K7i7 Opublikowano 2 Lipca 2018 Opublikowano 2 Lipca 2018 Dzień dobry. Moje pytanie do was brzmi tak : Czym rózni sie sterowanie roweru ,w którym mamy amortyzator z offsetem 44mm ,od sterowania roweru gdzie znajduje się amortyzator z offsetem 51mm ? Dzięki za odpowiedzi.
stanislaw.kozuchowicz Opublikowano 2 Lipca 2018 Opublikowano 2 Lipca 2018 (edytowane) https://www.1enduro.pl/geometria-roweru-mtb-enduro/ Z tej stronki: „Drobny parametr pokazujący, jak duże znaczenie może mieć kilka milimetrów. Jest to odległość osi przedniej piasty od przedłużenia osi główki ramy. Podobnie, jak kąt główki ramy i długość mostka, wpływa na „lekkość” kierowania. Na logikę, im mniejsze wyprzedzenie, tym bardziej bezpośrednie prowadzenie, prawda? Nieprawda: większe wyprzedzenie powoduje, że punkt styku opony z podłożem jest w mniejszej odległości od przedłużenia osi główki ramy, przez co opór na kierownicy jest lżejszy (ta odległość to właśnie trail). Jednocześnie nie pogarsza to stabilności roweru. Dlatego też producenci eksperymentują ze zwiększaniem wyprzedzenia/offsetu (zwłaszcza w 29er-ach), żeby zrównoważyć coraz bardziej płaskie główki ramy. Z drugiej strony: mniejsze wyprzedzenie/offset (czyli większy trail) jeszcze bardziej zwiększa stabilność prowadzenia w zakręcie, więc dla zaawansowanych riderów może być korzystne.” Edytowane 2 Lipca 2018 przez stanislaw.kozuchowicz
AcidManiac Opublikowano 3 Września 2018 Opublikowano 3 Września 2018 Nic dodać, nic ująć Jakaż była wówczas moja radość, gdy odkryłem, że moja Reba RL 29 ma offset 46mm:-) To naprawdę działa.
Fimala Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Pewnie dostanę złoty kilof za odkopanie takiego kotleta, ale co się stanie lub nie stanie jeśli do ramy do której dedykowany jest widelec z offsetem 51mm wsadzę widelec z offsetem 47mm? Czy to ma szanse zagrać?
Accent_Szaj Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 12 godzin temu, Fimala napisał: Pewnie dostanę złoty kilof Proszę bardzo Co do tematu,to już to było powyżej W dniu 2.07.2018 o 22:54, stanislaw.kozuchowicz napisał: większe wyprzedzenie powoduje, że punkt styku opony z podłożem jest w mniejszej odległości od przedłużenia osi główki ramy, przez co opór na kierownicy jest lżejszy (ta odległość to właśnie trail). Jednocześnie nie pogarsza to stabilności roweru. Dlatego też producenci eksperymentują ze zwiększaniem wyprzedzenia/offsetu (zwłaszcza w 29er-ach), żeby zrównoważyć coraz bardziej płaskie główki ramy. Z drugiej strony: mniejsze wyprzedzenie/offset (czyli większy trail) jeszcze bardziej zwiększa stabilność prowadzenia w zakręcie, więc dla zaawansowanych riderów może być korzystne.”
Rekomendowane odpowiedzi