Skocz do zawartości

Wygodne siodełko do szosy

Bienio232

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Poszukuję siodełka do roweru szosowego na trasy 100km+. Wg. testów trecka wychodzi rozmiar "niebieski" czyli rozstaw około 148mm, Wg. IDMatch'a S3/L3 czyli na pewno z dużym otworem. Testowałem Selle Italia SLR flow w rozmiarze s3, które było dla mnie tragicznie twarde. Miałem także na testy Bontragera Montrose Elite L - wypadało nieco lepiej, aczkolwiek nadal daleko od wygodnego podróżowania. Nastawiłem się na bardziej kanapowe rozwiązania ze sportowym zacięciem i w oko wpadły mi dwa modele - Selle Italia SLR Max Gel Flow oraz Cube Natural Fit Saddle RACE PRO. O ile to pierwsze ma dużo recenzji i równie dużo podzielonych o tyle o drugim niewiele znalazłem. Jaka jest Wasza opinia Moi Drodzy?  Może macie jakieś inne propozycje?

Z góry dziękuję za wszelką próbę pomocy ;)

Edytowane przez Bienio232
Opublikowano

Wiesz, siodełko to dość indywidualna sprawa. To, co dla jednego będzie bardzo wygodne, dla drugiego już niekoniecznie. 

Popytaj się w okolicznych sklepach czy nie mają siodełek do testów. Wypożycz, pojeździj i zobaczysz czy Twój kuper się z którymś polubi. Inaczej pozostaje Ci metoda prób i błędów. Dużo też zależy od ustawienia siodełka. Ja miałam jedno siodło, które wydawało mi się zbyt twarde, ale po bike-fittingu nagle okazało się być bardzo wygodne.

Opublikowano

Ustawienia praktycznie sprawdziłem wszystkie przy obu siodełkach, które mi użyczono. Siodeło: góra/dół, przód/tył, kąty. Kierownica wyżej/niżej, kąty. Bloki, mostek... Stąd śmiałe stwierdzenie, że siodło którego mojej pupie trzeba musi byc relatywnie miękkie. Niestety jeśli chodzi o bikefitting niespecjalnie mam zaufanie. Gro znajomych, którzy podjeli sie fittingu za grube pieniążki i tak prędzej czy później wróciło do wlasnych ustawień.

Opublikowano
Godzinę temu, Bienio232 napisał:

Gro znajomych, którzy podjeli sie fittingu za grube pieniążki i tak prędzej czy później wróciło do wlasnych ustawień.

Właśnie czegoś podobnego się obawiam. Sądzę, że wymiana siodła będzie kolejną rzeczą za jaką się wezmę, gdy zmienię w swojej szosie koła. Tyle, że ja szukam twardszego niż mam obecnie. O ile wybór kół wydawał mi się kwestią dość oczywistą i lider wykrystalizował mi się dość szybko, to podejrzewam, że z wyborem siodełka to będzie jakiś dramat wśród tyłu dostępnych opcji. Z jednej strony chciałbym wziąć coś od Speca, skoro szosa jest marki Specialized, ale z drugiej strony podobają mi się siodła Fizika, a jeszcze kusi Selle, o Bontragerach słyszałem dobre opinie...  O mnogości konkretnych modeli, nie tylko marek, to już nie wspomnę. 

Opublikowano

Z ciekawości - mógłbyś napisać cóż to za  zbyt miękki siodło, które teraz masz zamontowane? Z wyborem siodła borykam sie już od  półtorej miesiąca i o ile duży wybór/mnogość/dostępność firm i rozwiązań jest ogromnym plusem o tyle sama możliwość przetestowania czy chociaż wypożyczenia juz prawie niemożliwością 😕

stanislaw.kozuchowicz
Opublikowano
15 godzin temu, Łabędź napisał:

Właśnie czegoś podobnego się obawiam. Sądzę, że wymiana siodła będzie kolejną rzeczą za jaką się wezmę, gdy zmienię w swojej szosie koła. Tyle, że ja szukam twardszego niż mam obecnie. O ile wybór kół wydawał mi się kwestią dość oczywistą i lider wykrystalizował mi się dość szybko, to podejrzewam, że z wyborem siodełka to będzie jakiś dramat wśród tyłu dostępnych opcji. Z jednej strony chciałbym wziąć coś od Speca, skoro szosa jest marki Specialized, ale z drugiej strony podobają mi się siodła Fizika, a jeszcze kusi Selle, o Bontragerach słyszałem dobre opinie...  O mnogości konkretnych modeli, nie tylko marek, to już nie wspomnę. 

Potwierdzam dobrą opinię Bontranger-ów. Jakiś czas temu przesiadłem się na Bontrager Montrose Elite i jestem zachwycony. Jakość wykonania i wygoda siodła są super. Wygoda zdziwiła mnie tym bardziej, że siodło jest twarde jak deska a jeździ się na nim dobrze nawet w zwykłych szortach bez wkładki.

@Bienio232

A próbowałeś Bontranger Montrose Comp? Jest bardziej mięsiste niż Elite więc może ono by Ci podpasowało?

Opublikowano
14 godzin temu, Bienio232 napisał:

mógłbyś napisać cóż to za  zbyt miękki siodło, które teraz masz zamontowane?

To jest standardowe, budżetowe (wręcz po taniości) siodełko wstawiane seryjnie w tańszych Specach: https://www.specialized.com/pl/pl/toup-sport/p/133564?color=219444-133564

14 godzin temu, Bienio232 napisał:

możliwość przetestowania czy chociaż wypożyczenia juz prawie niemożliwością

Otóż to. I to mnie wkurza w tej kwestii dość mocno. Łatwiej chyba dostać cały rower na testy, niż siodełko na próbę. A inaczej niż tyłkiem siodełka nie wybierzesz...

Godzinę temu, stanislaw.kozuchowicz napisał:

Bontrager Montrose Elite i jestem zachwycony. Jakość wykonania i wygoda siodła są super. Wygoda zdziwiła mnie tym bardziej, że siodło jest twarde jak deska a jeździ się na nim dobrze

No właśnie coś takiego by mi chyba pasowało. Mam już na szosę od Bontragera opony, owijkę, buty SPD SL, kask, to może i siodło trzeba wziąć. :D

Opublikowano
6 minut temu, Łabędź napisał:

Łatwiej chyba dostać cały rower na testy, niż siodełko na próbę.

Niestety, w Krakowie nie spotkałem się z opcją siodełek na próbę :( A też będę za niedługo stał przed tym dylematem, bo obecne siodełko już się zaczyna wycierać, nie jest zresztą jakoś nadmiernie wygodne... Obawiam się, że dobór nowego to będzie proces długotrwały o kosztowny...

Opublikowano

Na tę chwilę z siodełek szosowych mam speca Avatara i fiziki Arione vs i Antares r1 open. Co do Open to na razie za mało km porobiłem by wydać ostateczną opinię. Gdybym miał polecić jedno to byłby to spec. Poprostu nikt kto na nim siedział nie narzekał. Ba 2 osoby je sobie też sprawiły. Także jest dość uniwersalne. Z wad to jeżeli ktoś ceni każdy gram to jest to ciężkie siodełko jak na szosowe.

https://www.specialized.com/pl/pl/avatar-comp-gel/p/131855

Opublikowano
1 godzinę temu, Łabędź napisał:

No właśnie coś takiego by mi chyba pasowało. Mam już na szosę od Bontragera opony, owijkę, buty SPD SL, kask, to może i siodło trzeba wziąć. :D

Wystawiłem na giełdzie tego Bontragera- możemy ponegocjować  :-)

Opublikowano
14 minut temu, Gregory34 napisał:

Wystawiłem na giełdzie tego Bontragera- możemy ponegocjować  🙂

Nie jesteś przypadkiem z Krakowa lub okolic, co? ;)

Opublikowano

Decyzja już praktycznie zapadła - 99%, że moim nowym siodłem będzie Specialized Power Expert. Odbiega od założeń, aczkolwiek dzisiaj przymierzałem się do niego i przy dolnym chwycie jest praktycznie idealne. Na plus przemawia także dosyć agresywna geometria mojej szosy. Mam nadzieję, że to będzie mój „siodełkowy Graal” jak to napisała Sziva 😊

• Lubię to! 1
Opublikowano
19 godzin temu, Bienio232 napisał:

przy dolnym chwycie jest praktycznie idealne

Tak naprawdę, to się okaże po 100 km ;) Na samym przymierzeniu to każde siodełko jest wygodne, przynajmniej dla mnie. Ewentualne problemy wychodzą po jeździe na dłuższym dystansie. Dlatego też taki mam zgryz z tymi siodełkami, właściwie nie wiem wg czego szukać, chyba tylko pod kątem ceny i wyglądu :/

Opublikowano

W Krakowie M-bike na Łobzowskiej 40 ma testowe siodełka Fizika i je wypożycza. Innym sklepem jest Windsport na ul. Stoczniowców 9, tam znajdziecie Syncrosa (te są testowe) plus pan z obsługi, gdy ostatnio tam byłem szukając alternatywy dla mojego Ergona powiedział, że u nich można testować dowolne siodełko jakie mają na stanie - po dopytaniu jak sprawa wygląda od strony finansowej poinformował mnie że,  trzeba zapłacić za wybrany egzemplarz, a jeśli po dniu jazdy nie będzie pasował i nie będzie  w żaden sposób uszkodzony to  oni oddają kasę - u nich są Selle Italia ale wybór nie jest duży. Kolejny sklep to TWR na Długiej 52. Wybór jest spory jednak "jako takich" testowych siodeł nie posiadają w zamian można każde (siodło) przykręcić na miejscu i tam wypróbować - niewiele ale zawsze coś. Jako jedyni w Krakowie mają SqLaba - przymierzałem sie do 612 lub 611 z elastomerami - są drogie, jest o nich mało opinii ale myślę panowie, że to pozycja obowiązkowa żeby się przymierzyć do czegoś mniej znanego - szczególnie biorąc pod uwagę wygodę. Kolejny punkt na tej liście to United Cyclist Emaus 14 - jakiś czas temu widziałem na YouTube Jacka jak zapraszał do siebie na ID Match więc Selle Italia mają albo raczej powinni mieć. I ostania mozliwość - ponieważ jest nas kilku w Krakowie i mamy różne siodełka to teoretycznie możemy je sobie wypożyczyć na dzień bądż dwa. Ja mogę zaoferować Ergona SM3 w rozmiarze M tj. 140mm szerokości. Roię na nim trasy 100km bez pampersa i jest ok. Jeśli jest ktoś zainteresowany to szczegóły można ustalić na privie.

• Pomógł 1
Opublikowano

W Krk jeszcze da się dogadać w Velobox,  mają tam siodełka Velo wraz z poduszka do mierzenia tyłka. Sprawdzilem na dobie i polcam, w końcu mam wygodne siodło.

P.S. cena siodełka Velo to max 100 zł przy całkiem spoko wiedzę. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Użytkuję bontragera montrose elite z drążonymi tytanowymi szynami, na razie ciężko się wypowiedzieć, bo dziś zrobiłem na nim tylko 30 km tylko dlatego ze ból dupy był wielki. Wcześniej miałem speca henge comp i róznica wagi 65g i na razie spec wygrywa spokojnie bez bólu dupy mogłem z dobrym pampersem zrobić 100km tutaj przy bontragerze udało sie zrobić 30 zobaczymy jak dalej będzie dogadywać się moje pupsko z siodełkiem na razie jestem zawiedziony, bo kosztowało wcale nie mało.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Przy rozstawie kości ~112mm siodło o szerokości 142mm będzie optymalne? Testowałem jeden model w tym rozmiarze i czułem się na nim bardzo dobrze, choć miałem wrażenie jakbym siedział blisko krawędzi bocznych. Może to tylko kwestia przyzwyczajenia po zmianie obecnego siedziska z racji zupełnie innego kształtu?

Opublikowano

Wg mnie będzie za szerokie. Bardziej będzie pasować 135mm.

Opublikowano

Próbowałem jazdy na Prologo Zero Pass w takim rozmiarze (132mm) i było raczej za wąskie.