Skocz do zawartości

Zakup kasku używanego

firm0wy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przede wszystkim musi pasować rozmiarowo i najważniejsze nigdzie nie może być popękany. Rysy mieć będzie napewno ale pęknięć mieć nie może. Tak samo paski nie mogą być naderwane w miejscu mocowań.

Opublikowano (edytowane)

Używany kilku-byćmożenawetnasto-letni kask za 50zł, gdzie za 90zł można mieć nowy: https://www.decathlon.pl/kask-na-rower-500-czarny-id_8328686.html Nie wiem, czy to taki dobry interes. Rozumiem że fundusze, ale jednak kask jest na tyle istotnym elementem wyposażenia, że akurat tutaj odpuściłbym sobie oszczędności. Oszczędności na częściach, odzieży, jasne. Nawet używane buty rozumiem. Ale nie tutaj, szczególnie, że tak szczerze mówiąc 40zł to przecież nie są bardzo duże pieniądze.

Tak czy inaczej poza widocznymi pęknięciami trzeba nieco poruszać skorupą. Załatwiłem kiedyś kask tak, że byłem pewien, że jest cały. Praktycznie nie miał śladu po uderzeniu. Dojechałem do domu, odstawiłem na półkę i tak sobie leżał. Dopiero jak się go odpowiednio chwyciło, tu i ówdzie odgięło skorupę, spojrzało w odpowiednie miejsce od wewnątrz, okazało się, że jednak był nadpęknięty. I to w innym miejscu, niż po delikatnym wgnieceniu z zewnątrz można było się spodziewać.

Edytowane przez Fenthin
  • Pomógł 1
Opublikowano

Wiem, że to stary kask jednak podoba mi się wizualnie. Ale to co napisał Fenthin przekonało mnie, żeby poczekać i dozbierać pieniążki i kupić nowy kask. Może niekoniecznie z Decathlonu, bo mi się nie podobają :D

Opublikowano

Do tego wiele firm radzi wymienić kask po 5 latach ze względu na ekspozycję na promienie UV. Ja bym się w używany kask nie pchała. To już nawet lepiej kupić nowy z Lidla czy Biedronki. Głowa u człowieka jest bezcenna.

Opublikowano

Decathlonowy może piękny nie jest, za to cena/jakość super i jest meeeega wygodny
Nosi się go jak czapkę

Opublikowano

Dzięki za radę, może faktycznie warto przymierzyć i zobaczyć... No i w sumie 90 zł to nie aż tak dużo. Szczerze to szykowałem się na zakup kasku w granicach 200-250 zł, ale jeśli się przekonam do tego z Decathlonu to będę do przodu z pieniążkami.

Opublikowano

4f też ma fajne. Posiadam jest bardzo lekki i wygodny. Kupiłem za 120 zł

Opublikowano
11 godzin temu, firm0wy napisał:

Witam wszystkich :D zamierzam kupić używany kask, głównie ze względów finansowych. Spodobał mi się taki: https://www.olx.pl/oferta/kask-rowerowy-giro-encinal-54-61-cm-CID767-IDu2U5w.html

Jutro jadę go obejrzeć. Czy ktoś może mi poradzić na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego kasku? Może są jakieś kluczowe miejsca, które powiedzą mi czy kask nadaje się do użytku lub nie.

Merida psycho- 130zl 

Lidl - 60zl

Biedra for7 - 59zl

Opublikowano

Odradzałbym, w sytuacji gdy można w decu kupić tanio nowy. Nawet jak używka nie będzie pęknięta, to nie wiadomo czy nie miała dzwona, a to kwalifikuje kask na śmietnik.

Opublikowano
19 godzin temu, firm0wy napisał:

na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego kasku?

Ze względów higienicznych, jeżeli już kupowanie używanego kasku rozważać,  brałbym pod uwagę jedynie takie, w których  wewnętrzne wypełnienie można wypiąć i założyć nowe, w najgorszym razie solidnie wyprać. 

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za rady i podpowiedzi. Pochodziłem dziś po sklepach i wybór padł na Uvex Xenona. Kask pasował mi najbardziej ze wszystkich mierzonych no i wizualnie mi się najbardziej podobał. Dałem 190 zł - głowa mi już nie urośnie, więc mam nadzieję, że posłuży mi długi czas.

IMG_20180623_171343.jpg
Opublikowano

No i brawo ty 

Tez uzywam uvexa 

20180525_193912.jpg
Opublikowano

Mam okulary Uvexa to pomyślałem, że spoko do zestawu xD

Opublikowano
16 godzin temu, firm0wy napisał:

Dziękuje wszystkim za rady i podpowiedzi. Pochodziłem dziś po sklepach i wybór padł na Uvex Xenona. Kask pasował mi najbardziej ze wszystkich mierzonych no i wizualnie mi się najbardziej podobał. Dałem 190 zł - głowa mi już nie urośnie, więc mam nadzieję, że posłuży mi długi czas.

IMG_20180623_171343.jpg

Bardzo mądra decyzja!

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, revolta1 napisał:

No i brawo ty 

Tez uzywam uvexa 

20180525_193912.jpg

Uvex Stivo CC  ?  dobre kaski

Mam taki sam 😀

Edytowane przez dfq
Opublikowano
2 godziny temu, dfq napisał:

Uvex Stivo CC  ?  dobre kaski

Mam taki sam 😀

Tak . po wielu przymiarkach ten podpasowal potrzebowalem glebokiego kasku i ten taki jest 

1 godzinę temu, MADMAX napisał:

Mało wlotów powietrza mi było by za gorąco w tym uvexie 😀

To ta fota .normalnie on ma 20 albo 18 otworow plus siatka na owady . przewiew jest :D