Marcin96 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Cześć! Od niedawna kiedy to pierwszy raz pojechałem na trase enduro, spodobała mi się ta dyscyplina, zacząłem przyjeźdzać na trasy cześciej i chciałbym się głębiej w to wciągnąć. Co prawda nie mam roweru przeznaczonego do takiej jazdy, mój rower to niestety dość stara konstrukcja Kross Hexagon V4, niewątpie że przydałby mi się również pełny kask lecz jeżdzę narazie tylko ze zwykłym. Wiem że sprzęt do takiej jazdy troche kosztuję, a obecnie niestety nie stać mnie na takie zakupy muszę jeździć na tym co mam. Moje pytania: - czy nauka na takim rowerze ma sens ? - Czy jest ktoś z Bielska Białej lub okolic kto ma już jakieś pojęcie w temacie i chciałby któregoś słonecznego weekendu wybrać sie ze mną na trasy i przekazać trochę wiedzy? - ogólnie co powinienem wiedzieć ?
Kkaaeell Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Jezeli jestes z bielsko bialej to pojedz do bikeparku i wyporzycz sobie rower enduro (koszt na caly dzien to 100-120 zl) zobaczysz z czym to sie je i czy potrzebujesz na wlasnosc taka maszyne
Marcin96 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2018 2 minuty temu, Kkaaeell napisał: Jezeli jestes z bielsko bialej to pojedz do bikeparku i wyporzycz sobie rower enduro (koszt na caly dzien to 100-120 zl) zobaczysz z czym to sie je i czy potrzebujesz na wlasnosc taka maszyne Tak, tak czytałem na stronce niedawno, czekam tylko na cieplejszy dzień i jak tylko trochę wyzdrowieje. Chcę przetestować taki rowerek. Ale chcąc zagłębić się w enduro chyba konieczna będzie taka maszyna.
Kkaaeell Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Pojezdzij troche i zobacz co to jest prawdZiwe enduro. 50% ludzi enduro nazywa zjazd po szutrze
Ares Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 52 minuty temu, Marcin96 napisał: Moje pytania: - czy nauka na takim rowerze ma sens ? Niestety ale nie. Jak mi się wydaje a może się mylę jesteś młodą osobą więc na wszystko przyjdzie czas. Enduro ale takie prawdziwe wymaga niestety nieco nakładów finansowych zarówno na sam rower nawet używany jak i samo jego utrzymanie.
Marcin96 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2018 30 minut temu, Ares napisał: Niestety ale nie. Jak mi się wydaje a może się mylę jesteś młodą osobą więc na wszystko przyjdzie czas. Enduro ale takie prawdziwe wymaga niestety nieco nakładów finansowych zarówno na sam rower nawet używany jak i samo jego utrzymanie. Tak, mam ledwo 22 lata. Wiem, jestem tego świadomy, jeżdzę na trasach "EnduroTrials" w Bielsku, na koziej górze/szyndzielni, czy to 'prawdziwe enduro" nie mi oceniać, ale póki co na tych trasach chcę jeździć. Przynajmniej w tym sezonie niestety nie uświadczę budżetu na poważny sprzęt, zbyt wiele innych wydatków. Możliwe że na następny dlatego teraz chcę wdrążyć się w temat przynajmniej na tyle ile "mogę"
Ares Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Odkładaj na coś odpowiedniejszego i jeżdzij w miarę możliwości na tym co masz. Trasy w Bielsku jak i w okolicznych górach są różne nie mniej to co masz teraz to słaby rower nawet jak na możliwości HT.
Puncu Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Ja to tu zostawię Cytat Czy można jeździć enduro na rowerze do rekreacyjnego XC za 1000 zł? Można. Czy wjeżdżając na pełnokrwistym rowerze enduro do lasu pod stolicą jeżdżę enduro? Nie. Żródło: https://www.1enduro.pl/definicja-enduro/ 1
mateusz_zwolinski Opublikowano 27 Czerwca 2018 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zapomnij o enduro, czy jakiejkolwiek namiastce terenowych zjazdów na swoim sztywniaku. Przygodę z tym sportem zacznij od zbierania na maszynę. To nie jest najtańszy sport ale taki sobie wybrałeś. Jeśli jesteś z Bielska to masz to szczęście, że maszyna nie będzie zbierała kurzu. Doskonałe trasy mamy rzut beretem od centrum miasta
Marcin96 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2018 12 godzin temu, Ares napisał: Odkładaj na coś odpowiedniejszego i jeżdzij w miarę możliwości na tym co masz. Trasy w Bielsku jak i w okolicznych górach są różne nie mniej to co masz teraz to słaby rower nawet jak na możliwości HT. Godzinę temu, mateusz_zwolinski napisał: Zapomnij o enduro, czy jakiejkolwiek namiastce terenowych zjazdów na swoim sztywniaku. Przygodę z tym sportem zacznij od zbierania na maszynę. To nie jest najtańszy sport ale taki sobie wybrałeś. Jeśli jesteś z Bielska to masz to szczęście, że maszyna nie będzie zbierała kurzu. Doskonałe trasy mamy rzut beretem od centrum miasta Funduszę już powoli odkładam lecz tak czy owak niestety nie na ten sezon. Postaram się do następnego sezonu uzbierać na maszyne Tak, wiem jeżdzę na EnduroTrials póki co tylko po Twisterze, ale w najblizszym czasie chce przejechać RocknRolle
mateusz_zwolinski Opublikowano 27 Czerwca 2018 Opublikowano 27 Czerwca 2018 To full się sprawdzi idealnie. Ja teraz mieszkam w Warszawie i zakup fulla nie ma sensu, za to jak wracam do Bielska i chce sobie z tydzien posmigac to zawsze moge wypozyczyc. Sprzet zawsze jest na miejscu i plusy sa takie, ze moge wybierac w modelach i nie musze martwic sie o awarie i konserwacje
Rekomendowane odpowiedzi