bloksi Opublikowano 3 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 (edytowane) Witam wszystkich Przymierzam się do zakupy Mio Cyclo 205 lub 315 i zastanawiam się jak te urządzenia znoszą niskie temperatury zimą powiedzmy -15 a także jeśli chodzi o wysokie temperatury latem gdy jest np +40? Czy wszystko nadal działa poprawnie? Mierzenie wszystkich parametrów? Czy urządzenie się wtedy nie wiesza lub samoczynnie restartuje? No i jak z żywotnością baterii w takich warunkach? A druga sprawa czy już coś Mio zrobiło z tym problemem łączenia się z czujnikiem prędkości? Czy nadal trzeba dogrywać jakiś plik ręcznie żeby wszystko działało? I jeszcze jedna sprawa bo zamierzam kupić dwa takie urządzenia i czy jeśli będą blisko siebie czujniki z tych obu urządzeń (tzn dwa rowery obok siebie) nie będzie to negatywnie wpływać na ich pracę? Pozdrawiam Edytowane 3 Lipca 2018 przez bloksi Odnośnik do komentarza
stanislaw.kozuchowicz Opublikowano 3 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 (edytowane) @bloksi 2 godziny temu, bloksi napisał: Przymierzam się do zakupy Mio Cyclo 205 lub 315 i zastanawiam się jak te urządzenia znoszą niskie temperatury zimą powiedzmy -15 a także jeśli chodzi o wysokie temperatury latem gdy jest np +40? Nie jeździłem z mio w tak niskich temperaturach jak -15 ale nie spodziewał bym się, że będzie działać bezproblemowo. W instrukcji obsługi nie jest nic napisane na temat zakresu temperatur w jakim urządzenie może pracować. Ale jak w -15 jakakolwiek elektornika, która nie jest do tego przystosowana będzie wystawiona przez dłuższy cza na działania takiej temperatury to się podda. Tym bardziej, że tam jest wyświetlacz ciekłokrystaliczny. Latem nawet przy wysokich temperaturach rzędu 30+ i jazda w pełnym słońcu problemów nie zaobserwowałem. W 40+ chyba nie zdarzyło mi się jechać. 2 godziny temu, bloksi napisał: A druga sprawa czy już coś Mio zrobiło z tym problemem łączenia się z czujnikiem prędkości? Czy nadal trzeba dogrywać jakiś plik ręcznie żeby wszystko działało? Nic a nic. Nie przy każdej aktualizacji ale od czasu do czasu zdarza się, że konieczne jest ponowne wgranie biblioteki. 2 godziny temu, bloksi napisał: I jeszcze jedna sprawa bo zamierzam kupić dwa takie urządzenia i czy jeśli będą blisko siebie czujniki z tych obu urządzeń (tzn dwa rowery obok siebie) nie będzie to negatywnie wpływać na ich pracę? Tutaj nie jestem w stanie wesprzeć się własnym doświadczeniem bo posiadam tylko jedno urządzenie. Wydaje mi się, że nie powinno być problemu bo czujniki paruje się z urządzeniem. Ale to tylko moje "wydaje mi się" Pozdrawiam! Doczytałem jeszcze w instrukcji (strona 18, Czujniki) : Cytat Przy kolejnym parowaniu z czujnikiem urządzenie połączy się automatycznie z tym samym czujnikiem co osatnio. Aby powiązać je z nowym czujnikiem, dotknik opcji Sparuj z nowym czujnikiem. Także nie powinno być problemu z dwoma urządzeniami. Edytowane 3 Lipca 2018 przez stanislaw.kozuchowicz Odnośnik do komentarza
bloksi Opublikowano 3 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 (edytowane) No właśnie dlatego pytam o te temperatury szczególnie niskie bo gdzieś na jakiejś stronie widziałem że chyba garminy i polary mają podane, że będą poprawnie działać do -20 Tak czy inaczej dziękuję kolego za te informację A w jakiej najniższej temperaturze używałeś tego sprzętu? Zastanawiam się jeszcze nad Sigmą rox 11 tylko ona nie ma pełnoprawnej nawigacji a jednak dobrze by było ją mieć żeby nie było potrzeby wyciągania smartfona do ustalenia swojej pozycji a sam ślad może być niewystarczający do wycieczek eksploracyjnych😋😎 A jeszcze jedno pytanie dla tych co mają mio kupili byście je teraz jeszcze raz czy może wybralibyście coś innego np sigme o której wspomniałem? Edytowane 3 Lipca 2018 przez bloksi Odnośnik do komentarza
stanislaw.kozuchowicz Opublikowano 3 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 14 minut temu, bloksi napisał: A w jakiej najniższej temperaturze używałeś tego sprzętu? Na pewno powyżej zera. Pewnie między 5 a 10 stopni na plusie. 15 minut temu, bloksi napisał: A jeszcze jedno pytanie dla tych co mają mio kupili byście je teraz jeszcze raz czy może wybralibyście coś innego np sigme o której wspomniałem? Stosunek ceny do jakości jest spoko. Kupił bym jeszcze raz. Odnośnik do komentarza
Marek Karnecki Opublikowano 3 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 (edytowane) Ja jeździłem w tym roku przy -15 z mio cyclo 200, nie zaobserwowałem żadnego złego działania - ale dla bezpieczeństwa i żywotności sprzętu przy takim zimnie jednak postanowiłem go nie brać więcej.Tak więc do -5 stopni biorę, potem mi już szkoda urządzenia . p.s Zawsze można go /ubrać/ w jakieś futerko domowej roboty Edytowane 3 Lipca 2018 przez Marek Karnecki Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi