Skocz do zawartości

Trek X Caliber 7 2015 - Błękitek

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
To jest do zrobienia akurat...

Są w necie dwie metody... Manetka 9s od SRAMa i SLX i wsio hula na kasecie 9s.

Druga metoda z manetką Shimano, trochę bardziej rzeźbiarska, ale też działa, wystarczy w odpowiednim miejscu wodzika przerzutki przewiercić otwór na linkę i ją tamtędy przepleść, zmienia to ciąg linki i wsio także z 9s będzie działać...

A śmigam sobie teraz na trailóweczce

No kurcze ten Giant to żyleta, ahhh. Może osprzęt to nie XTR M9100 ale mimo wszystko Deore XT, RockShoxy Powietrzne, hamulce Deore M6000. Pozazdrościć. Ja puki co to powoli inwestuję w tego Calibra i jeszcze wolniej odkładam na jakąś starszą szosę. Full mi narazie nie potrzebny. Nie wykorzystał bym jego potencjału.

Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Wsio z Treka przeszło, oprócz amorka i dampera...

A mój Trek siedzi w Serwisie Decathlonu w Rumi ponieważ poprosiłem aby dopompowali mi opony. Jak poprosiłem tak zrobili lecz po przejechaniu 20 metrów tylna dętka wyszła spod opony (wyglądało to jak opona fat bike) i wybuchła. Oczywiście dętka do wymiany, nie wiem jak opona i obręcz ale przez źle napompowaną oponę nie mam błękitka do poniedziałku.

Opublikowano
7 minut temu, patryg4 napisał:

A mój Trek siedzi w Serwisie Decathlonu w Rumi ponieważ poprosiłem aby dopompowali mi opony. Jak poprosiłem tak zrobili lecz po przejechaniu 20 metrów tylna dętka wyszła spod opony (wyglądało to jak opona fat bike) i wybuchła. Oczywiście dętka do wymiany, nie wiem jak opona i obręcz ale przez źle napompowaną oponę nie mam błękitka do poniedziałku.

jestem z tej wsi i mogę z czystym sumieniem polecić ProgressBike na Chełmińskiej 8. Co do decathlonowskiego serwisu to nie mam zdania ale szokiem dla mnie był widok młodych dziewczyn jako serwisantów. Nie ujmując im niczego ale patrząc na jedną z nich jak operuje kluczami i obchodzi się z rowerem to długa droga przed nią.

Opublikowano
jestem z tej wsi i mogę z czystym sumieniem polecić ProgressBike na Chełmińskiej 8. Co do decathlonowskiego serwisu to nie mam zdania ale szokiem dla mnie był widok młodych dziewczyn jako serwisantów. Nie ujmując im niczego ale patrząc na jedną z nich jak operuje kluczami i obchodzi się z rowerem to długa droga przed nią.
Właśnie dużo osób mówi że polecają ProgressBike. Orientujesz się czy robią serwis amortyzatorów RockShox i czy mają dostęp do części ?

Opublikowano
19 minut temu, patryg4 napisał:

Właśnie dużo osób mówi że polecają ProgressBike. Orientujesz się czy robią serwis amortyzatorów RockShox i czy mają dostęp do części ?

z tego co kojarzę to robią RockShox-a.

Telefon do wł. serwisu- 607 802 629.

Naprawiałem u niego dumpera, którego nikt w 3mieście nie chciał ruszyć, z braku części o tego modelu dorabiał je w hydraulice siłowej, dumper przezył  ramę, kilka razy haki prostowałem, koła centrowałem i zawsze byłem zadowolony. Kiedyś mieli stronkę teraz jej nie widzę nigdzie, tylko na ryjbuku coś tam jest.

https://www.facebook.com/progresbike/

Opublikowano
z tego co kojarzę to robią RockShox-a.
Telefon do wł. serwisu- 607 802 629.
Naprawiałem u niego dumpera, którego nikt w 3mieście nie chciał ruszyć, z braku części o tego modelu dorabiał je w hydraulice siłowej, dumper przezył  ramę, kilka razy haki prostowałem, koła centrowałem i zawsze byłem zadowolony. Kiedyś mieli stronkę teraz jej nie widzę nigdzie, tylko na ryjbuku coś tam jest.
https://www.facebook.com/progresbike/
O to spoko.

Opublikowano (edytowane)

Oficjalnie zapowiadam zmianę napędu na Deore M6000 (bez korby). Za wszystko zapłaciłem 480zł. I nie będzie już ognia na podjazdach.

Edytowane przez patryg4
Opublikowano
10 minut temu, patryg4 napisał:

Oficjalnie zapowiadam zmianę napędu na Deore M6000 (bez korby). Za wszystko zapłaciłem 380zł. I nie będzie już ognia na podjazdach.

Teraz tylko czekać na paczkę z chin... Ważne że taniej niż w Polsce.

A jednak przekonałem Cię...

Opublikowano

@SpiderMAN Tak bardzo mnie przekonałeś że w ciągu kilku dni załatwiłem pieniądze i napęd już zamówiony :)

Opublikowano

Tak jak mówiłem, 1x9 bez sprzęgła sensu nie ma... Żadnego.

Opublikowano
5 godzin temu, SpiderMAN napisał:
Tak jak mówiłem, 1x9 bez sprzęgła sensu nie ma... Żadnego.

Napęd jest już w mojej miejscowości, czekam na doręczenie....

...

Hehe

83d51b15f19376153ce07c7975f5f151.jpg

Opublikowano
Co to za łańcuch?

Shimano HG54, ktoś zerwał opakowanie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja czekam na foty z nowym napędem :P

A nie na archiwalia :P

Opublikowano
12 godzin temu, SpiderMAN napisał:

Ja czekam na foty z nowym napędem :P

A nie na archiwalia :P

Jestem aktualnie na wakacyjnym wyjeździe, ale spróbuje pocykać fotki. Ogólnie to mam problem z tym napędem, bo jak włączę sprzęgło to przerzutka traci na precyzji zmiany biegów i nie potrafię jej wyregulować.

@SpiderMAN Tak się to prezentuje. Przy okazji dodaje zdjęcie po ścięciu sterówki. *Zrezygnowałem z rogów bo na stromiznach w górę było słabo*

DSC_0173.JPG DSC_0174.JPG DSC_0176.JPG DSC_0178.JPG DSC_0179.JPG DSC_0180.JPG

Opublikowano

Cycuś, glancuś, owiń tę rurę tylnego trójkąta rozciętą na pasek dętką jak ja... Zamocujesz to trytkami, wygląd lepszy, i ochrona tych resztek lakieru.

Wyregulujesz, to nie jest żaden problem.

Martwi mnie położenie klamek hamulcowych, chyba masz je deko za nisko, poproś kogoś o zrobienie zdjęcia jak siedzisz na rowerze z dwoma rękami na kierownicy.

Opublikowano
Teraz, SpiderMAN napisał:

Cycuś, glancuś, owiń tę rurę tylnego trójkąta rozciętą na pasek dętką jak ja... Zamocujesz to trytkami, wygląd lepszy, i ochrona tych resztek lakieru.

Wyregulujesz, to nie jest żaden problem.

Zamówiłem już z Alibaby naklejki ochronne za 4 złote i neoprenową osłonę za 3 złote, jak dojdą do założę. 

Opublikowano

Zdjęcie z  dzisiejszej rodzinnej przejażdżki, może niekoniecznie widać w stu procentach błękitka ale i tak dodaję. 

37689278_178554269685932_8572216765277274112_n.jpg
Opublikowano (edytowane)

Wczoraj był pierwszy test "poligonowy" Treka na nowym napędzie. Powiem tak: precyzja pracy Deorki bije na głowę poczciwą Acerkę, ale kaseta 11-42 to na Trójmiejskie stromizny to nadal za mało (bardziej opłaca się wprowadzać rower). Sprzęgła w przerzutce nie używałem, ale łańcuch jakoś mocno nie dawał się  we znaki. Muszę jeszcze wymienić pancerz bo aktualny pamięta jeszcze 1 właścicielkę. Mam nadzieję że poprawi to płynność poruszania się linki. Mimo wszystko jestem zadowolony i jak na pierwsze "katowanie" to napęd dał radę.

Z aktualności:

Zmieniłem Gripy Bontragera na ROCKBROS Silikonowe, niebieskie.

Zmieniłem koszyk na bidon na złoty ROCKBROS.

Dzisiaj wrzucę fotki.

Pozdrower

Edytowane przez patryg4
Opublikowano

Opowiadasz, ja w Krakowie daję radę... To i ty dasz, wzmacniaj nogę...

Gdyby jednak było mało to kaseta SunRace 11-46T z tą przerzutką będzie działać bez problemu :P

Opublikowano
Opowiadasz, ja w Krakowie daję radę... To i ty dasz, wzmacniaj nogę...
Gdyby jednak było mało to kaseta SunRace 11-46T z tą przerzutką będzie działać bez problemu
Na tych podjazdach ludzie z eaglem padali. Ale nie potrzebny mi większy rozstaw kasety. Trza robić nogi.