Skocz do zawartości

Spadanie łańcucha

Viking

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakie mogą być przyczyny spadania łańcucha z wolnobiegu w rowerze typu singlespeed?

Poruszam się po asfaltowej miejskiej dżungli oraz po pięknych ścieżkach rowerowych ,czyli terenie bez żadnych wybojów.

Ostatnio już 2 razy sam z siebie spadł mi łańcuch podczas jazdy i nie mam pomysłu czemu.

Prosze o pomoc !

Zwróć uwagę kiedy dokładnie przydarza się zrzucanie łańcucha: Łańcuch spada podczas zmiany przełożenia? Może łańcuch spada po przejechaniu przez krawężnik, dziurę, wjazd/zjazd z jedni, lub inne wyboje?

Mi kilka razy łańcuch spadł podczas zmiany przełożenia zaraz po jakimś wyboju. Wtedy sprężyna lata i momentami nie naciąga dobrze łańcucha i o zrzutkę łatwiej, szczególnie przy zmianie przełożenia.

26 minut temu, TwardyBlaszak napisał:

Zwróć uwagę kiedy dokładnie przydarza się zrzucanie łańcucha: Łańcuch spada podczas zmiany przełożenia? Może łańcuch spada po przejechaniu przez krawężnik, dziurę, wjazd/zjazd z jedni, lub inne wyboje?

Mi kilka razy łańcuch spadł podczas zmiany przełożenia zaraz po jakimś wyboju. Wtedy sprężyna lata i momentami nie naciąga dobrze łańcucha i o zrzutkę łatwiej, szczególnie przy zmianie przełożenia.

To jest singlespeed, nie ma przełożeń.

A spróbuj trochę mniej napisać łańcuch, tak z wyczuciem. Jeśli przesadziłeś to może krzywić oś koła i w pewnym momenie układ puszcza i spada łańcuch. 

2 minuty temu, IOO napisał:

To jest singlespeed, nie ma przełożeń.

Mój błąd, przepraszam.

Tu faktycznie nie tylko równoległość osi zębatek ma znaczenie ale także naciąg, bo podczas pedałowania rama pracuje i nie zawsze ta linia łańcucha jest idealnie prosta. Jak wspominał IOO możliwe, że łańcuch jest zbyt napięty.