Skocz do zawartości

GT Karakoram Comp - Upgrade, Potrzebuje ogólnie pojętej pomocy bardziej doświadczonych niż ja ;)

PiotrekGT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Shimano Szajbajki ;)

Kupiłem sobie takiego oto GT: http://gtbicycles.pl/rowery/2017-gorskie-sztywne/xc-sport/karakoram-29-comp jako bazę do ulepszenia. Cudów nie będzie, bo nie ma on służyć do żadnych maratonów etc. W ciężkim terenie raczej też nie będzie jeżdżony, tylko miasto i lekkie polne drogi.

Zatem do rzeczy: mój plan wygląda tak: 

1. Hamulec przedni deore M6000, tył zostaje podstawowy M315, ponieważ i tak blokuje koło jednym palcem, wymiana raczej bez sensu. Dodatkowo już wymieniłem tarcze z przodu na 180mm SLX/Deore SM-RT66, jest poprawa względem 160mm (która była tylko do zywicznych okładzin, ale dla mnie to nadal hamuje za słabo, zwykłe v-brake hamują lepiej)

2. Korba Deore FC-6000-2 z przerzutką deore, do tego manetka Alivio SL-M4010-L

3. Amortyzator, no i tutaj nie mam pojęcia co kupić - to główny powód założenia tego posta.

A teraz pytania i wątpliwości które chciałbym rozwiać: czy korba która wg shimano współpracuje z napędami 2x10 i systemem HG-X zagra dobrze z 2x9 HG, czy tez może nie zagra w ogóle, albo tak zagra, że nie będzie się dało jej słuchać? ;)

Czy hamulec Deore nie jest "gumowy"? nie miałem okazji jeździć na rowerze z takim sprzętem i raczej okazji nie będę miał, M315 które mam teraz są dla mnie jak balonowa piłka dla piłkarza, zbyt miękkie po prostu, oczekuje od hamulca aby on był bardziej punktowy.

No o najważniejsze? Jaki amortyzator do zwykłej jazdy? Fajnie jakby ważył mniej, niż ten XCM, wiadomo był bardziej sztywny. Czytałem temat Szajbajka o RockShoxach i nie wiem czy jest sens kupowania najniższych modeli, a może jest?

No i to by było na tyle, pozdrawiam i oczekuje na jakieś sugestie i porady :)

Opublikowano

co do widelca - jeśli tylko o wagę się rozbija to trzeba ustalić jakiś budżet i szukać czegoś w jego granicach. Ale nie wiem czy ta zmiana aż tyle wniesie, ja jak miałem xc i był plan żeby go odchudzić pod równiejsze drogi to poszedłbym w sztywny wideł. 

A heble - moje M315 miały twardą klamkę, której wyraźnie kończył się skok ale za to hamowały "tak sobie", na żywicznych klockach wiele zależało od aury (na mokro bywało różnie a czasami na sucho nie hamowały a na mokro tak, może fochy jakieś). Ale na płaski teren najpierw założyłbym metaliczne klocki, powinno być lepiej chociaż M315 nigdy siłą nie będą grzeszyć. Jeśli jesteś zdecydowany na zmianę to Deore będą dobrym wyborem (albo brać MT500, może będą tańsze a to to samo tylko bez napisu "deore")

Ja mam aktualnie klamki MT500 (pozagrupowe Deore) - tyle, że teraz współpracują z 4 tłoczkowymi Zee na metalicznych klockach - klamka nie staje w miejscu jak w M315 ale na pewno jest wygodniejsza (2 palce vs 3 palce w M315 - a ogólnie wystarczy 1 palec i hamujesz jak chcesz)

Opublikowano

Co do MT500, nie są jakoś specjalnie tańsze od M6000. Właśnie, klocki! Do M315 i M6000 pasują te same klocki? Jesli tak to kupił bym sobie półmetaliki, zobaczyłbym jak to smiga i najwyżej po kupnie M6000 nie musiałbym znowu kupowac klocków.

Sztywny widelec rozważałem ale odczuwam to na nadgarstkach (doświadczenia po jazdach na zblokowanym XCM).

No i co z tą korbą?

Opublikowano

klocki będą te same. Korba deore ok ale nie rozumiem czemu chcesz manetki Alivio. Manetki deore mają 2 way release i na pewno nie rezygnowałbym z tego bo jest to po prostu wygodniejsze 

Opublikowano

Alivio teraz też ma 2way, a że mam takie seryjnie zamontowane to dla równowagi wyglądu chce mieć dwie takie same, zresztą, pewnie będzie troche tańsza od deore.

Powiedz mi jeszcze jakie są dobre sztywne widelce, coś takiego jak ten https://sklep.szajbajk.pl/pl/p/Widelec-karbonowy-sztywny-eXotic-29/189 ale aluminiowy, do 400zł. Może kiedyś przemyśle jednak ten temat bardziej. To już w sumie ostatnie z moich pytań i jak zdobęde odpowiedź to temat do zamknięcia, pozdro.

Opublikowano

Zerknij na alle... za widłami alu: Accent mtb, Force mtb, Mosso.

Z karbonium znajdziesz Java, BXT.

Opublikowano

Dzięki wam za odpowiedzi ;) 

Chociaż tych widelców tam to jak kot napłakał, znalazłem jeden jedyny pasujący.

Temat do zamknięcia.