Skocz do zawartości

B'TWIN Triban 5 - rozmiary ramy.

Pendejo700

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem , ze to rower endurace i właśnie takiego szukałem , nie szukałem roweru w innej geometrii bo bardziej wole dłuższe dystanse niż wyścigi i wygodniejsza pozycje. 

Czy są brzydkie to rzecz gustu , jak dla mnie nawet spoko wyglądają choć wolałbym canyon endurace al 7.0 ale nie stać mnie na niego. 

Zajop jak możesz podlinkuj klika twoim zadaniem lepszy rowerów w tej cenie od BT :) rozważę twoje propozycje :)

Opublikowano
Godzinę temu, Zajop napisał:

I to główny argument zwolenników tribana - nie ma się do czego przyj...ć.

Nie przypomina to "oooooo... Jaki zaje....y rower, musze nim znowu pojeździć" 

Jest zaje...y i uwielbiam na nim jeździć. Robię to prawie codziennie. Lubię też na niego patrzeć 😱

A trzymam też w szafie Treka fuel EX8 i biedaczek... stoi w szafie. Bo go 4x tańszy BTwin przyćmił ;)

• Pomógł 1
Opublikowano

Wydaje mi się , ze zakup tego roweru to zdrowo rozsądkowe podejście do tematu , cena i osprzęt jaki posiada przemawia za zakupem. Szukam od dłuższego czasu coś podobnego w tych pieniądzach i nic nie znalazłem a jak jest to nie ma rozmiaru ( tez patrzyłem na tiagre) 

chyba ze macie jakieś informacje linki z osprzętem 105 albo tiagry w tych pieniądzach , oczywiście nowe. 

Opublikowano
2 godziny temu, Zajop napisał:

I to główny argument zwolenników tribana - nie ma się do czego przyj...ć.

Nie przypomina to "oooooo... Jaki zaje....y rower, musze nim znowu pojeździć" 

Nie wiem czy główny,  bo nie wiem, nie śledzę wątków zwolenników Tribanów. Jakoś wolę lepiej pożytkować wolny czas ot chociażby na Tribanie. Po prostu mam ten rower i jestem z niego zadowolony. A tak na marginesie, akurat ten rower zrobił z moich wszystkich najwięcej km, a to już o czymś może świadczyć.

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

Chciałem tylko pomóc i napisałem co uważam, nie jestem wyrocznią i nie musicie się ze mną zgadzać. 

Zamiast wklejać linki napiszę co można zrobić: włączyć allegro, napisać "rower szosowy" ustawić interesującą nas kwotę, kliknąć "nowy" i pokazują się nam rowery. Jest to rozwiązanie dla ludzi którzy nie mają czasu ani chęci szukania. 

Tam pokazały mi się 3 rowery na osprzęcie porównywalnym.

A w sklepach rowerowych też mają rowery, czasem tanie, czasem drogie.

• Pomógł 1
Opublikowano
Godzinę temu, Zajop napisał:

Jest potwornie brzydki. 

Są wyprzedarze, można spokojnie w tej cenie kupić coś osprzętowo porównywalnego.

Wg mnie full tiagra będzie lepsza od częściowej 105. Na pewno na początek przygody z szosą. 

Zastanów się też nad geometrią roweru, bo tribany są rowerami endurance. A jeśli ruszasz w swoim życiu czymś więcej niż powiekami co rano, to bardziej sportowa nie powinna być problemem. Wg mnie fajniej zacząć od razu od czegoś sportowego a nie później mieć problemy z przyzwyczajaniem się. 

Aha. A kupowanie roweru z wystawy w dekatlonie to tak jak kupowanie 5 letniego roweru. 

Spoko, rzecz gustu. Częściowa 105, no hample są Tektro niczemu nie odstępują tym 105. Korba RS500 ze zintegrowana osią, czy gorsza tego akurat nie wiem, jednak ja bym tu zaryzykował.

Niby endurace, bo slopping, ale spokojnie można zrzucić podkładki i będzie na "sportowo". Nigdy nie miałem problemu gdy przesiadałem się z Tribana, na jakąś typową agresywną ramę i odwrotnie,zatem jakie przyzwyczajanie.

Są dekatlony i dekatlony, to sieciówka w jednych punktach sprzęt widziałem w lepszym w inych w gorszym stanie. tez kwestia jak traktują to klienci itd... generalnie można traktowac, że wszystkie rowery sa tam wystawowe, bo klienci na nich jeźdżą.

Opublikowano
2 minuty temu, kaido2 napisał:

Są dekatlony i dekatlony, to sieciówka w jednych punktach sprzęt widziałem w lepszym w inych w gorszym stanie. tez kwestia jak traktują to klienci itd... generalnie można traktowac, że wszystkie rowery sa tam wystawowe, bo klienci na nich jeźdżą.

Chyba bezpiecznie będzie jak zamowie sobie nowy z dostawa do domu i pojadę na regulacje itd. 

Ten w moim dekatlonie wyglada na lekko zmęczonego i ma porysowana sztyce od ustawiania wysokości i pewnie od przymierzania sie. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Andrew1985 napisał:

Chyba bezpiecznie będzie jak zamowie sobie nowy z dostawa do domu i pojadę na regulacje itd. 

Ten w moim dekatlonie wyglada na lekko zmęczonego i ma porysowana sztyce od ustawiania wysokości i pewnie od przymierzania sie. 

Rozważ jeszcze to:

https://sprint-rowery.pl/rower-szosowy-unibike-athlon-2017

Typowy endurance, w zasadzie kopia Cube Attain. Pełna grupa 105, tylko kola może nieco gorsze niż w Tribanie. Z tym, że są dosyć pancerne i na stożku 30mm, przez co ładnie się prezentują, plus Schwalbe Durano :) Dobra i wygodna owijka. Łańcuch KMC, u mnie ponad 3k km i jak nowy.

Naprawdę porządny rower. Mam, ujeżdżam i chwalę. Na Twój wzrost rozmiar S - ten rower ma specyficzną rozmiarówkę.

Edytowane przez Argi
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Argi napisał:

Rozważ jeszcze to:

https://sprint-rowery.pl/rower-szosowy-unibike-athlon-2017

Typowy endurance, w zasadzie kopia Cube Attain. Pełna grupa 105, tylko kola może nieco gorsze niż w Tribanie. Z tym, że są dosyć pancerne i na stożku 30mm, przez co ładnie się prezentują, plus Schwalbe Durano :) Dobra i wygodna owijka. Łańcuch KMC, u mnie ponad 3k km i jak nowy.

Naprawdę porządny rower. Mam, ujeżdżam i chwalę. Na Twój wzrost rozmiar S - ten rower ma specyficzną rozmiarówkę.

Bardzo ładny ale raczej już niedostępny a tez z ciekawości zapytam rozmiar S to 52 cm ? Bo aż dziwne ze na 180 cm i przekrok 82 cm będzie pasował rozmiar S jak wszędzie pokazuje mi albo 54 , 56 albo M... 

Niby można wysłać do nich meila zapytaniem o dostępność  

Edytowane przez Andrew1985
Opublikowano
36 minut temu, Andrew1985 napisał:

Bardzo ładny ale raczej już niedostępny a tez z ciekawości zapytam rozmiar S to 52 cm ? Bo aż dziwne ze na 180 cm i przekrok 82 cm będzie pasował rozmiar S jak wszędzie pokazuje mi albo 54 , 56 albo M... 

Porównaj geometrię ramy jednego i drugiego. Efektywna długość górnej rury ramy dla S Unibika wynosi 560mm. Dla Tribana przy M to 548, a przy L 564. Wynika z tego, że Athlon  w rozmiarze S lokuje się bliżej L Tribana. Athlony w tym rozmiarze są dostępne, sztuka będzie kupić w dobrej cenie, ale można realnie wyrwać za jakieś 3400-3500.

Nie patrz sztywno na oznaczenia rozmiarów typu M, L czy 56, 68. To indywidualne oznaczenia producentów i dla każdego roweru mogą oznaczać co innego. Patrz na wymiary ramy, zwłaszcza na TTL. Warto poczytać choćby 10 minut na ten temat, skoro stajesz właśnie przed podjęciem decyzji życia :D

Opublikowano
13 minut temu, Argi napisał:

Porównaj geometrię ramy jednego i drugiego. Efektywna długość górnej rury ramy dla S Unibika wynosi 560mm. Dla Tribana przy M to 548, a przy L 564. Wynika z tego, że Athlon  w rozmiarze S lokuje się bliżej L Tribana. Athlony w tym rozmiarze są dostępne, sztuka będzie kupić w dobrej cenie, ale można realnie wyrwać za jakieś 3400-3500.

Nie patrz sztywno na oznaczenia rozmiarów typu M, L czy 56, 68. To indywidualne oznaczenia producentów i dla każdego roweru mogą oznaczać co innego. Patrz na wymiary ramy, zwłaszcza na TTL. Warto poczytać choćby 10 minut na ten temat, skoro stajesz właśnie przed podjęciem decyzji życia :D

Ok , niektórzy mówią , ze trzeba patrzeć na przekrok , stack ,  reach itd 

kurde mam mentlik w głowie bo patrząc na przekrok to powinienem mieć inny rozmiar i teraz nie wiem na co patrzeć i pytać :( 

Opublikowano (edytowane)

Za wysoki przekrok jest parametrem dyskwalifikującym rower. Reszta jest dyskusyjna.

Ja polecam tradycyjne mierzenie.

Edytowane przez IOO
Opublikowano
13 minut temu, Andrew1985 napisał:

Ok , niektórzy mówią , ze trzeba patrzeć na przekrok , stack ,  reach itd 

Nie rób z siebie blondynki i poczytaj trochę. Stack do Reach jest bardzo ważny bo określa geometrię ramy w sensie zastosowania roweru. Im ten stosunek wyższy tym pozycja na rowerze bardziej wyprostowana. Logiczne, rośnie wysokość do długości. Bardzo ważna jest długość nogi (dla niektórych przekrok, dla innych przekrok to odległość górnej rury od ziemi). Im dłuższą masz nogę w stosunku do wzrostu tym krótszej ramy potrzebujesz oraz większego Reach do Stack. Dlaczego? Bo wtedy siodło wyżej, różnica do kierownicy większa, więc "endurance" się sprawdza. Poza tym, dłuższa noga to krótszy tułów, mniejszy zasięg, będzie daleko do kierownicy. Ty akurat jesteś proporcjonalny, więc tym bardziej na obydwu tych rowerach będzie Ci wygodnie. Mankamentem Athlona jest brak podkładek pod mostkiem, jakiś inteligentny inaczej wymyślił, że utną rury sterowe na zero i kiery już nie podniesiesz. Ja odwróciłem mostek "na plus", mam tak długie nogi, że nawet geometria endurance jest zbyt "sportowa".Jakby Cię na "racing" z czasem wzięło to w dół zawsze można zejść.

8 minut temu, IOO napisał:

Za wysoki przekrok jest parametrem dyskwalifikującym rower. Reszta jest dyskusyjna.

Obydwa te rowery zbudowane są na ramach typu "slopping", nic mu nie grozi, klejnotów nie zawiesi ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano
Godzinę temu, Argi napisał:

Nie rób z siebie blondynki i poczytaj trochę. Stack do Reach jest bardzo ważny bo określa geometrię ramy w sensie zastosowania roweru. Im ten stosunek wyższy tym pozycja na rowerze bardziej wyprostowana. Logiczne, rośnie wysokość do długości. Bardzo ważna jest długość nogi (dla niektórych przekrok, dla innych przekrok to odległość górnej rury od ziemi). Im dłuższą masz nogę w stosunku do wzrostu tym krótszej ramy potrzebujesz oraz większego Reach do Stack. Dlaczego? Bo wtedy siodło wyżej, różnica do kierownicy większa, więc "endurance" się sprawdza. Poza tym, dłuższa noga to krótszy tułów, mniejszy zasięg, będzie daleko do kierownicy. Ty akurat jesteś proporcjonalny, więc tym bardziej na obydwu tych rowerach będzie Ci wygodnie. Mankamentem Athlona jest brak podkładek pod mostkiem, jakiś inteligentny inaczej wymyślił, że utną rury sterowe na zero i kiery już nie podniesiesz. Ja odwróciłem mostek "na plus", mam tak długie nogi, że nawet geometria endurance jest zbyt "sportowa".Jakby Cię na "racing" z czasem wzięło to w dół zawsze można zejść.

Obydwa te rowery zbudowane są na ramach typu "slopping", nic mu nie grozi, klejnotów nie zawiesi ;)

Idę poczytać żeby nie być blondynka :) 

wyczytałem i faktycznie jest tak jak napisałeś ,ze nie rura podsiodłowa tak naprawdę jest ważna tylko:

„ DŁUGOŚĆ GÓRNEJ RURY JEST WAŻNIEJSZA NIŻ RURY PODSIODŁOWEJ” 

pytanie dlaczego Athlon zrobił taka dziwna rozmiarówkę i czy sztyca jest dość długa by ja wyregulować dobrze. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Andrew1985 napisał:

pytanie dlaczego Athlon zrobił taka dziwna rozmiarówkę i czy sztyca jest dość długa by ja wyregulować dobrze. 

Jest to dziwne, nawet dziwaczne, ale w sumie niczego nie zmienia. Wprowadza w błąd, ale rower jest zupełnie typowy, jest wiele rowerów o podobnej geometrii i kształcie,

Sztyca powinna być wystarczająca, aczkolwiek nie posiada offsetu, co mnie akurat przeszkadzało.

Jesteś "typowy", więc nie powinieneś mieć problemu z dopasowaniem się do roweru. Widzisz rower, wybierasz rozmiar z długością górnej rury jaka Tobie odpowiada. Następnie analizujesz geometrię pod kątem Stack/Reach i już wiesz czy to ścigacz czy endurance. Jeżeli nie masz dostępu do Stack i Reach, patrz na wysokość główki ramy. Im niższa (przy takiej samej rurze górnej), tym rower jest bardziej sportowy.

A czy to jest wg producenta S, M, L bądź 56, 58 - nie ma znaczenia. Bezpiecznie jest kupić rower nieco zbyt mały, niż zbyt duży. Po prostu łatwiej to skorygować.

Edytowane przez Argi
Opublikowano (edytowane)

Skontaktuje się ze sklepem który niby ma rozmiar ramy 52 i zobaczę co da się wynegocjować :) i może się uda ze będę szczęśliwym posiadaczem Athlona... 

oczywiscie tez zapytam o wymianę jak by jednak rozmiar był nie ten.

zadzwonilem do sklepu z linku który mi podałeś. Niestety ,nie maja już tych modeli i twierdzą ze są już niedostępne , Pan ma mi przesłać alternatywę dwóch modeli podobnych cenowo rowerów na meila ale mając już ta okazje ze się dodzwonilem  zadałem kilka podstawowych pytań Panu odnośnie unibike i specyficznej ramy to dostałem odpowiedz ze przy moim wzroście celował by w ramę 56-58 😱 szok. Rozmawiając z nim dalej mówię mu ze wzrostem nie mzona się sugerować ale geometria i wszystkimi wartościami po czym Pan mi powiedział ze wartości są różne i napewno coś byśmy dobrali tak jak by zmienił temat wiec dalej już nie ciągnąć rozmowę powiedziałem ze podrzucę zapytanie droga meilowa...

Edytowane przez Andrew1985
Porządek
Opublikowano

Rama jest normalna, tylko Unibike podaje rozmiary odnosząc się do rury podsiodłowej. Robi tak kilku producentów, co jest porażką, wywodzi się z MTB. W przypadku ramy szosowej typu slopping jest totalnym nieporozumieniem.

P. S. Ten "sprzedawca" nie wie o czym mówi. Podzielił sobie w głowie pseudorozmiary na wzrost, bez wnikania co to za rower.

Opublikowano

No niestety :( czar prysł niestety nie ma już Unibike/a Athlona w sprzedaży , szkoda a myślałem ze będę się cieszył tym rowerem i chyba jednak zostaje mi Triban 540 i chyba jednak go kupie :D 

Trenazer już przyszedł wiec trzeba niedługo zacząć treningi :) 

Opublikowano

A co myślicie jako alternatywa do 540 jak o to poniżej na pełnej tiagrze ? 

kross.thumb.JPG.b659a44778849227e517f6d4c7333474.JPG

Opublikowano

@Argi dziękuje za pomoc i za wszystkie informacje :) 

Nie będę kombinował i szukał na chama jak mam pod ręka dobry rower który ma naprawdę dobre opinie i dużo ludzi nim jeździ. Może kiedyś jak się nauczę dobrze jeździć na szosie i szosa która będę posiadał nie będzie mi juz odpowiadać to wymienię na coś innego :) a jak narazie kupię Tribana 540 i w drogę :D 

• Lubię to! 1
Opublikowano

I to jest dobry pomysł.  Jak pojedzisz trochę to dopiero dojdziesz co tak naprawdę chcesz, mnie to dwa sezony zajęło żeby się określić co potrzebuje i co chce.

• Lubię to! 2
  • 1 rok później...
Opublikowano

Ile dalibyscie teraz za Tribana 5 z 2012 lub 2013 w dobrym stanie ? Rozmiar L

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Co prawda trochę stary wątek, ale chociaż w temacie jaki mnie interesuje :)
Czy aktualnie jest sens zakupu Tribana 5 (Sora, karbon przód i tył) czy jednak szukać 520?

Cena praktycznie identyczna.