Skocz do zawartości

Które pancerze linek do składaka - zginanie 180'.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, rower składany, pancerze i linki bywają ekstremalnie zginane, po małym promieniu. Które pancerze kupić? Kwota najchętniej kilka, do max. kilkunastu zł/mb.

Przy okazji... Witam serdecznie wszystkich forumowiczów i administrację :) Jestem zero, czasem mieszkam w Krakowie, durny jestem niesłychanie.

5 godzin temu, zero napisał:

Przy okazji... Witam serdecznie wszystkich forumowiczów i administrację :) Jestem zero, czasem mieszkam w Krakowie, durny jestem niesłychanie.

Jest wątek powitalny ;)

A tak na marginesie... odnośnie pancerzy najbardziej podatne na zginanie moim zdaniem są Jagwire.

http://karbonowy.pl/linki-i-pancerze/2131-jagwire-lex-sl-l3-pancerz-przerzutkowy-czarny.html

Dzięki. Późno było, szukałem powitań... Poprawiłem się.

O Jagwire słysze/czytam głównie złe opinie, zwłaszcza o lex. Wprawdzie czasem się to składa, ale na codzień to ma działać. Może źle zapamiętałem, może firma się poprawiła... Wole zrobić raz a dobrze i mieć na jakiś czas temat z bańki.

Tak /źle/ to wygląda:

IMG_20180627_004030.jpg

Acent polimerowy będzie ok? Nie pamiętam co siedzi w tej chwili, ale chyba shimano, pewnie najsłabsze. Może shimano tylko które? Linki ham. będą shimano nierdzewne, jak znajdę w krk to może nawet szlif ;D Linka przerzutek jakiś sram, przyszło razem z manetkami.

Edytowane przez zero

Jesteś z Krakowa wpadnij na ul. Długą do TWR'a - mają rewelacyjne pancerze Shimano XTR SP41 (przerzutkowe) - jak się nie mylę 14zł metr bieżący.

Jagwire też jest ok choć ich używam akurat do hamulców.

Dzięki. Ludzie często polecają te 41, chyba warto, tylko one są dobre bo sztywne, pytanie jak się zachowają przy takim gięciu. Fakt; przy kasie zaboli, ale potem może dać radoche na dłużej :)

Miał ktoś, albo wie z pewnego źródła coś o linkach i pancerzach Prox? Tanie szlifowane linki z nierdzewki, tylko mało opinii.

• 3 tygodnie później...

P.s. do tematu, trzy dni po zmianie linek i pancerzy:

Ostatecznie zostały założone Shimano OT-SP41, z linką Shimano nierdzewka szlifowana - i tu jestem b. zadowolony. Chodzi to cudnie, mam nadzieję że składanie roweru im nie zaszkodzi.

Do zatrzymywania: Shimano M System z linką zwykłą /kupiłem w komplecie/ i tu jest pełna porażka! M System to najgorszy pancerz jaki w życiu użytkowałem. Pancerz przypomina gumę do majtek. Po zmianie hamulce są nieprzyjemnie miękkie, połowa ugięcia klamki to redukcja luzu pancerza. No chyba że to te oryginalne shimanowskie linki? Nie znam się, może to kwestia ponaciągania/pouciskania, może to się jeszcze ułoży?