zero Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2018 Spoko pomysł jako awaryjne i b. lekkie, ale... strzykawka 100 kosztuje niewiele mniej niż tania pompka, nie nabije tyle co ona (na filmie widać flak). Dochodzi trwałość, strzykawka jest z założenia jednorazowa. Wbrew pozorom zajmuje sporo miejsca, a niewiele, lub nic, się do niej zmieści. Ale skoro działa... Pytanie ile nabije i ile razy?
Andrzej Sawicki Opublikowano 7 Grudnia 2018 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Strzykawka za złotówkę i wężyk akwarystyczny za drugie tyle to całkiem dobry zestaw do wlewania płynu uszczelniającego. 1 1
kaido2 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Spoko, kiedyś strzykawką nabiłem ok 2 bary piłkę siatkową. Można, tylko wiadomo trochę to trwa przy takim balonie. Samej strzykawce po tym zabiegu nic nie było, można by spokojnie tak wiele razy dymać, jednak pytanie brzmi przy jakim ciśnieniu zacznie przepuszczać, a jeżeli nie to do jakiego można nabić kiedy to nadgarstek powie stop !?
trollu Opublikowano 9 Grudnia 2018 Opublikowano 9 Grudnia 2018 2.0 bar w enduraku spoko ale co z szosami?
User56sz Opublikowano 25 Stycznia 2019 Opublikowano 25 Stycznia 2019 W dniu 2.09.2018 o 17:50, Kruk napisał: Najprostszym narzędziem jakie można sobie zrobić to wybijak to misek sterów/łożysk pressfit. Rura stalowa........................... Podaj proszę średnicę rurki.
Gość Opublikowano 25 Stycznia 2019 Opublikowano 25 Stycznia 2019 4 minuty temu, User56sz napisał: Podaj proszę średnicę rurki. taka żeby na luźno przeszła przez środek miski
Kruk Opublikowano 26 Stycznia 2019 Opublikowano 26 Stycznia 2019 spokojnie 21/22 mm będzie dobra jak dla pressfita na Shimano, tak 2/3 mm luzu. Najlepiej to jakby była rurka kwasówka wtedy jak raz wygniesz to już będziesz miał spokój, ze zwykła stalą zdarza się że trzeba rozginać ramiona ponownie. Nie jest to uciążliwe ale jak ma się kwasówkę albo jakaś lepszą stal ws ensie rurkę to warto się pomęczyć z twardszą stalą i mieć trwalsze narzędzie.
Unknown Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 W dniu 2.09.2018 o 14:49, Kruk napisał: Dzień dobry wszystkim. Nie chciałem śmiecić forum więc odświeżam i się dorzucam do tematu. Oto moje ręcznie robione narzędzia które oszczędziły mi troszku pieniędzy: Praska taka to koszt gdzieś w granicach 20-25 złotych, taki skuwacz 10 złotych, kluczyk do kominków może 5 złotych zaś wbijak do uszczelek 5-10 złotych. Niestety są zaokrąglone zważywszy na fakt posiadania większości rzeczy takich jak gruby kawał teflonu do zrobienia wbijaka do uszczelek w szopie. Wszystko działa bardzo prawidłowo, dla estetyki są wymalowane srebrnym i czarnym lakierem oraz clear'em. Praska jest dokładna i nie ma problemu z zamontowywaniem łożysk w korpusie piasty za ułamek ceny oryginału, fakt jest dostosowana do moich piast lecz miedziane tuleje można wymienić na szersze. Ja pierdziu, przecież to nie sa narzedzia, tylko jakies "dziela sztuki"....naprawde piekna robota, chyba byloby mi ich szkoda używać, tak ladnie wygladaja.
Kruk Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 Hehe bez przesady w Takim razie pokaże wam co kumplowi zrobiłem. Kumpel ma Damper Fox Float RP2 z wajchą, chciał mieć z manetką także stworzyłem mu mechanizm blokady: W czerwonej strzałce jest już otwór w którego wchodzi uchwyt tłoczka. Patent jest prosty, jak będzie już złożony to podeślę fotkę 3
Gość Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 Normalnie czarodziej na czym ty te graty robisz? Tokarka frezarka?
eathan Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 Może nie do końca narzędzie i własnej roboty. Za to bardzo wygodne i praktyczne. Stoli do majsterkowania. Stolik składany i zajmuje mało miejsca. Blat jest dzielony i rozsuwany za pomocą dwóch korb. Działa jak proste imadło. Doskonale sprawdza się do serwisowania kół. Wpięte koło trzyma się idealnie. Przykładowy stolik do kupienia pod linkiem poniżej https://allegro.pl/oferta/stol-warsztatowy-stolik-regulowany-skladany-robocz-5815216817 2
Kruk Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 2 godziny temu, piter614 napisał: Normalnie czarodziej na czym ty te graty robisz? Tokarka frezarka? Rencumi Serio, pilniczki, piłki i imadło, wykończenie papierami wodnymi i ładnie wychodzi
Unknown Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 PressFitt - wybijak Miski sterów- wybijak Zaczynam przygodę z tym forum, wiec przepraszam, że w innym miejscu 1
Andrew1985 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 W dniu 9.02.2019 o 19:28, Kruk napisał: Hehe bez przesady w Takim razie pokaże wam co kumplowi zrobiłem. Kumpel ma Damper Fox Float RP2 z wajchą, chciał mieć z manetką także stworzyłem mu mechanizm blokady: W czerwonej strzałce jest już otwór w którego wchodzi uchwyt tłoczka. Patent jest prosty, jak będzie już złożony to podeślę fotkę I jak ?
User56sz Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 W dniu 9.02.2019 o 19:28, Kruk napisał: Hehe bez przesady w Takim razie pokaże wam co kumplowi zrobiłem. Kumpel ma Damper Fox Float RP2 z wajchą, chciał mieć z manetką także stworzyłem mu mechanizm blokady: W czerwonej strzałce jest już otwór w którego wchodzi uchwyt tłoczka. Patent jest prosty, jak będzie już złożony to podeślę fotkę świetnie to zrobiłeś 1
Kruk Opublikowano 26 Lipca 2019 Opublikowano 26 Lipca 2019 Daaawno nic nie wrzucałem tutaj także coś prostego, Bacik własnej roboty Stary łańcuch XT hg93 , kawałek blachy kwasówki, czarny lakier, drewniana rączka od noża, niebieska folia termoaktywna, 2 śrubki 3
Kruk Opublikowano 27 Lipca 2019 Opublikowano 27 Lipca 2019 Dzięki, też jestem zadowolony, niby bacik groszowe sprawy ale fajnie coś zrobić samemu
Gość Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 W dniu 07.12.2018 o 09:48, TomekM napisał: Co myslicie o czymś takim? Lekkie i zajmuje mało miejsca Ani to wygodne, ani wydajne...
Kruk Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 Takie dziwactwo, klucz na 3 piny dedykowany do sztycy regulowanej: 2
Kruk Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Witam i odświeżam, mam nowe narzędzie stworzone prostymi narzędziami. Może zacznę od końca tym razem. Wszystkie pytania typu: Po co to robiłeś? Tyle roboty a można to ręcznie zrobić? I tak dalej o razu uprzedzę: - lubię dłubać, coś zawsze kręcę, jeśli potrafię to wolę nie kupować czegoś na siłę. A teraz konkrety. Jakiś czas temu wpadłem na pomysł zrobienia praski do oliwki do przewodów hydraulicznych. Niby plan prosty, ramka, jakaś śruba zakończona szpikulcem i dwie szczęki do przytrzymania przewodu. Ale nie było to tak oczywiste. Wpierw wziąłem się za "śrubę" z pinem. Myślałem aby wykorzystać stary wyciskacz do łańcucha i tak zrobiłem, lecz tak pomyślałem logicznie że skoro będzie się obracać i wciskać oliwkę to końcówka pinu będzie lekko rzeźbić w trzpieniu oliwki. Wymyśliłem że musi być on stabilny ale obrotowy, aby nic nie tarło. Ze starych dysków twardych wykręciłem mikro łożyska maszynowe, na których obracał się talerze dysku. Też z tego od razu wyciągnąłem korpus do tych łożysk. W łożyska wprasowałem śrubkę mosiężną odpowiednio oszlifowaną. Następnie nagwintowałem gwintownikiem M6 aby pasowało do wyciskacza. Końcówkę pinu zrobiłem na łożysku maszynowych wraz z pinem z mosiądzu. Rączkę ze skuwacza starego okleiłem niebieską folią termoaktywną. Następnym etapem było znalezienie odpowiedniego materiały na ramkę do praski. Wpierw myślałem o kawałku jakiegoś plastiku twardego, później tekstolitu jednak skończyło się na stali. Szukałem jakiegoś pręta twardego, pełnego w środku i najlepiej o przekroju kwadratu. Po poszukiwaniach znalazłem stary śledź od namiotu cyrkowego. Stary, pożarty od rdzy ale widziałem w nim potencjał. Po 2 dniach szlifowania pilnikami wyprowadziłem go do przekroju kwadratu, pociąłem na części, nawierciłem i nagwintowałem otwory, skręciłem ramkę. Potem wymierzyłem otwory na ramie z pinem do wciskania końcówki oliwki, kolejno otwór na pokrętło do zaciskania przewodu. Oszlifowałem gotową ramkę na papierach wodnych. Wszystko wymalowane 2 razy czarnym lakierem i 1 raz clearem. Kolejno zabrałem się za zaciski przewodu. Tutaj długo nie myślałem i wykorzystałem standardowe Shimanowskie bloczki. Po prostu jeden przykleiłem do ramy w odpowiednio wymierzonym miejscu, zaś drugi musiał działać jak imadło. W tan sam sposób jak z pinem, postanowiłem wypełnić klejem bloczek, następnie wyfrezowałem otwór na łożysko z kolejnego starego dysku twardego ( takie 10GB mają takie łożyska ). Trzeba było zrobić pokrętło które będzie z tym bloczkiem. Stara śruba, końcówka z starego uchwytu na telefon, wszystko sklejone klejem, oszlifowane na równo i oklejone niebieską folią termoaktywną. Wszystko czas było złożyć i ewentualnie do kalibrować. Wszystko działa bardzo dobrze, odchylenie jest 0,3mm na pinie względem osi obrotu także jak przy tylko ręcznej obróbce nie jest źle Tydzień grzebania, szlifowania, dostrajania, polerowania i ogólnie zabawy, a efekt? Oceńcie sami 1.Bloczki Shimano do przycinania przewodu Hydraulicznego. 2.łożysko maszynowe 3.Cała głowiczka, wraz z obrotowym pinem na łożysku maszynowym 4.Rama stalowa ze starego śledzia cyrkowego 5.Stara rączka od skuwacza w którym pin się wyrobił 6. pokrętło z uchwytu na telefon Dodam jeszcze że mogłem kupić jakiś pręt w żelaznym, niestety nie mieli o przekroju kwadratowym a jak mieli to pusty w środku a nie chciałem ciąć gumówką z grubej blachy takich patyczków stali a i wolałem stary zardzewiały śledź wykorzystać. 8
Accent_Szaj Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 @Kruk masz chłopie talent i potrafisz go wykorzystać
Kruk Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Dzięki za miłe słowo, ale to nic takiego, po prostu przed wyrzuceniem czegokolwiek to rozbieram na części i szukam tak zwanych "przydasiów" i tak za jakiś czas tworzę różne rzeczy czy to narzędzia czy inne dziwactwa ;D 1
jeleń Opublikowano 16 Września 2019 Opublikowano 16 Września 2019 To ja się pochwalę moimi brzydulami. 1. Klucz do kominków zębatek korby. Robiony na szybko, bo się zapiekło. Miałem zrobić wersję ładniejszą ale z drugiej strony działa? Działa. 2
jeleń Opublikowano 17 Września 2019 Opublikowano 17 Września 2019 Kolejnym kluczem jest coś co robiłem już trzeci raz. Zawsze się gubi podczas przeprowadzki, albo się pożycza i się nie oddaje. Także Klucz do konusów. Magiczna 13'tka Zrobię w nim otwór i zamontuję na łańcuch. Przysięgam! 1
Rekomendowane odpowiedzi