Skocz do zawartości

Suport – Shimano BB-UN55 – czy jest dostatecznie głęboko wkręcony?

steczniak

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś pierwszy raz wymieniałem samodzielnie wkład suportu w rowerze (mocowanie ""na kwadrat") i chciałbym upewnić się czy jest on właściwie (dostatecznie głęboko) wkręcony. W mufie siedział wcześniej tani wkład De One KL-08A (122,5 mm / 68 mm), który z powodu cykania wymieniłem na porządniejszy – Shimano BB-UN55 (122 mm / 68 mm) .

W szczególności chodzi mi o miskę po nienapędowej stronie – szczegóły na zdjęciach. Cykanie zostało wyeliminowane, ale chciałbym się upewnić czy miski nie powinny być wkręcone jeszcze głębiej – dokręciłem je bardzo mocno, ale wystają więcej (taki niegwintowany pierścień) niż było przy poprzednim wkładzie. Może przy Shimano BB-UN55, z racji jego konstrukcji tak powinno być?

20180621_154758.jpg 20180621_154804.jpg 20180621_154820.jpg 20180621_154835.jpg
15 minut temu, raven napisał:

od strony napędu (ta strona z kołnierzem :P) wkręcasz na maxa, z drugiej strony ile wejdzie, może wystawać

Tylko właśnie ten suport ma kołnierz z obu stron :-) – także z tej napędowej. Jeśli chodzi o gwinty to schowały się do mufy po obu stronach.

84b4e23f4f98b5800728fb1e2123.jpg

Jeśli suport nie ma kołnierza to wkręcasz na maks aż schowa się gwint z jednej strony, ten który pokazałeś wkręcasz tylko do kołnierza. Prosta sprawa. 

Edytowane przez Rorschach
  • Lubię to! 1
1 minutę temu, Rorschach napisał:

Jeśli suport nie ma kołnierza to wkręcasz na maks aż schowa się gwint z jednej strony, ten który pokazałeś wkręcasz tylko do kołnierza. Prosta sprawa. 

Dzięki za potwierdzenie. Niby oczywiste, ale nigdzie nie mogłem znaleźć zdjęć/filmów pokazujących jak na koniec powinien wyglądać taki wkład z kołnierzami (ile wystawać). Te co znajdywałem są bez tych kołnierzy albo mają kołnierz tylko po jednej stronie – bałem się, że coś jednak jest nie tak (za dużo wystaje).