Skocz do zawartości

Trek Emonda ALR 6 rocznik 2018, Hi Mod ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Moja czarna pantera po ostatecznych upgrejdach:

• siodełko: z firmowo montowanego Bontrager Montrose Comp na model wyższy Montrose Elite

przyczyna upgrejdu: firmowe było ... za miękkie, nie lubię "kanap" - inaczej zainwestowałbym w 20 letnie Volvo - koszt wszak podobny  Przy okazji zaoszczędzone kilka gram, przy zachowaniu tego samego kształtu, który mi odpowiada. 

• koła: z firmowych Bontrager Aeolus Comp TLR na DT Swiss PR1400 Oxic

przyczyna upgrejdu: Aeolusy są klocowate niezmiernie (na wadze kół udało mi się zaoszczędzić 60 dkg masy rotującej - dane rzeczywiste, własnoręcznie ważone), nie są do tego zbyt sztywne, a poza tym te "karbonowe" kołnierze działały jak żagiel raczej. Przy okazji poprawiłem ogromnie skuteczność hamowania, w szczególności w trudniejszych warunkach pogodowych. Hamowanie przy Oxicach jest czystą przyjemnością  zarówno modulacja, jak i skuteczność są o wiele lepsze, niż w obręczach alu (przynajmniej tych  montowanych w moich Aeolusach)

• Efekt finalny: 

Rower na aluminiowej, sztywnej ramie z wieczystą gwarancją, z wysoce wytrzymałymi kołami, idealnymi do podjazdów i na każde warunki pogodowe o wysokiej sztywności, waga całkowita roweru bardzo zbliżona do Emondy SL6, zdecydowanie poniżej 8kg  

emonda_small.jpg

Edytowane przez ortogonalny
poprawki w tekście
W dniu 1.07.2018 o 12:01, ortogonalny napisał:

przyczyna upgrejdu: firmowe było ... za miękkie

Też się przymierzam do zaszczepienia w swojej szosie siodła Bontrager Montrose Elite, właśnie ze względu na twardość. Duża jest różnica w stosunku do Comp? Odczuwalna znacznie? 

Wyścióka jest praktycznie taka sama. Podobnie jak poszycie. Różnice jest w materiale z którego wykonane są szyny: tytan vs CroMo. Podobnie zresztą jak w seriach siodełek speca czy fizika.

Jest zauważalnie twardsze. I trochę lżejsze. Nie ważyłem a nigdzie nie znalazłem wagi wersji Comp, ale da się wyczuć w dłoniach różnicę. Różnica jest również w spodzie siodełka. W wersji comp jest jakieś tworzywo sztuczne, w wersji Elite piszą o karbonie. I to, IMHO, powoduje różnicę w twardości.

Andrzej Sawicki
6 godzin temu, Łabędź napisał:

Też się przymierzam do zaszczepienia w swojej szosie siodła Bontrager Montrose Elite, właśnie ze względu na twardość.

Następnego kup sobie Gianta. W TCX dostałem deskę obłożoną sztuczną skórą. ;)

Elite ważyłem i waga wskazała 227g .Nie jest to może jakieś mega lekkie ale też nie ma ''lipy'' :-)
oczywiście przy szerokości 138mm
Trzeba by jeszcze zwazyc compa. Zreszta wg mnie tych pare gramow w praktyce nie ma znaczenia, wazniejsza jest poprawa sztywnosci, a ta jest bardzo zauwazalna.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka