Skocz do zawartości

Opony na maraton XC

Kamil Nowak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie którą z tych opon wybrać na maraton XC:

- Maxxis CrossMark 29 x 2.1

czy

- WTB Nineline 29 x 2.0 Light Fast roll

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam od bardzo niedawna Crossmarki, ciężko mi jest coś więcej o nich powiedzieć, po tych kilku treningach jestem zadowolony.

Opublikowano

O ile nie masz w startowych okolicach ton piasku, to Maxxis Ikon. Dla mnie sprawuje się świetnie, pomijając bardzo piaszczyste elementy. O dziwo, nie stwarzają mi problemu na mokrym o błocie (oczywiście bez tego błota po osie ;) ) Mają też świetną wagę.

Opublikowano (edytowane)

Przesiadłem się na Maxxisy jakiś miesiąc temu. 

Zalane mlekiem (Trezado) działały ok. Trakcja bardzo dobra, nie zapadały się w błocie i na sypkim piasku. Ale aktualnie oba poległy. Tylna przecięta drutem z płyty jomb, przednia przecięta na szkle. Na razie musiałem wrócić do dętek. I z dętkami już tak super na piaski i błocie nie jest. Na twardym mniejsze opory z dętkami - ale to różnica innych ciśnień dla tubeless i dla dętek.

Awarie ogumienia to pech, bo na Bontragerach jeździłem bezproblemowo jakieś 8-9 miesięcy zanim się wyraźnie zużyły a wcześniej miałem FastTraki.

Teraz będę kupował nowe opony pod mleko, ale to będą: fasttrack 2.0 na tył i ground control 2.1 lub 2.3 na przod.

Edytowane przez malkontent
Opublikowano
1 godzinę temu, PeKa napisał:

O dziwo, nie stwarzają mi problemu na mokrym o błocie (oczywiście bez tego błota po osie ;) )

Ku zdziwieniu powiem Ci, że piewszy w tym roku 60km maraton MTB w okolicach Wrocłąwia zrobiłem na Maxxisach Ikon 29x2.2, a tam błoto było po osie i szły dokładnie tak jak inne. Szału nie było, ale ani razu podpierać się nie musiałem :) W trudnych warunkach to raczej technika decyduje o skuteczności niż jakieś super właściwości opony. Jestem przekonany, że jak ktoś nie ma techniki to nawet opony na błoto niwiele mu pomogą.

Podobnie jest z Schwalbe Rocket Ron. Wygrywają większość testów, porównań itd, ale w praktyce wiele osób narzeka na nie, że mają duze opory toczenia, że łatwiej je rościąć, że wymagają specjalnego terenu. A ja mam je i na asfalt i na teren. Spisują się bardzo dobrze. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Napisałem ku zdziwieniu, na podstawie obiegowych opinii, że błoto + IKON = murowana gleba :) Ja jestem z nich zadowolony, jedynie na piasku gorzej, ale to z racji mej wagi i ciśnienia, raczej.

Opublikowano

Można też pokusić się o set - z przodu szersza opona z wysokim, rzadkim klockiem a z tyłu węższa z niskim i gęstym (X-King/Race King Conti czy Ground Control/Fast Trak Speca).

Opublikowano
5 godzin temu, cieq napisał:

Ground Control/Fast Trak Speca

Dokładnie taki set mam w planach zakupowych i pisałem o tym chwilę wyżej.

Jeszcze jedna rzecz odnośnie maxxisów ikon - zużywają się masakrycznie szybko jak jeździsz po twardym. 800 km gdzie po asfalcie może było 50 reszta gruntówki i już widać zauważalne zużycie.

Opublikowano

Miałem taki set fabrycznie, niestety obie opony przeciąłem na szkle. W terenie wymaga przyzwyczajenia bo przód jest mocno przyczepny i tyłem potrafi zarzucać.

Opublikowano

A co powiecie o oponach schwable Racing ralph 29 x 2.1 na tył?

I co dać do nich na przód?

Opublikowano

@Kamil Nowak Ralph to bardzo dobra opona napędowa. Na przodzie warto wsadzić coś o lepszej trakcji np. Schwalbe Rocket Ron do kompletu 😉 Na dodatek wsadziłbym na przód oponę szerszą 29x2.2 a nawet 29x2.35.

Opublikowano

Przejechałem ostatnie XC na Schwalbe Smart Sam (2018). Zaskoczyły mnie jak sobie radziły na piasku kopnym. Niestety problem pojawia się podczas deszczów: rozkład bieżnika nie sprzyja, ślizgają się na podjazdach, na zjazdach tył słabo wcina się w ziemię, ale jak już trafisz na twarde to ten rozkład właśnie daje radę (niskie opory). Moim zdaniem opony trzeba dobrać do zawodów: mokro i trudno - coś co będzie wgryzać się w podłoże, a jak sucho i twardo to jak najmniejsze opory toczenia. Dla mnie ciągle wygrywa marka SCHWALBE. Pasują do mojego stylu jazdy najlepiej. Musisz chyba sam dobrać sobie opony do swoich mocnych stron: jesteś dobry na szybkich, twardych trasach, bierzesz coś co da Ci prędkość. Wygrywasz w trudnych warunkach? Bierz te co dają przyczepność. Nie ma chyba opony do wszystkiego. 

Tak myślę, aczkolwiek mogę się mylić.

Opublikowano
47 minut temu, Kamil Nowak napisał:

@Franz Mauer A jak z przebijalnościa Rocket ron-a?

Nie wiem. Mam 3 komplet i jeszcze całe 😉

Ale jeżdżę na mleku.