Skocz do zawartości

Zacisk kół na imbus - jaki?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :D

Przymierzam się do zakupu zacisku na koło na imbusa, zmieniam z szybkozamykaczy bo widziałem że ludzie chwalą sobie zaciski kół na imbus.

I tu pytanie jakie są tanie i dobre zaciski na tego imbusa? Wyczytałem że spoko mają od dartmoora a dokładniej Accent Bolt chyba tak, czy ma ktoś, i czy polecacie te czy jakieś inne? :D

19 minut temu, Sziva napisał:

Mi w Accentach wyrobiły się gniazda pod imbus. Zmieniłam zaciski na BBB BQR-03 i jak dotąd spokój mam pod tym względem.

A często ściągalaś koła?

Bo ja to robię sporadycznie,ale mam te accenty bolty zbyt krótko żeby wypowiedzieć się na temat gniazd na imbusa.

Jak tak dobrze policzę, to koła zdejmowałam około 10 razy. W pewnym momencie zarówno zacisk przedni, jak i tylny się wyrobił. Musiałam wbijać imbus, żeby odkręcić koło. Materiał w gniazdach okazał się być dużo bardziej miękki niż imbus, a raczej staram się zawsze dokładnie włożyć klucz do gniazda.

Jednego kompletu Accent Bolt, wtedy sprzedawanego jeszcze pod marką Dartmoor, używałem jakieś 4 lata. Znudził mi się kolor, były też trochę poobijane, więc poszły do pudełka. Przy okazji składania roweru do dojazdów znalazły nowe miejsce, gdzie leci im już chyba trzeci rok. Drugi komplet przejeździł ze mną niecałe 2 lata, gdzieś w międzyczasie zmieniły się koła, weszły thrubolty od DT i od tego czasu leżą sobie w pudełku. Z żadną sztuką nie miałem nigdy problemów.

Wszystko fajnie, też wymieniłem szybkozamykacz na wspomniane wyżej novatec na imbus. Jakość zacisków super kilka razy koła zdejmowałem i nie widzę, aby coś się wyrobiło. Tylko nie zauważyłem żadnej poprawy sztywności w stosunku do zwykłych zamykaczy. Jedyne co się zmieniło to konieczność trzymania klucza w ręku przy zdejmowaniu kół. Oczywiście nie ma ryzyka, że w lesie zamykacz się odepnie od gałęzi, ale nie zdarzało mi się to nigdy. Jeżeli chodzi o jakość to mogę spokojnie novateci polecić.