Skocz do zawartości

Kross Hexagon X6 - przeskakujący łańcuch

Kross Hexagon X6 2017

Rekomendowane odpowiedzi

Kross Hexagon X6 2017

Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem gdyż od ponad roku mam Hexagon X6 a dokladniej ten model :https://www.kross.pl/pl/mtb-26/hexagon-x6  i interesuja mnie wasze opinie na temat tego rowerka ...osprzetu itd co o tym sadzicie,Ja po roku już uzytkowania mam z nim problemy a dokladniej najprawdopodobniej rozciagnal się łańcuch gdyż podczas gdy mam przelozenie 3*8 tzn te najciezsze  do jazdy to podczas pedalowania przeskakuje jakby lancuch ..a zaczyna to się dziac takze na przelozeniu 3*7 ,zastanawiam się tez nad zmiana  koronek korby gdyz obecnie sa SR Suntour XCC 42/32/22T i niedaje mi to satysfakcji podczas jazdy i pytanie czy moge zalozyc koronki czy lepiej wymienic mechanizm korbowy na 48/38/28 i czy przy wymianie korby musialbym znienic tez wklad supportu...niejestem jeszcze obeznany we wszystkich sprawach związanych z osprzetem i jego wymiana

Hejka 

Łańcuch oczywiście do wymiany i nie wiadomo czy kasetę zmienić nie będziesz musiał. Bardzo wciągnięty łańcuch niszczy koronki zarówno kasety jak i Korby. Co do korby to nie wiem jakim budżetem dysponujesz możesz oczywiście założyć nowe koronki na korbę jednak wtedy sprawdź czy łańcuch nie będzie za krótki. 

Kross Hexagon X6 2017

Wiesz kolego zamiast kupować koronki do korby to szybciej i taniej bedzie mi kupić nowy mechanizm korbowy no.Schimano Acera 48/38/28 lecz zastanawiam się czy oprocz zakupu korby niedojdzie mi zakupic tez nowy wklad supportu dedykowana pod nowa korbe ...

A tak ogolem  to mysle o.zmianie korby na tą Acera ,kasete na Alivio 11-32 HG 51, łańcuch HG 71 oraz przednia przezutke w tym przypadku na Acera FD360 tylko mysle czy to bedzie wszystko pasowalo i prawidlowo dzialalo

• 4 tygodnie później...
Kross Hexagon X6 2017

Czesc wszystkim mam problem nadal z tym przeskakujacym lancuchem w Hexagonie kupilem wymienilem kasete na Alivio HG51 i lancuch na HG 71 komplet osmiorzedowy lecz nadal na najwyzszym najciezszym przelozeniu jak się mocniej chce depnac to lancuch przeskakuje jakby o ząb lub dwa ,przezutka tylnia to Alivio RD-M4000 SGS Shadow teoretycznie do napedow dziewiecio rzedowych lecz taka producent zalozyl czy to ma jakis wplyw gdyz slyszlem ze to nierobi roznicy akurat ,niemam juz pomyslow co moze byc przyczyna takiego zachowania lancuch zakuty na 110ogniw czyli tyle co  orginalny ,dodam ze w maju dopiero minal rok od zakupu tego rowerka a juz kaseta oraz lancuch wymieniony byc moze niepotrzbnie ...a w sklepie serwisie gdzie byl zakupiony mowia bym korby wymienil ....a moze caly rower ...co wy na to...piszcie prosze jakies madre pomysly rady...

Mialem w swoim rowerze taki zestaw - kaseta HG51, łańcuch HG71 i przerzutka AlivioM4000 - nie było najmniejszego problemu z biegami. Jeśli zapięcie biegów 3x8 to u Ciebie 42x11 a nie 42x32(max krzyżowanie łancucha), to prawidłowa regulacja przezutki i wymiana pancerzy może pomóc. Wymiana korby na większą może się wiązać z ponownym zakupem łańucha, będzie zapewne potrzebny dłuższy, i sprawdzenia czy przednia przerzutka ogarnie większą korbę. 

To czy łańcuch jest/byl do wymiany to kwestia sprawdzenia przymiarem (w każdym serwisie to zrobią za firko a i można kupić sobie własy za grosze). Nie wiem ile km przejechałeś przez ten rok, bo to nie czas a przebieg w km, rodzaj terenu oraz technika jazdy jest kluczowa przy zużywaniu się napędu.

Masz zużyte zęby na blacie... albo za długi łańcuch. To przeskakuje...

Poza tym temat jest o napędzie więc wrzucam do odpowiedniego działu...

Proszę zwracać uwagę na przyszłość gdzie piszesz, cenimy tutaj porządek.