Skocz do zawartości

Czy to jest spinka?

kbn

Rekomendowane odpowiedzi

Łatwiej ściągnąć spinkę kiedy ten kawałek łańcucha jest luźny. Czyli spinam łańcuch haczykiem i wtedy czasem da się nawet rękami rozpiąć, a jeżeli nie, to wystarczą szczypce wydłużone (takie z cienkim, długim dziobem). 

2 minuty temu, kbn napisał:

Łańcuch jest używany od 3 miesięcy, czy to na pewno jest spinka? Mogła być oryginalnie zamontowana ? Bo ja sam jej nie zakładałem.
Łańcuch firmy KMC

To jest spinka, łańcuchy KMC z reguły mają spinki.

Edytowane przez Pietern
2 minuty temu, kbn napisał:

Łańcuch jest używany od 3 miesięcy, czy to na pewno jest spinka? Mogła być oryginalnie zamontowana ? Bo ja sam jej nie zakładałem.
Łańcuch firmy KMC

Jasne, że to jest spinka i że była oryginalnie założona (i dobrze!). Rozpięcie tego to przy odrobinie wprawy kilka sekund, jedyne czego ja używam to rękawiczki nitrylowe bo nie lubię brudzić rąk. Przy ściąganiu dobrze żeby łańcuch nie był bardzo napięty - dać go np. po przekosie na najmniejszych zębatkach z przodu i tyłu. 

zwykłe kombinerki, tylko spinkę trzeba chwycić pod kątem - kombinerki mają opierać się na spince w miejscu trzpienia, tak, żeby przy zaciśnięciu spinka się rozjechała i tyle. Tutaj nie ma filozofii 

Na foto wyżej kombinerki muszą iść od lewej strony

miałem spinki srama, teraz sunrace, spinane i rozpinane zwykłymi kombinerkami, w rękach raczej nie ma opcji poza tym po co wyważać otwarte drzwi 

1 godzinę temu, PrzeLuka napisał:

Tu nie trzeba żadnych specjalnych narzędzi. Narzędzia nie zastąpią myślenia...

@kbn Obejrzałeś co wrzuciłem? 

Obejrzałem, natomiast poradziłem sobie przy sposobie z poniższego filmu: