Skocz do zawartości

Problem z bebenkiem

Serobie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Robiłem serwis bebenka i mam straszny problem... Wszystko chodzi pięknie ale kiedy wsadze koło do roweru i zacisne, przejdę z kilometr to tak jak by się ten bębenek dokrecil i chodzi strasznie ciężko. Pedała kręcą się do przodu i nie nadazam za łańcuchem. Gdzie robię błąd skoro wszystko przed włożeniem chodzi dobrze? Proszę o pomoc 

Co to za piasta?

Moim zdaniem: bębenek skręciłeś dobrze.
Ale śruby kontrujące od osi chyba w nieodpowiedniej kolejności. Jeśli dobrze rozumiem: napęd "ciągnie za nogi" coś jak w ostrym kole?
Kiedyś miałem taką sytuację że w tylnej piaście Shimano 105 pomyliłem się o jedną podkładkę i i na stojaku działała jak ostre koło.

Tak ciagnie za nogi. Jednej strony osi i konus ów w ogóle nie ruszalem bo nie mogłem ich nawet odkręcić (od strony bebenka) . Ale probowalem i może przez pomyłkę nawet mogłem bardziej jeszcze skontrowac. Ale to chyba nie ma wpływu skoro i tak ustawiam konus od strony hamulca tak żeby było dobrze? 

Na luźnej osce to samo. Cos powoduje dokręcania się bieżni bebenka... Czy może to być zbyt duża ilość smaru? Używam łt43 

Piasta to formula. Tylko to jest napisane 

Edytowane przez Serobie