Skocz do zawartości

Dobór opon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuję wymianę opon w rowerze MTB. Oznaczenia na kołach to 559x19c. Obecnie mam opony 26" x 2.10.

Chcę zmienić na Maxxis Minion SS 26"x2.30 na tył i Maxxis Aggressor 26"x2.30 na przód.

I dwa pytania.

1. Czy taka szerokość opony wejdzie na to koło ?

2. Na asfalt, szutry i dukty leśne raczej suche nadadzą się te opony ?

Ewentualnie jakieś inne propozycje ale jak by co to nie droższe niż te co ja zaproponowałem

Ok, powinno się spokojnie zmieścić. Luzu z każdej strony między obecną oponą a trójkątem tylnym mam po około 6mm a różnica grubości między 2.1 a 2.3 to jest po 2,5mm z każdej strony. Przy widelcu z przodu jest nieco więcej luzu.

A jak same opony ? warte uwagi ? czy może coś innego tańszego a nie koniecznie gorszego i np o mniejszej szerokości ?

Ja na scieżki, las i ogólnie mieszana jazdę bardzo lubię Race King-i. Zmieniłem rower, mam w nim hutchinsony, dałem im szansę i zrobiłem na nich 150km. Nie mniej juz czekam na Race King-i i przekładam jak tylko dotrą. ;-) co do rozmiaru to musisz pomierzyć co Ci wejdzie.

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka

Aggressor to opona do all mountain i enduro, czyli do bardziej ostrej jazdy niż nawierzchnie o których wspomniałeś. Na asfalcie raczej spodziewałbym się dużego hałasu i sporych oporów toczenia. Minion SS może się spisać. 

Osobiście poszedłbym w Continental X-King lub Schwalbe Smart Sam lub Nobby Nic. Bardziej uniwersalne. 

Zamówiłem już wczoraj ten komplet co pisałem w pierwszym poście. Tak na szybko z nadzieją że na weekend dojdzie i zrobię przekładkę w weekend.

Jeśli faktycznie ten aggressor będzie zbyt "agresywny" to ją zmienię na coś z tego co zaproponowaliście.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Pakiet dobry na single. Coś jak Conti Mountain King 2 + X-King.

Na asfalt + leśne coś bardziej w stylu X-King + Race King, lub same Race King. Np Minion przerzuć sobie na przód i na tyl wybierz jeszcze coś innego.

• Lubię to! 1