Fryc111 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 (edytowane) Witam wszystkich. Rower dotarł do mnie na początku czerwca i na tą chwilę ma przejechane 250km Rozmiar 54 a mój wzrost to 177cm Specyfikacja: Rama - CAADX Cyclocross Disc, SmartForm C2 Alloy Widelec - Cannondale Ultra X Disc, Carbon blades, Napęd - Shimano Tiagra Suport - Pressfit BB30 Korba - FSA Omega Cross46/36T Kaseta - Shimano HG500, 11-32 Koła - CX 3.0 Disc Hamulce - Promax Render R Front, DSK-718R Rear, 160/160mm Opony - Schwalbe Rapid Rob, 700x35 Szukałem roweru bardziej uniwersalnego niż typowa szosówka,roweru który pozwoli mi zjechać z asfaltu ,wjechać w las ,polną drogę itp No i tak trafiłęm na Caad X-a w dobrej cenie 797 funtów (mieszkam w Anglii). Miałem pewne obawy co do przełajówki.Wiadomo przełaj to rower bardziej skierowany na sport,wyczyn,krótkie dynamiczne wyścigi w terenie niż komfortowe pokonywanie długich dystansów czyli coś co lubię najbardziej.Ale okazało się ,że nie taki straszny przełaj jak go malują.Porównując go do mojej szosy Cannondale Synapse jest na asfalcie nieco wolniejszy i głośniejszy wiadomo opony z bardziej agresywnym bieżnikiem.Kierownica jest trochę niżej więc jedzie się bardziej pochylonym Ostatniej niedzieli wybrałem się w trasę ok 100km i żadnego dramatu typu bóle krzyża,ramion nie było.Spokojnie więc i na przełajówce da się jeździć w dalsze trasy. Najlepsza zabawa jest jednak po zjechaniu z asfaltu 35mm opony robią w lesie dobrą robotę.Rower jest bardzo stabilny, prowadzi się bardzo pewnie.Jedyną rzeczą którą na razie wymieniłem to siodełko.Oryginalne było dla mnie za twarde,zamontowałem więc siodełko od Meridy i teraz jest ok. Pozdrawiam wszystkich zakręconych na punkcie dwóch kółek. Komentarze ,uwagi ,rady zawsze mile widziane. Edytowane 21 Czerwca 2018 przez Fryc111 4 Odnośnik do komentarza
Stryjek Opublikowano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 Bardzo fajny rower, podoba mi się też malowanie i kolor Odnośnik do komentarza
nowikone Opublikowano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 Piękna maszyna Odnośnik do komentarza
Fryc111 Opublikowano 22 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 Fajnie,że rowerek się podoba.W sumie malowanie bardzo minimalistyczne ale może w prostocie siła.Taka ciekawostka - na ramie jest nalepka "Neon colors may fade" czyli kolory neonowe mogą wyblaknąć. Nie wiem czy chodzi o kolor ramy czy raczej o kolor napisów. Odnośnik do komentarza
Yaxapl Opublikowano 19 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2019 Cześć. Jak się sprawuje rower po całym sezonie ? Odnośnik do komentarza
Fryc111 Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 Część. Przez ten rok zrobiłem na nim tylko ok 2000 km a to przez to,że mieszkam w Anglii a Caddx-a wywiozłem do Polski.Jeżdżę na nim więc tylko jak jestem w kraju ale coś tam już mogę o nim napisać. Przednia przerzutka wymagała regulacji,łańcuch ocierał o wózek,wkurzająca sprawa. Wymieniłem siodełko,fabryczne było dla mnie zbyt twarde.Hamulce Promax dla mnie ok ale ja nie jeżdżę sportowo,nie ścigam się. Pewnie do bardziej ambitnej (sportowej)jazdy były by za słabe.Napęd działa bez problemowo.Pressfit na razie cisza żadnych trzasków. Jedyne co mnie zaskoczyło na minus to jakość lakieru na ramie.Jakiekolwiek drobne,przypadkowe uderzenie np upuszczony imbus i już odprysk.Słabo a mam porównanie do Synapsa którego używam w UK i tam takie rzeczy się nie dzieją.Co do jazdy wygody,komfortu to zawsze wrażenia są subiektywne.Dla mnie jest wygodnie. Jeżeli masz bardziej szczegółowe pytania pisz postaram się pomóc.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
MEDCOMP Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Super rowerek a'la gravel choć gravelem nie jest w 100%. Taka szosa z dodatkową możliwością zjechania na pobocze. Jest idealna na lasy i przełaj, szutry lub delikatny piach.Też myślałem, że po przesiadce z `CAADA Optimo Tiagra różnica będzie duża, ale nie ma biedy, po szosie mknie nieco wolniej z uwagi na szersze opony i bieżnik ale nie jest źle ponieważ CAADX ma zmienione przełożenie w stosunku do OPTIMO. Z tyłu jest 11-34 w CAADX a w OPTIMO 11-28 natomiast większa zmiana jest z przodu. 46-36 dla CAADAX i 52-36 dla OPTIMO. Więc przełożenia są lżejsze w CAADX Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi