Grzegorz80 Opublikowano 1 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Witam wszystkich na forum. Do tej pory jeździłem na napędzie 3x9 Shimano XT M7XX . Ale, że ostatnio posypała się tylna oś i musiałem rozpleść koło pomyślałem, że skorzystam z okazji i pozbędę się całej reszty Postanowiłem, że pójdę w kierunku 1x11. Głównym problemem jest na razie wybór miedzy Sram, a XT M8000. 1. Czy można jednoznacznie powiedzieć, że GX jest lepszy od XT , czy to tylko kwestia gustu? 2. Problem numer dwa - nowa piasta. XT kosztuje jakie 45 Euro , czyli jakieś 200zł, a do Sram..... nie wiem czego mam szukać . Czy bębenek kupuje się oddzielnie? 3. Jeśli XT to 11-42 i 32T przy kołach 26 , czy lepiej 11-46 i 34T? Czy też lepiej pójść w Sunrace 11-50? 4. Czy korba Sram pasuje pod suport Shimano ? Mój rower to Cannondale Prophet: Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 1 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Skoro chcesz zmieniać wszystko to szedłbym w pełną grupę. W Sram róznic w pracy w zasadzie nie ma. Jest tylko róznica w wadze. Teraz wyszedł napęd NX Eagle 1x12 w dobrej cenie. Rozważ i to, przy takim zakresie z tyłu, będziesz mógł spokojnie mieć w korbie 34-36T. Co do pytań: 1. GX to poziom między SLX/XT 2. 11 rzędowe napędy Sram pasują na zwykły bębenek, ten NX Eagle co pisałem także. 3. 11-42T z 30-32T w korbie przy wariancie XT, 11-50T z 34-36T w korbie przy NX Eagle 4. Nie każda. Tu lepiej nie kombinować. Odnośnik do komentarza
Grzegorz80 Opublikowano 1 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 (edytowane) Moment...... NX to SLX a GX to XT, czy tak ? Czy możesz podać jakiś linka do piasty pod Eagle 1x12 ... w miarę normalnej cenie ? Czy do 11-42T i 32T (może kiedyś 34T) lepiej SGS czy SG? Edytowane 1 Lipca 2018 przez Grzegorz80 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 1 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 13 minut temu, Grzegorz80 napisał: Moment...... NX to SLX a GX to XT, czy tak ? To nie jest 1:1 nie trzymaj się tego schematu, bo jest błędny... NX Eagle... https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-grupy-osprzetu-grupa-sram-nx-eagle-1x12-trigger-170mm-32t-dub-o_l_331_11169.html Pasuje do piast Shimano, odpadają Ci koszty wymiany koła/piasty. Ja także rozważam zakup tej grupy w przyszłosci. Na wadze mi nie zależy bardzo, a tylko taka różnica jest pomiędzy NX a GX. W NX kaseta ma 11-50T, a nie 10-50T. I ta kaseta NX jest na zwykły bębenek... Na YT masz masę filmów porównujących działanie grup SRAMa, nie da się tego odnieść bezpośrednio do Shimano tak jak ty to odnosisz, bo to zupełnie inne rozwiązania ze sobą nie kompatybilne. Odnośnik do komentarza
Grzegorz80 Opublikowano 1 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 (edytowane) Super . Już mi coś wyklarowałeś ...... Na forsie nie śpię, ale czy nie warto zmiksować GX i NX ? Mam karbonową kierownicę i karbonowego lefciaka , ale nie jestem maniakiem odchudzania roweru . Czyli piasta XT FH-M8000 i kaset NX 10-50T, tak ? Co wtedy na przód 32, czy 34 ? A między NX a XT co byś proponował ? Edytowane 1 Lipca 2018 przez Grzegorz80 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 1 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Już pisałem... szedłbym w Eagla. Możliwe że w mixie NX (kaseta), GX (reszta). XT poprzedniej generacji RD-M786 mam teraz w 1x10 i jest ok Nowsze działa jeszcze lepiej. Po co chcesz zmieniać piastę? Coś nie tak ze starą? Odnośnik do komentarza
Grzegorz80 Opublikowano 1 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 (edytowane) Jak pisalem na wstępie , piasta nadaje sie do kosza . Przy serwisie napędu odkryłem, że nakrętka piasty jest połuźniona i bierzcie obu łożysk szlag trafił. Ale to nawet dobrze bo dzięki temu skłoniło mnie to do wymiany całego napędu . A co z korbą ? Widziałem chyba ze 3 różne ... Dub, Fat, GXP , Boost. O co tutaj chodzi ? Niektórzy polecają też zębatkę owalną. Potrzebne mi to ? Lepsze ? Edytowane 1 Lipca 2018 przez Grzegorz80 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 1 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Zlituj się... google... To są typy suportów... Mam za Ciebie to czytać i wklejać... Owal jest zbędny. Odnośnik do komentarza
Grzegorz80 Opublikowano 1 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 (edytowane) Dzięki za pomoc. Edytowane 3 Lipca 2018 przez Grzegorz80 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Przycisk masz od podziękowań... Druga sprawa nie dubluj wątku... Po co założyłeś kolejny? Odnośnik do komentarza
Grzegorz80 Opublikowano 5 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Nie dubluję . Wcześniej pytałem ogólnie o rodzaj napędu. Teraz wiem, że będzie to GX Eagle a problem dotyczy konkretnie kompatybilności. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Dublujesz, bo można było temat napędu logicznie kontynuować tutaj... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi