Gość Opublikowano 4 Lipca 2018 Opublikowano 4 Lipca 2018 To może zaciekawi użytkowników Kross Soil Oglądając ostatnio nowości trafiłem na Kross Moon, który miał zamontowany amortyzator tylni dampera odwrotnie niż u mnie czy np u @Sziva, zastanowił mnie to czy można by było np u mnie tak zmienić i nie uszkadzając oczywiście niczego przy tym. Jedyna dobra zaletą tego jest to że jest łatwy dostęp do pokrętła które reguluje odbicie Na zdjęciach niebieski moon z odwrotnie zamontowanym damperem a żółty to mój To jest pytanie czysto retoryczne Czekam na odpowiedzi czy to ma sens, i czy się ogólnie da tak zrobić, czy będzie lepiej czy będzie gorzej Ciekaw też jestem czy budowa ramy na taki zabieg by pozwoliła? Patrząc na zdjęcie wygląda to podobnie 🧐
Motke Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 Według mnie lepiej jest w żółtym - lepsze smarowanie i samoczyszczenie.
Gość Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 Na stronie Krossa wszystkie Moony mają zainstalowany damper po bożemu.
Puncu Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 Może mieć to związek ze smarowaniem uszczelki komory powietrznej. W innych damperach np. sprężynowych ze zbiorniczkiem wyrównawczym ma to plusy i minusy. W zbiorniczki jest niewielka ilość oleju która smaruje uszczelke przegrody IFP lub na odwrót, doszczelnia zawór powietrza.
Gość Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 3 godziny temu, Sziva napisał: Na stronie Krossa wszystkie Moony mają zainstalowany damper po bożemu. parę dni temu czytałam artykuł o nowym moon chyba na Facebooku odnośnie zmiany położenia dampera właśnie w ten sposób co ma niebieskim czyli kołami do góry,przyznam że jak ktoś ma grube palce to ciężko mu dojść do pokrętła w soilu . myślę sobie czy np taka zmiana miała by sens np w moim rowerze? temat traktując jako luźną rozmowę nie mam zamiaru nic na siłę ulepszać, Tutaj jest jaki artykuł i na foto jest fox założony właśnie w ten sposóbhttp://mtb.pl/kross-moon-ksiezyc-w-nowej-wersji/
Ares Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 Z racji konstrukcji i hermetycznej pracy Damper możesz sobie zamontować dowolnie.
Rekomendowane odpowiedzi