Skocz do zawartości

Ustawianie nachylenia siodełka

Jables

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam pytanie co do sztyc, które mają jarzmo jak np. Aerozine XP zero, Accent Titan Carbon, Accent Execute.

Może mi ktoś wyjaśnić, w jaki sposób ustawić odpowiednie nachylenie siodełka? W opisie sztycy czytam że, istnieje możliwość dokładnej regulacji kąta nachylenia siodełka, ale nie umiem tego zrobić  :D  Dokręcając jedną śrubę, siodełko przechyla się w jedną stronę, a dokręcając drugą - w drugą stronę, ale nie jestem w stanie dojść do nachylenia jakiego bym oczekiwał tak, aby każda ze śrób była odpowiednio mocno dokręcona,

I jeszcze dodatkowe pytanie: jaka średnica sztycy pasuje do ramy Canyon Grand Canyon CF 6.9, 30.9 czy 31.6?

Pozdrawiam

Edytowane przez Jables
Opublikowano
13 minut temu, Jables napisał:

Może mi ktoś wyjaśnić, w jaki sposób ustawić odpowiednie nachylenie siodełka?

Ja kładę komórę z uruchomioną aplikacją Saddle Adjust na siodełku i dociągam na zmianę, powolutku tak, żeby była pożądana wartość. Daje radę. 

Opublikowano

Ja używam zwykłej poziomicy i pilnuje by przy dokręcaniu oko nie zmieniało położenia. 

Opublikowano

Jak popuścisz/odkręcisz śrubę z przodu i wkręcisz śrubę z tyłu to przód siodła pójdzie w górę.

Jak odkręcisz/popuścisz śrubę z tyłu i dokręcisz z przodu to nosek siodełka się obniży.

stanislaw.kozuchowicz
Opublikowano

@Jables

Nie próbuj dokręcić śrub na raz tylko rób to inkrementalnie:

1. Poluzuj obie śruby
  2. Korzystając z poziomicy ustaw wybrane nachylenie siodła
  3. Dokręć lekko obie śruby kontrolując nachylenie siodła
  4. Dokręcaj śruby na przemian po pół obrotu
  5. Kontroluj nachylenie siodła
  6. Powtarzaj punktny 4 i 5 aż do prawidłowego posadowiena siodła
Opublikowano

Czyli rozumiem, że jedna śruba może być mocniej przykręcona, niż druga? No bo jeśli chcę siodełko bardziej przechylone do przodu, muszę ja dociągnąć a tylną poluzować. 

Opublikowano
23 godziny temu, Jables napisał:

Czyli rozumiem, że jedna śruba może być mocniej przykręcona, niż druga? No bo jeśli chcę siodełko bardziej przechylone do przodu, muszę ja dociągnąć a tylną poluzować. 

Naciągając jedną naciągasz jednocześnie drugą. Nie da się naciągnąć jedną a drugą zostawić luźną.

Polecam najpierw poluzować tylną a potem dociągać przednią. I rób to małymi krokami np o ćwierć obrotu.