ubylicki Opublikowano 23 Czerwca 2018 Opublikowano 23 Czerwca 2018 Witam, Jak w temacie zwracam się z prośbą o komentarz zanim kupię sztycę (bo to koszt 300 zł i chciałbym dobrze wybrać). Posiadam sztycę fabryczną Gianta, ale niestety często trzeszczy, kiepskie wykonanie (tani materiał). Mój rower to giant atx 27,5 2. Ale wszystkie osprzęty, nie osprzęty Tourney`a wymieniłem, więc rower jest z pułki deore M6000. Niżej parametry sztycy: sztyca giant: 325 mm (32,5 cm) wystaje po wsadzeniu: 120 mm (12 cm) w ramie schowanych jest 205 mm (20,5 cm) do blokady jest: 285 mm (28,5 cm) Więc, żeby sztyca całkowicie opierała się na blokadzie (górny gwint do bidonu -> zdjęcie 1) mogłaby mieć 41cm (410 mm). Wtedy nie przemieszczałaby się do dołu samoczynnie. I wtedy po wsadzeniu sztycy do wspomnianej blokady bidonowej, wystawałoby: 410 mm - 285 mm = 125 mm (czyli idealnie pod mój wzrost). Ale wtedy nie mogę obniżyć bardziej siodełka. Pytanie: czy w moim przypadku lepiej sztycę o długości 410 mm czy 367 mm? Mam 180 cm wzrostu i przy wystającej sztycy na 120 mm moja rzepka jest na wysokości przodu pedała (zdjęcie 2), czyli podobno optymalna pozycja rowerzysty i rzeczywiście tak mi się dobrze jeździ. Nikomu nie pożyczam roweru. A nawet jeśli bym pożyczył to takim przypadku mogę zamontować starą sztycę jakby ktoś był niższy. Więc skłaniam się ku 410 mm. Chciałbym tylko wiedzieć co o tym myślicie Wy- znawcy w temacie. Drugie pytanie: Mam na oku sztycę Thomson Elite 30,9 x 410mm (250zł). Na sztycach jest napis MAX, i tu nie wiem na jakiej długości w sztycach 410 mm widnieje ten MAX. Prosiłbym o wypowiedź kogoś, kto takową posiada, żebym mógł sobie wyliczyć czy MAX nie da mi np 15 cm wystającej sztycy po zamontowaniu, co już jest dla mnie za wysoko. Stąd pierwsze pytanie czy 410 mm czy jednak 367 mm. Z góry dziękuję za pomocne wypowiedzi, a hejterów odsyłam to działu "TRASH"
Puncu Opublikowano 23 Czerwca 2018 Opublikowano 23 Czerwca 2018 20 minut temu, ubylicki napisał: Ale wtedy nie mogę obniżyć bardziej siodełka. Odkręć śruby od bidonu i sztyca będzie się chowała
ubylicki Opublikowano 23 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2018 To takie skomplikowane, że przepraszam za kłopot 😂
Motke Opublikowano 23 Czerwca 2018 Opublikowano 23 Czerwca 2018 7 godzin temu, Puncu napisał: Odkręć śruby od bidonu i sztyca będzie się chowała To nie jest takie oczywiste. Może się będzie chowała a może nie. Kwestia jak te gwinty są wciśnięte w ramę.
ubylicki Opublikowano 23 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2018 1 minutę temu, Motke napisał: To nie jest takie oczywiste. Może się będzie chowała a może nie. Kwestia jak te gwinty są wciśnięte w ramę. Właśnie sprawdziłem, gwinty są też wewnątrz i po odkręceniu dalej blokują, więc wznawiam pytanie z pierwszego wpisu. Która długość byłaby przez Was polecana w takim wypadku? 367 mm czy 410 mm?
Motke Opublikowano 23 Czerwca 2018 Opublikowano 23 Czerwca 2018 4 minuty temu, ubylicki napisał: Właśnie sprawdziłem, gwinty są też wewnątrz i po odkręceniu dalej blokują, więc wznawiam pytanie z pierwszego wpisu. Która długość byłaby przez Was polecana w takim wypadku? 367 mm czy 410 mm? U mnie też się nie chowa przy wykręconych. Od biedy można wziąć okrągły pilnik i zrobić rowek z przodu. Nie powinno to osłabić konstrukcji sztycy. Kiedyś myślałem aby tak zrobić u siebie ale z powodu lenistwa nie zrobiłem tego. 😁
ubylicki Opublikowano 23 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2018 2 minuty temu, Motke napisał: U mnie też się nie chowa przy wykręconych. Od biedy można wziąć okrągły pilnik i zrobić rowek z przodu. Nie powinno to osłabić konstrukcji sztycy. Kiedyś myślałem aby tak zrobić u siebie ale z powodu lenistwa nie zrobiłem tego. 😁 Więc i z tego samego powodu wybiorę 367 mm i do tego jakąś pastę z jakimiś drobinkami może?
Rekomendowane odpowiedzi