Skocz do zawartości

[łańcuch] 1x11 XT Co jest nie tak?

vvti

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Zagadka. Co wg Was jest nie tak z tym napędem? Dlaczego łańcuch tak wisi? Dla ułatwienia dodam, że przyczyną takiego wiszenia nie jest zbyt długi łańcuch :)

32635707556638476794[1].jpg Edytowane przez vvti

Wierz mi, nie jest za długi. Napęd ten zrobił 1500km w Peaku, również 19" rama który ma tylne widełki krótsze o 7mm niż ten Traction do którego wczoraj przełożyłem graty. W Peaku łańcuch był idealnie skrócony, tutaj byłoby o te 2x7mm ciaśniej gdyby nie wisiał. A wisi. Ząbek na haku też ustawiony.

Zapadek nie mam, piasta to DT240S świeżo po serwisie, cyka jak cekaem.

Owszem, linka nie jest podłączona, ale nie ma to znaczenia, ona tylko uniemożliwia wrzucenie manetką większych koronek. Po wkręceniu śruby od ogranicznika na małej koronce powinno to wszystko działać i bez linki.

Hak nie jest żaden sztukowany. Fabrycznie nowa rama ze sklepu, sam odpakowywałem.

Czekam na dalsze typy :)

Edytowane przez vvti

Sprawdź długość łańcucha bez przekładania go przez przerzutkę tak jak należy na największej zębatce kasety...

Co coś mi się ta długość nie widzi... kompletnie...

To, że w innym rowerze było ok, nie znaczy, że tak będzie tutaj.

Ząbek w łapce przerzutki opiera się o wypustkę w haku.

Ile razy mam powtarzać, że długość łańcucha jest ok? Te dwa ogniwa bez problemu wózek wybierze a na największej koronce nie będzie przerzutka dużo bardziej napięta. Wszystko będzie działało idealnie. Mówię Wam. Powtarzam, że ten napęd z tym łańcuchem jeździł w Peaku 27,5 i wszystko działało perfekcyjnie. Tutaj jest ogonek o kilka mm dłuższy niż w Peaku więc łańcuch będzie o włos bardziej naprężony.

Jeszcze jakieś pomysły?

W takim razie coś zrobiłeś z przerzutką bo widocznie jest uszkodzona bo na taką wygląda. 

Patrz gdzie Ty masz górne kółko przerzutki a gdzie powinno być. 

IMG_20180620_222204-01.jpeg Edytowane przez sajekk

Czas rozwiązać konkurs który był defacto sprawdzianem wiedzy i doświadczenia oraz chęci pomocy użytkowników tego forum. Wyszło słabo Panowie.

Przyczyną takiej a nie innej sytuacji był sposób montażu przerzutki. Kto czai bazę zauważy, że hak w zdjęciu od tyłu jest mocno odsunięty od ramy a to oznacza DIRECT MOUNT. Z przerzutki należy usunąć adapter, czyli ostatnie oczko przerzutki. W to miejsce wkłada się owy hak, przykręca tą samą śrubą która w tym miejscu widniała i tym samym wszystko zaczyna działać jak szwajcarski zegarek.

20180620_165250_HDR.jpg 93782178799406708139.jpg 47422734904800024047.jpg 68805794544067493227.jpg

Edytowane przez SpiderMAN
Prośba o nie cytowanie mnie...

Z jednej strony? W drugim poście ze zdjęciami masz zdjęcie z zupełnie innej perspektywy i widać wszystko jak na dłoni. Wszystko co potrzebne do oceny sytuacji widać doskonale.

Naprawdę piszemy łącznie a cwaniak przez w. Szanuj język skoro sam w podpisie do tego nawołujesz.

16 minut temu, vvti napisał:

Z jednej strony? W drugim poście ze zdjęciami masz zdjęcie z zupełnie innej perspektywy i widać wszystko jak na dłoni. Wszystko co potrzebne do oceny sytuacji widać doskonale.

Naprawdę piszemy łącznie a cwaniak przez w. Szanuj język skoro sam w podpisie do tego nawołujesz.

Nie montowałem tylnej przerzutki DirectMount więc mogłem tego nie zauważyć, zresztą jak każdy...

Masz rację, że nikt na to nie wpadł, ale Twoje wypowiedzi dążą do konfrontacji i to nie my, a ty masz jakiś z tym problem.

Nie odpowiada Ci "poziom techniczny" tego forum to poproś o usunięcie konta.

Mnie nie odpowiadają tego typu posty i mam prawo wyrazić swoje zdanie w taki sposób...