Fergus Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Witam, chcialbym zaczac przygode dirt jumpingiem, street. Problem jest w tym, ze nie wiem jaki jest odpowiedni rower mam miec (rama alu/stal, hamulce klocki/tarcze, ilosc przerzutek, z amorkami czy bez). Zastanawiam sie rowniez nad zlozeniem go niz kupnem, co lepsze? Albo modernizacja mojego (btwin rockrider 340)? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 26 minut temu, Fergus napisał: Albo modernizacja mojego (btwin rockrider 340)? Że co? Na takie pomysły mam jedno stwierdzenie... Zważ sobie głowę... Wystarczy jeden choć deko źle wylądowany skok i ta rama pęknie jak zapałka... Nie ma znaczenia co do niej podokręcasz i za jaką kasę... Odpowiedni do takiego katowania sprzęt to na przykład: https://7anna.pl/product-pol-10421-Rower-NS-Bikes-2018-Movement-2-26.html Sprzęt używany raczej Ci odradzam, bo wiedzy technicznej raczej nie posiadasz na takim poziomie, byś złożył sprzęt bezpieczny ze 100% sprawnych części... Sorry z góry, ale tak wynika ze stwierdzenia o modernizacji Rockridera 340... Masz nikłe pojęcie na temat konstrukcji ram rowerowych, o osprzęcie nie wspomnę. Ktoś kto używał takiego roweru do treningów ostrej jazdy na 99% miał tych błędów i wpadek sporo, więc można się domyśleć, że rower sporo przeszedł... Zdrowia nie da się przeliczyć na pieniądze... Jeśli ma to być bezpieczne, wybaczać błędy początkującego to tylko sprzęt nowy, dedykowany do takiej jazdy! Odnośnik do komentarza
KsD Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Musisz sobie odpowiedzieć do czego on ma ci konkretnie służyć do dirtu, streetu, trialu, street trialu. Bo każdy z tych rowerów ma inną konstrukcję. Czy zamierzasz jeździć na hopkach, po mieście itp. Jeśli myślisz o poważniejszym jeżdżeniu to stanowczo odradzam modernizację btwin rockrider 340 szkoda roweru. Jak określisz się ściślej to postaramy się coś doradzić 1 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 6 minut temu, KsD napisał: Jeśli myślisz o poważniejszym jeżdżeniu to stanowczo odradzam modernizację btwin rockrider 340 szkoda roweru Chyba raczej zdrowia... Rower ten i tak trafi szlag prędzej czy później, bo to raczej konstrukcja rowero-podobna... Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 32 minuty temu, Fergus napisał: Zastanawiam sie rowniez nad zlozeniem go niz kupnem, co lepsze? A duże masz doświadczenie w składaniu specjalistycznych rowerów do konkretnie egzotycznych i wymagających zastosowań? Masz dojścia do rupieci w dobrych cenach? Zazwyczaj kupowanie markowych części osobno i składanie całego roweru wychodzi jednak drożej niż kupienie nowego o tych samych parametrach (bo fabryka składa to na skalę masową, a nie detalicznie). 37 minut temu, Fergus napisał: Albo modernizacja mojego (btwin rockrider 340)? To już jest pomysł albo skrajnie brawurowy, albo świadczący jednak o kompletnym braku rozsądku. Jeździsz chociaż w kasku? Naprawdę masz chociaż cień podejrzeń, że producenci Rockridera 340 brali pod uwagę stosowanie go do takich rozwiązań? Że w ogóle przyszło im do głowy? Takie pomysły to conajmniej masochizm, jeśli nie samobójstwo. Swoją drogą gratuluję też optymizmu - jeździć na mocno rekreacyjnym rowerze i zabierać się za dirty, to mi się kojarzy z młodym chłopakiem, który podchodzi do przypadkowo spotkanego w restauracji dyrektora sportowego teamu z Formuły 1 i mówi: "chcę u was jeździć, bo właśnie robię prawo jazdy i instruktor mnie nawet chwali. Gdzie mam się zgłosić?". Tak wymagająca dyscyplina wymaga niezłego już doświadczenia. A nie sprawiasz - wybacz, jeśli się mylę - wrażenia kogoś, kto takowe już nabył. W przeciwnym razie dawno przesiadłbyš się już z tego Rockridera. Albo po prostu dałem się nabrać na trolling. 42 minuty temu, SpiderMAN napisał: Sprzęt używany raczej Ci odradzam No raczej. Rowery do takich zabaw, których się ktoś pozbywa, mogą mieć naprawdę grubą przeszłość. Jak się nie wie na co zwracać uwagę, to można się nieźle naciąć. Odnośnik do komentarza
Fergus Opublikowano 21 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 @SpiderMAN Rowerem zrobilem pare skokow i stwierdzilem ze sie nienadaje. Fakt nie mam duzego pojecia o osprzecie, ramach, dlatego bardziej myslalem o tym by z czesci poskladac go do kupy, co do roweru to chcialem zmiescic sie w kwocie ok. 2500. @KsD jak najwiecej skokow, hopy z dirtu czy zjazdy z hopami Na btwinie jezdzilem chwile by sprawdzic czy mi sie to wogile spodoba czy zlapie zajawke. Skoki nie byly jakies paru metrowe wiec nie bylo jakis duzy przeciazen. Pytam o rower dla tego by bylo to w 100% bezpiezczne Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 4 godziny temu, Fergus napisał: @SpiderMAN Rowerem zrobilem pare skokow i stwierdzilem ze sie nienadaje. Fakt nie mam duzego pojecia o osprzecie, ramach, dlatego bardziej myslalem o tym by z czesci poskladac go do kupy, co do roweru to chcialem zmiescic sie w kwocie ok. 2500. Używkę jak wspomniałem odradzam, w zastosowaniach grawitacyjnych trzeba mieć jak najwięcej pewności, że sprzęt nie zawiedzie, a tego na używanym rowerze nie masz, bo nie masz pewności jak ktoś skakał, mikropęknięć ramy oraz kół nie zobaczysz... Skoro chcesz podążać tą drogą kolarstwa radziłbym zacząć od nowej maszynki... Jak poszukać to coś może się znajdzie... Gorsze od tego NS-a ale są i tańsze dirtówki... https://rowerowy.com/sklep/rowery/dirt-street Dartmoor Gamer Intro 26" - https://rowerowy.com/sklep/rowery/dirt-street/prod/dartmoor-gamer-intro26 Octane One Melt - https://rowerowy.com/sklep/rowery/dirt-street/prod/octane-one-melt NS Bikes Zircus - https://rowerowy.com/sklep/rowery/dirt-street/prod/nsbi-zircus W cenie używek o niewiadomej przeszłości znajdziesz nówkę. W grawitacji nie stosuje się półśrodków. Jak wspomniał @Łabędź składanie nie wyjdzie Cię taniej niż kupno nowego roweru. tego jestem pewny na 100%, bo złożyłem już w życiu 4 rowery... 4 godziny temu, Fergus napisał: @KsD jak najwiecej skokow, hopy z dirtu czy zjazdy z hopami Dirtówka lub coś w tym typie by pasowało do takich zastosowań... 4 godziny temu, Fergus napisał: Na btwinie jezdzilem chwile by sprawdzic czy mi sie to wogile spodoba czy zlapie zajawke. Skoki nie byly jakies paru metrowe wiec nie bylo jakis duzy przeciazen. Pytam o rower dla tego by bylo to w 100% bezpiezczne Co do rockridera... masz szczęście, że jeszcze do nas piszesz... To nie jest rower nadający się do jakiejkolwiek jazdy tego typu, nie ta geometria, nie te kąty, nie te materiały, nie te komponenty... I te wspaniałe super miękkie koła, które gną się od wjechania na krawężnik... Odnośnik do komentarza
Fergus Opublikowano 21 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Czyli rower nowka, jesli juz temat zostal poruszony to jaki kask polecacie ( pelny, zwykly), jaki zestaw ochraniaczy, jaka odziez (buty, spodnie, koszulka, rekawiczki)? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 12 minut temu, Fergus napisał: Czyli rower nowka, jesli juz temat zostal poruszony to jaki kask polecacie ( pelny, zwykly), jaki zestaw ochraniaczy, jaka odziez (buty, spodnie, koszulka, rekawiczki)? O kaskach i reszcie masz stosowny dział... Nie rób sobie off topica... To nie facebook... P.S. Skoro przyswoiłeś informacje ode mnie i pozostałych, to wypadało by dać podziękowanie za posta... Prawy dolny róg... Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 (edytowane) Ja dodam swoje trzy grosze bo liznąłem temat Proszę Street: Najlepiej nadaje się rama stalowa i tutaj możesz wybrać czy stalowy sztywny widelec czy amortyzator 80-100mm skoku. Dirt: Stalowa lub aluminiowa rama i do tego koniecznie amortyzator, raz że dirt tego wymaga do zbierania szotów, dwa że rama aluminiowa nie wytrzymuje stalowego sztywnego widelca.Street-Trial: Czerpie trochę z trialu, troche ze streetu. Stalowa rama + stalowy widelec, do tego hamulce szczękowe hydrauliczne lub hydrauliczne tarczówki, wysoki kokpit czyli mostek długi i wysoki, kierownica szeroka i wysoka.Trial: Tu się nie będę rozpisywał, jeżeli masz mało wiedzy na ten temat to tego nie chcesz Edit: Dodam, że wszystkie z tych wymiienionych rowerów bazują na napędach jednorzędowych, raczej nie stosuje się tam przerzutek. Wyjątkiem jest 4X (fourcross to już inna bajka). Edytowane 21 Czerwca 2018 przez Puncu 1 Odnośnik do komentarza
Fergus Opublikowano 21 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Dziekuje za wszystkie odpowiedzi :) Odnośnik do komentarza
Xxx Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Chciałabym się Was zapytać czy moge zacząć od pewnego roweru ale nie moge dodać linku więc czy mogłabym wysłać mejlem? SpiderMAN odnosze się głównie do pana ponieważ widzę że się pan na tym zna... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi