Skocz do zawartości

RockShox Recon Gold TK 27 Solo Air - prawidłowa praca amortyzatora.

jareks

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam na imię Jarek i jestem nowy na forum. Po kilku dniach poszukiwań informacji w internecie, ciągle nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, które - jak przypuszczam - dla większości posiadaczy amortyzatorów powietrznych jest banalne. Mianowicie - jak powinien zachowywać się amortyzator po usunięciu powietrza? Czy górne golenie powinny bez oporu chować się w dolnych?

Teraz od początku: od niedawna mam mój pierwszy rower MTB, od razu z amorem powietrznym (ROCK SHOX Recon Gold TK 27 15 Solo Air). W sklepie ustawiono mi ciśnienie na masę ok. 90kg, chociaż ważę tylko 64kg. Na początku to zignorowałem, jednak z czasem, kiedy widziałem że wykorzystuję znikomą część skoku, w końcu kupiłem pompkę i zacząłem kombinować z ciśnieniem. Po ustawieniu minimalnego ciśnienia na moją masę (50psi), nadal amor wydawał mi się twardy. Spuściłem całe powietrze i wtedy okazało się, że - wbrew moim oczekiwaniom - opór wcale nie jest wiele mniejszy. Wrażenie przy dociskaniu jest takie, jakby tam ciągle była jakaś "poduszka powietrzna". Stąd pytanie - czy tak jest prawidłowo? Dzisiaj przejechałem się kilka kilometrów w lesie z ciśnieniem 40psi (poniżej skali podanej na amorze) i starałem się najeżdżać na przeszkody - udało mi się wykorzystać około 60-70% skoku.

Dzięki za szybką odpowiedź. No właśnie oczekiwałem, że po usunięciu powietrza amor się zapadnie, a tak się zdecydowanie nie dzieje. Blokada działa - blokuje i odblokowuje. No chyba że jest możliwe, że blokada jest nieprawidłowo ustawiona i odblokowuje "do połowy".

I już wróciłem z serwisu. Miałeś rację podejrzewając blokadę skoku. Po prostu linka była za słabo naciągnięta i nie odblokowywała amora do końca. Po dociągnięciu linki i dopompowaniu powietrza zgodnie z wytycznymi Rockshoxa, amor pracuje tak jak wydawało mi się że powinien pracować od początku. Sprawa załatwiona - bardzo Ci dziękuję.