Skocz do zawartości

cs-hg62 10 vs cs-hg50 10 vs cs-hg500 10

darth.proof

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Moja kaseta cs-hg62 10 11-36T dokonała żywota :( przejechałem prawie 5000 km ;) 

Chciałbym ją wymienić. Tylko na jaką? Znalazłem takie jak w tytule, wszystkie są mniej więcej w podobnej cenie. Pakować się w to co miałem czy wybrać nowe konstrukcje? Jakie są między nimi różnice? Pomóżcie w wyborze.

No więc tak rower jaki posiadam To Radon ZR RACE 6.0 2013 z 2013r. I posiadam w nim napęd 3x10: korba Shimano FC-M552 175mm 10rz., kaseta Shimano CS-HG62 10rz. 11-36, przerzutka tył Shimano Deore XT RD-M780 10rz., przerzutka przód Shimano SLX FD-M670 10rz.

Cytat

Nie latwiej przeczytać poptpstu opisy?

Opis w każdym przypadku jest mało precyzyjny. Bardziej interesuje mnie opinia użytkowników danego sprzętu np.żywotność... etc ;) 

Edytowane przez darth.proof

Przerzutka tyl podejrzewam wozek sgs wiec i tak maks kaseta do 36t. 500-10 siega juz 42t. Przy jedno lub dwóblacie z wozkiem gs byla by dobra ale nie z sgs. 50-10 to dobra jakość kilometrow ze mna narobiła i jeszcze zrobi. 62ki nie miałem okazji używać.

Edytowane przez Gość

Dzięki za wyjaśnienie. Teraz już wiem że 42T odpadają. Pytanie czy wziąć cs-hg50 z 11-36T czy cs-hg500 z 11-34T? Czy te dwa zęby to duża różnica? jeżdżę w zróżnicowanym terenie głównie las czasami ścieżka rowerowa z synkiem w foteliku ;)

Hmm teraz to już nie wiem...

1. Opcja goatlinku odpada, cena za duża.

2. Kuszące ;) 

Teraz to już całkiem zgłupiałem... Co mi dadzą te 42T w zestawieniu z FC-M552(42-32-24)?

Musiałbyś zastanowić się czy wykorzystujesz/potrzebujesz te  tryby 32 czy 36 (na kasecie) z zębatką 24 ... wtedy raczej stoi się w miejscu niż porusza do przodu ;-).

Ja w 3x9 i korbie 22/32/44 mam kasetę 11-28 i jest OK  (a pewnie dokupię sobie 12-25). Chodzi o to, że odpowiednio używając danej zębatki na korbie sterujesz potrzebnymi biegami z tyłu. Do ostrego podjazdu 24 i niskie biegi na kasecie, do normalnej, szybszej  jazdy 2...3 bieg na korbie i wyższe biegi z tyłu. Wtedy napęd się tak nie zużywa i jest lepiej wykorzystany na całej szerokości kasety.

Zamówiłem kasetę CS-HG50 10 11-36T. ;) Jest ona znacznie lżejsza od CS-HG62 10 11-36T. I będę w niedalekiej przyszłości przechodził na 2x10... Myślę ze to będzie dobre rozwiązanie.

Jak myślicie zmienić korbę czy spróbować przerobić moją z 3x na 2x? Manetka wiem że obsłuży 2 blaty, a czy przerzutka da sobie radę?

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Przerzutka do wymiany raczej na 99%.

Korbę śmiało można przerobić. Ja tak miałem u siebie w poprzednim rowerze.

Zeszlifowałem kominy, żeby się dało jedną tarczę do ramion dokręcić.

Czyli jest to do zrobienia. ;) Temat będę ogarniał w najbliższym czasie. Pozostanie mi dobór blatów i przerzutki . Raczej będzie to slx, nie są to jakieś duże pieniądze.

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka