Skocz do zawartości

[Wyczerpany] Giant Roost (kask Trail/Enduro)

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Po ładnych paru latach jazdy w kasku z Decathlona i totalnym rozpadzie poduszek wewnątrz i braku możliwości ich wymiany, postanowiłem zakupić nowy kask.

Z racji, że jeżdżę dość dużo po ścieżkach, lubię wypady w góry, stwierdziłem, że tym razem spróbuję kasku o nieco bardziej rozbudowanej ochronie potylicy i skroni.

Padło na kask Giant Roost w kolorze niebieskim.

https://www.giant-bicycles.com/pl/kask-giant-roost%2c-off-road-niebieski

Kask jest stosunkowo lekki jak na kask Trail/Enduro, waży około 330g. 30g więcej od mojego poprzedniego kasku.

Na razie nie umiem Wam powiedzieć jak z wentylacją w upalne dni, aczkolwiek po paru dniach z temperaturami 22+ jest ok.

Moja głowa wpasowała się w kask w rozmiarze M bez problemu, system dopasowania kask na głowie ma regulację wysokości punktu podparcia na potylicy, pokrętło nie poluzowuje się podczas jazdy.

Podczas jazdy z kamerką (SJCAM SJ4000wifi) kask jest bardzo stabilny.

Co więcej, zapewnia bardzo dobrą widoczność, daszek ma optymalna długość, ponadto jest miejsce na zamontowanie dodatkowej lampki z tyłu, co może być bardzo przydatne.

Jestem zadowolony także z tego, że w zestawie jest zapasowy komplet poduszek, dla mnie jest to bardzo duży plus.

Za kask zapłaciłem 245zł, kask ma gwarancję na 2 lata.

Jest jeszcze w ofercie Giant-a ten sam kask z systemem MIPS,  Giant Roost, Off-Road, MIPS niestety jego cena jest o 50% wyższa jak u wszystkich producentów , którzy stosują ten system, aczkolwiek głowa jest tylko jedna i nie odrasta , swoją drogą przykre jest to , że rządy nie promują zwiększenia bezpieczeństwa swoich obywateli np. poprzez zniesienie VAT-u na produkty chroniące życie i zdrowie przecież to się wszystkim opłaca

0000000kgm.jpg

• 3 miesiące temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...