Skocz do zawartości

Montaż sterów

kubamtb

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę bardzo o pomoc. Moja rama to dartmoor primal, Amortyzator to sr suntour raidon z prostą rurą sterowa, a stery to accent HI-EXE tapered IS42/IS52.

Jak mam zamontować te stery czy tą bierznie do redukcji mam założyć na rurę sterowa. I czym mam je wbić to ramy?

Logika...

Skoro nie masz rury tapered... to musisz najpierw uzyskać tę średnicę...

Czyli jedzie redukcja -> dolna miska dolnego łożyska -> łożysko -> górna miskadolnego łożyska -> dolna miska górnego łożyska -> łożysko -> górna miska górnego łożyska -> podkładka zamykająca całość -> pierścienie/podkładki pod mostek -> mostek -> kapsel

Tyle...

No dobra redukcje mam założoną za rurze sterowej, napisałeś że dolna miska dolnego łożyska czyli to 1 po lewo potem łożysko ale gdzie jest górna miska dolnego łożyska tylko tyle dostałem w zestawie ze sterami

stery.jpg

A kulki są zamknięte w całym uszczelnionym pakiecie. W tym przypadku mówienie o bieżni nie ma prawa bytu. Natomiast tak, te łożyska opierają się o odpowiednio przygotowaną powierzchnię wewnątrz główki ramy.

12 minut temu, firefoks napisał:

Czyżby? Bieżnia łożyska to element, po którym toczą się kulki.

przejęzyczenie. Wiadomo o co chodzi...

Chodziło mi o miskę...

Poprawiłem się, dzięki za zwrócenie uwagi.

Jak wygląda ta redukcja, że chcesz coś na nią nakładać, Bo jeśli dobrze kojarzę, to w komplecie masz dwie bieżnie. Jedna do rury tapered i druga redukcyjna do prostej 1 1/8". I tylko jedną na raz wykorzystujesz, zależnie od sterówki widelca.

Edytowane przez Fenthin