Skocz do zawartości

Problem z bębenkiem w piaście

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z bębenkiem w mojej piaście (szczerze mówiąc nie wiem nawet co to za firma, była wyjęta z kół od kellys swag pierwsze modele 27.5). Wydaje mi się że bębenek przeskakuje na zapadkach lecz na 100% pewny nie jestem. Piasty nie rozbierałem - Poprzedni właściciel twierdzi że również jej nie rozbierał. Czy w ogolę opłaca mi się to reanimować czy raczej piasta do kosza? Dodam że od jakiegoś czasu cały bębenek latał na osi - Próbowałem dokręcać konusa lecz nic to nie dało. 

Wideo obrazujące jak to wygląda: 

Z Góry dziękuje za odpowiedz 

Generalnie warto zajrzeć, bo jednak koszt piasty i zaplatania jej to 100zł lekką ręką nawet za badziewną piastę. A i czy kaseta jest dobrze dokręcona? Bębenek da się dokupić jeśli jest to piasta typu shimano czy formula. Czy problem pojawił się nagle czy stopniowo? Bębenek lata na piaście, czy też piasta ma luzy jak łapiesz za ośkę, bo to dwie różne kwestie. Jeśli to pierwsze to uwalone łożyska bębenka, jeśli to drugie to trzeba serwisować łożyska piasty. Do bębenka jak zajrzysz to zobaczysz jak zapadki chodzą tak jak Kruk mówi. Jeśli masz narzędzia to jest chwila roboty, a i tak nie masz nic do stracenia, bo widzę że piastę masz zamiar już wyrzucić. 

Kaseta jest dokręcona zgodnie z siłą podaną na nakrętce, problem pojawił się nagle. Co do firmy piasty to szczerze mówiąc nie wiem. Luzy ma sam bębenek ośka luzu nie ma. Dzisiaj po pracy rozbiorę i zobaczę co i jak.