Skocz do zawartości

Jaki suport pod GX Eagle?

Grzegorz80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Obecnie mam jeszcze zamocowany suport pod korbę Shimano XT Mega 9 , jednak cały napęd zmieniam. teraz na GX Eagle ( poza kasetą ).

Jaki więc wkład suportu powinienem zainstalować pod SRAM GX Eagle ? Szerokość mufy to 68mm. Z lewej podkładka dystansowa, a z prawej podkładka i mocowanie przerzutki E-Type. 

Mógłbym prosić o konkretny link ? 

IMG_0209.jpg

Edytowane przez Grzegorz80
13 minut temu, Grzegorz80 napisał:

suport powinienem zainstalować do tej ramy kompatybilny z GX Eagle

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Wystarczy przeczytać specyfikacje korby, bo podejrzewam iż jest w niej zawarta informacja o kompatybilnych z nią wkładach oraz szczegółowa instrukcja montażu dla rożnych wymiarów muf suportowych. Odrobina pracy własnej. 

Mając zapewne nie małe doświadczenie w osprzęcie wystarczy rzut twojego fachowego oka by podpowiedzieć mi który z poniższych suportów jest dla mnie odpowiedni :

BB30/PF30-68/73mm,  GXP/PF GXP 68/73mm ..... DUB BB30?

Rozumiem, że suport pod Shimano który mam jeszcze w ramie ( Race Face Turbine XC/AM ) nie będzie kompatybilny ?

Tu nie trzeba być fachowcem. Gwint to gwint a PF to PF. 

https://www.centrumrowerowe.pl/wklad-suportu-truvativ-gxp-team-pd14270/

25 minut temu, Grzegorz80 napisał:

Rozumiem, że suport pod Shimano który mam jeszcze w ramie ( Race Face Turbine XC/AM ) nie będzie kompatybilny ?

Jeden jak i drugi wkład jest pod oś 24 mm ale czy będzie pasować to Ci nie zagwarantuje. Kup korbę załóż a jak wkład nie będzie pasował to zamów inny. Proste jak 2 x 2.

Edytowane przez Gość

Rzecz w tym, że oś GXP mnie ma na całej długości średnicy 24mm. Pod koniec zmniejsza się do 22mm. Nie założy tej korby do starego suportu. Albo nowy suport, albo kojarzę, że są tulejki redukcyjne, by przerobić taki na standard GXP. Chyba Aerozine ma je w swojej ofercie. A że to nie byle jaki suport Shimano, lecz Race Face, może to być jakaś opcja.

Edytowane przez Fenthin
10 godzin temu, Fenthin napisał:

DUB to zupełnie inny standard. Oś średnicy ~29mm.

Czy lepsze? Ciężko powiedzieć, zbyt krótko na rynku. . 

Po prostu kolejny standard...

Jakby BB30 nie mogli wykorzystać...

Marketing...

• 5 tygodni później...

Korba Eagle GX i suport podany z linku juz kupiony. 

Kiedy wcisnąłem suport na oś korby to stwierdziłem niestety, że nie obraca się on swobodnie gdyż obciera o śruby mocujące tarczę na korbie.

O co tu chodzi ? Czy powinien być jakaś podkładka na osi korby zanim wcisnę suport ? 

Suport.jpg IMG_1110.jpg

z manuala z www srama

Cytat

If there is play in the crankset, remove the crank arms and apply additional grease to the spindle. Repeat the installation procedure until play is eliminated.

nie ogarniam tych amerykańców, porobili tych standardów, dają jakieś dystanse i jak coś nie pasuje to kombinuj żeby pasowało.

W pudełku z suportem masz jakieś pierścienie dystansowe? Musisz tam coś włożyć, żeby śruby nie opierały się na suporcie

Z suportem były dwie podkładki dystansowe ale są one raczej miedzy miski suportu a ramę . 

Problem tylko, że jeśli dałbym podkładkę miedzy suport, a korbę to blat korby ucieknie mi bardziej na zewnątrz . Co za kicha ! Czy mogę kupić jakiś inny suport którego miski będą bardziej płaske ? Wtedy blat będzie mniej więcej w tak połowie kasety .

A czy taka podkładkę posiadałes w komplecie jak kupiłeś zestaw https://rowerowanie.pl/forum/viewthread.php?forum_id=44&thread_id=4109 jest to podkładka dystansowa między korba a suportem.

Korba Eagle GX i suport podany z linku juz kupiony. 
Kiedy wcisnąłem suport na oś korby to stwierdziłem niestety, że nie obraca się on swobodnie gdyż obciera o śruby mocujące tarczę na korbie.
O co tu chodzi ? Czy powinien być jakaś podkładka na osi korby zanim wcisnę suport ? 
Suport.thumb.jpg.9f23688d42dba55565766aea0a4442d8.jpgIMG_1110.thumb.jpg.606be559ab906b3b0107c23cc874e2bb.jpg
35 minut temu, Grzegorz80 napisał:

Z suportem były dwie podkładki dystansowe ale są one raczej miedzy miski suportu a ramę . 

Problem tylko, że jeśli dałbym podkładkę miedzy suport, a korbę to blat korby ucieknie mi bardziej na zewnątrz . Co za kicha ! Czy mogę kupić jakiś inny suport którego miski będą bardziej płaske ? Wtedy blat będzie mniej więcej w tak połowie kasety .

no nie, jeśli dasz podkładkę pod suport a ramę to dla korby bez znaczenia bo tak czy inaczej odsuniesz suport od ramy (a na suporcie w tym momencie opiera się korba). 

Tak jak @specialized34 napisał, podkładka sprężynująca i chyba dodatkowo dystans, rzuć okiem na str 12

https://www.sram.com/sites/default/files/techdocs/95-6118-016-000_rev_c_mtb_cranksets_and_bottom_brackets.pdf

na stronie 16 w pkt 7 masz adnotację, którą cytowałem wyżej

@Pucmen, ciekawe ile wytrzyma. U mnie był pf MT500, wytrzymał w fullu dokładnie rok, przejechane trochę ponad 1.5kkm. Jeden wypad do Bielska, parę razy Jura, jeżdżone spokojnie - nie jestem hardcorem. Jak ma być shimanowski pf to podobno najlepiej dołożyć do XTR, ma niby najlepsze uszczelnienia. Mi padło już lewe łożysko. Na 99% będę zmieniał na skręcanego tokena.

zdjęcie z wczoraj

37956032_2120171271386678_5021037667781967872_n.jpg

Edytowane przez trollu
no nie, jeśli dasz podkładkę pod suport a ramę to dla korby bez znaczenia bo tak czy inaczej odsuniesz suport od ramy (a na suporcie w tym momencie opiera się korba). 
Tak jak [mention=1036]specialized34[/mention] napisał, podkładka sprężynująca i chyba dodatkowo dystans, rzuć okiem na str 12
https://www.sram.com/sites/default/files/techdocs/95-6118-016-000_rev_c_mtb_cranksets_and_bottom_brackets.pdf

na stronie 16 w pkt 7 masz adnotację, którą cytowałem wyżej

[mention=4801]Pucmen[/mention], ja bym MT500 nie zakładał. U mnie wytrzymał w fullu dokładnie rok, przejechane trochę ponad 1.5kkm. Jeden wypad do Bielska, parę razy Jura, jeżdżone spokojnie - nie jestem hardcorem. Jak ma być shimanowski pf to lepiej dołożyć do XTR, ma podobno najlepsze uszczelnienia. Mi padło już lewe łożysko. Na 99% będę zmieniał na skręcanego tokena.
zdjęcie z wczoraj
37956032_2120171271386678_5021037667781967872_n.thumb.jpg.93083bb4104dbacba6b345fe1db64e6f.jpg
Tak jak napisał@trollu na stronie 13 jest opisane jaka podkładka powinna iść pod dana szerokość suportu plus podkładka sprężynowa
  • Pomógł 1

....no i Zonk !

Kupiłem już wszystkie komponenty do transformacji na GX Eagle. Wkręcam suport i d.... ! Ten z linku nie pasuje . Od stronty napędu wkręcam miskę normalnie ( lewy gwint ) ale z drugiej strony gwint lewy , a miska suportu prawy .

Mój stary suport to : Race Face  X Type Turbine  BB Shell....

Jaki mam wiec zamowic? 

IMG_1150.jpg IMG_1151.jpg

• 6 miesięcy temu...

Cześć wszystkim. Właśnie jestem w trakcie konwersji z 2x9 do GX eagle 1x12 w Specu Camberze 29. 

GX eagle można kupić jeszcze w wersji GXP, ale też już w nowej USTANDARYZOWANEJ wersji DUB. To nie jest kolejny dodatkowy standard, tylko ujednolicenie wszystkich korb. Zamiast produkować 4 różnych korb i 4 różnych supportów to Korba jest jednakowa dla wszystkich rodzajów ram, a jedyna rzecz którą dopasowujesz to odpowiedni suport. Dzięki temu korba jest kompatybilna wstecznie ze wszystkimi znanymi standardami bsa, bb, pf itd Ja mam w ramie (Alu) gwint bsa 73mm i kupiłem do korby dub suport do bsa 68-73. Tutaj więcej na ten temat: https://velonews.pl/posts/5496-sram-dub-czyli-standaryzacja-rozmiarow-korb

Edytowane przez Sadziak