, na to jeden konus, włożony do rączki od młotka kinetycznego co kupiłem dla ściągaczy do piast, potem przyszło stare łożsyko maszynowe z odkurzacza, twarda sprężyna niwelująca ewentualne niedociągnięcia w szlifowaniu, podkładka, śruba, motylek ze starej piasty. W środku pręt od młotka, na koniec nałożony taki trzymacz do menzurek laboratoryjnych, i pręt z drukarki. Sprawdzałem na haku leciutko krzywym, który na oko za chiny by nikt nie zobaczył że krzywy, ten przyrząd jasno pokazał że krzywy Czyli kolejne narzędzie niskim kosztem. 2
Gość Opublikowano 23 Grudnia 2019 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Muszę wykonać jakąś obudowę akustyczną na kompresor że zbiornikiem 100 litrowym bo przy dłuższym użytkowaniu silnik pracuje w trybie ciągłym o dużym hałasieDokładnie jak pisze kruku zrobił bymRamę z profili stalowych, do tego przykrecił bym płytę OSB a na nią panele akustyczneNp https://soundsolutions.pl/pl/p/Pianka-profilowana-FALA-5-cm-Gruzelki-/33?gclid=Cj0KCQiAxfzvBRCZARIsAGA7YMzhabLCC8iM4_gQKGbbxBF5F2rlRYU41mjhUpKDRwM9CtHO-dyOTkMaAqabEALw_wcBUżywamy podobnych w pracy do wygłuszania maszyn wibrujacych które podają części, przyznam że różnica z otwartymi drzwiami do podajnika jest ogromna
ACTIVIA Opublikowano 23 Grudnia 2019 Opublikowano 23 Grudnia 2019 21 godzin temu, Kruk napisał: No to w ramach nudy i w sumie wkurzenia się na leciutko krzywy hak zrobił własny klucz do prostowania i sprawdzania centryczności haka: Zacznę opis od lewej strony: Stara ośka z jakiegoś składaka, na to jeden konus, włożony do rączki od młotka kinetycznego co kupiłem dla ściągaczy do piast, potem przyszło stare łożsyko maszynowe z odkurzacza, twarda sprężyna niwelująca ewentualne niedociągnięcia w szlifowaniu, podkładka, śruba, motylek ze starej piasty. W środku pręt od młotka, na koniec nałożony taki trzymacz do menzurek laboratoryjnych, i pręt z drukarki. Sprawdzałem na haku leciutko krzywym, który na oko za chiny by nikt nie zobaczył że krzywy, ten przyrząd jasno pokazał że krzywy Czyli kolejne narzędzie niskim kosztem. No to ładnie ci wyszło. Na You Tube znalazłem taki filmik co do wygłuszania kompresora
Accent_Szaj Opublikowano 23 Grudnia 2019 Opublikowano 23 Grudnia 2019 @ACTIVIA A nie masz możliwości wywalić go do innego pomieszczenia(kotłownia,garaż) i doprowadzenia rurkami powietrza?
ACTIVIA Opublikowano 24 Grudnia 2019 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Niestety nie bo warsztat mam w lokalu piwnicznym budynku mieszkalnego 2 piętrowego
Gość Opublikowano 24 Grudnia 2019 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Powiem że taka skrzynka fajny pomysł jednak zrobił bym ją większą ale z płyty OSB grubość 18 lub 22 mm, stelaż może być drewnianyI uwierz mi na słowo użył bym tych paneli co ci linkowałem używamy ich w pracy do wygłuszania grawerek mechanicznych oraz podajnikow części które wibrują i generują naprawdę bardzo duży hałas, gdyż jak otworzysz drzwi to Joe da się wstać bez nauszników, tak głośno pracująPo zamknięciu drzwi hałas znika o 70 %Jest bardzo duża różnica
ACTIVIA Opublikowano 24 Grudnia 2019 Opublikowano 24 Grudnia 2019 13 godzin temu, piter614 napisał: Powiem że taka skrzynka fajny pomysł jednak zrobił bym ją większą ale z płyty OSB grubość 18 lub 22 mm, stelaż może być drewniany I uwierz mi na słowo użył bym tych paneli co ci linkowałem używamy ich w pracy do wygłuszania grawerek mechanicznych oraz podajnikow części które wibrują i generują naprawdę bardzo duży hałas, gdyż jak otworzysz drzwi to Joe da się wstać bez nauszników, tak głośno pracują Po zamknięciu drzwi hałas znika o 70 % Jest bardzo duża różnica I też tak zrobię, ale to już na wiosnę
ACTIVIA Opublikowano 25 Grudnia 2019 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Szkoda że nie idzie kupić takie coś gotowe pod wymiar
Gość Opublikowano 25 Grudnia 2019 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Widziałem właśnie miałem Ci linkowaćAle tutaj z OSB będzie też dobrzeTylko ta gąbke do wygłuszania trzeba przykleić klejemMasz tak duży warsztat że ogarniesz bez problemuTej gąbki są różne rodzaje które bardziej lub mniej wyciszaja
Kruk Opublikowano 25 Grudnia 2019 Opublikowano 25 Grudnia 2019 A w czym jest problem? Nie masz narzędzi aby taki coś zrobić? czy czasu? Jak coś to taki prostą skrzynie bym mógł Ci zrobić jak coś tylko nie wiem ile wysyłka by wyniosła ;D
Wojtek O. Opublikowano 26 Grudnia 2019 Opublikowano 26 Grudnia 2019 W dniu 11.12.2019 o 22:23, Kruk napisał: Za to ja mam taki syf w koło że masakra, nie mniej bez patrzenia wiem co gdzie leży Od pilników po pędzle, smary, narzędzia no istna pracowania Moja mówi na to dziupla świra ale kto jak co lubi To nie jest syf/chaos. Masz poprostu ułożone po swojemu i wszystko pod ręką. Nie chcę obrazić nikogo:
ACTIVIA Opublikowano 27 Grudnia 2019 Opublikowano 27 Grudnia 2019 W dniu 25.12.2019 o 16:26, Kruk napisał: A w czym jest problem? Nie masz narzędzi aby taki coś zrobić? czy czasu? Jak coś to taki prostą skrzynie bym mógł Ci zrobić jak coś tylko nie wiem ile wysyłka by wyniosła ;D Tylko że mój kompresor ma ok 1.5m długości, 80cm wysokości i 50cm szerokości Miejsce na pudło jest lecz chce to na warsztat i żeby ładnie to wyglądało Teraz spawam konstrukcje i robię nowe masywne stoły na warsztat. Jak przyjdzie sezon i będzie więcej funduszy to coś fajnego wymyślę W dniu 26.12.2019 o 13:09, Wojtek O. napisał: To nie jest syf/chaos. Masz poprostu ułożone po swojemu i wszystko pod ręką. Nie chcę obrazić nikogo: Każdy robi po swojemu i takich ludzi lubię 1
Red Opublikowano 10 Stycznia 2020 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Nie musisz patentować aby zarabiać na produkcji kluczy ale fakt jakby Kruk nad tym pomyślał to zrobiłby na tym kasę.
Kruk Opublikowano 10 Stycznia 2020 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Hehe za mały żuczek jestem aby sam pchać to g.... Są czasami pomysł na narzędzi jak coś zrobić ale bez tokarki itp nie da rady. Ostatnio wpadłem na pomysł jak zrobić narzędzie do idealnego ustawienia kierownicy prosto, niby banał ale wiele osób wku...rza i chcą mieć idealnie a to by było rozwiązanie
ACTIVIA Opublikowano 10 Stycznia 2020 Opublikowano 10 Stycznia 2020 @Kruk Maszyny obróbcze mam, Gdybyś miał jakiś pomysł to pisz
Kruk Opublikowano 10 Stycznia 2020 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Hehe no to można coś kiedyś pokombinować
ACTIVIA Opublikowano 10 Stycznia 2020 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Teraz wszedłem w produkcje tulei redukcyjnych do sztycy 31,6-30,9 bo sporo osób mi tym głowę zawracało
Gość Opublikowano 10 Stycznia 2020 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Jak jest na czym to pewnie ze można zawsze się komuś przyda
Rekomendowane odpowiedzi