vvti Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 (edytowane) Hej. Zagadka. Co wg Was jest nie tak z tym napędem? Dlaczego łańcuch tak wisi? Dla ułatwienia dodam, że przyczyną takiego wiszenia nie jest zbyt długi łańcuch Edytowane 20 Czerwca 2018 przez vvti Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Jest zdecydowanie za długi... A dwa, czy zapadki w bębenku jak kręcisz do tyłu puszczają? Odnośnik do komentarza
vvti Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Wierz mi, nie jest za długi. Napęd ten zrobił 1500km w Peaku, również 19" rama który ma tylne widełki krótsze o 7mm niż ten Traction do którego wczoraj przełożyłem graty. W Peaku łańcuch był idealnie skrócony, tutaj byłoby o te 2x7mm ciaśniej gdyby nie wisiał. A wisi. Ząbek na haku też ustawiony. Zapadek nie mam, piasta to DT240S świeżo po serwisie, cyka jak cekaem. Odnośnik do komentarza
sajekk Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Masz jakiś sztukowany hak przerzutki i ta ma nienaturalną pozycję. Łańcuch jest w ogóle nie napięty. Odnośnik do komentarza
ahaja Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 A ta dyndająca linka/pancerz to tak ma być ... ? Ona nawet nie jest wpięta w przerzutkę chyba ... znaczy nie widać linki. Odnośnik do komentarza
vvti Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 (edytowane) Owszem, linka nie jest podłączona, ale nie ma to znaczenia, ona tylko uniemożliwia wrzucenie manetką większych koronek. Po wkręceniu śruby od ogranicznika na małej koronce powinno to wszystko działać i bez linki. Hak nie jest żaden sztukowany. Fabrycznie nowa rama ze sklepu, sam odpakowywałem. Czekam na dalsze typy Edytowane 20 Czerwca 2018 przez vvti Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Sprawdź długość łańcucha bez przekładania go przez przerzutkę tak jak należy na największej zębatce kasety... Co coś mi się ta długość nie widzi... kompletnie... To, że w innym rowerze było ok, nie znaczy, że tak będzie tutaj. Odnośnik do komentarza
sajekk Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Spróbuj wyregulować śrubką odległość przerzutki od zębatki. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 5 minut temu, sajekk napisał: Spróbuj wyregulować śrubką odległość przerzutki od zębatki. To też nie to... Zacząłbym od tego co pisałem... Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Czy mi się wydaje czy też wózek przerzutki jest w dziwnej pozycji? Odnośnik do komentarza
Andrzej Sawicki Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Zamiast się kłócić, spróbuj podwinąć łańcuch ręką i sprawdź, czy może jednak zacznie działać. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 16 minut temu, Sziva napisał: Czy mi się wydaje czy też wózek przerzutki jest w dziwnej pozycji? No tak to wygląda z za długim łańcuchem... Ale co ja wiem... Odnośnik do komentarza
IOO Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Pozycja przeżutki jest przedziwne, tak jak by była podwinięta. Żaluzje linkę i ja lekko napijemy. Daj też zdjęcia z każdej strony, tu taj wiele więcej się nie wypatrzy. Odnośnik do komentarza
vvti Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Tak wygląda długość łańcucha. Drugie zdjęcie to widok z tyłu. No i trzecie - sama przerzutka. Ktoś? Coś? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Z pierwszego zdjęcia ewidentnie wynika, że łańcuch jest za długi. Napnij go porządnie w tym układzie i do długości, w której byłby napięty gdyby go skuć, dodaj dwa ogniwa. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Pytanie czy przerzutka jest dobrze założona tam jest taki ogranicznik o który przerzutka powinna się zapiera jak się nie będzie zapierała będzie objaw taki jak na foto Odnośnik do komentarza
vvti Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Ząbek w łapce przerzutki opiera się o wypustkę w haku. Ile razy mam powtarzać, że długość łańcucha jest ok? Te dwa ogniwa bez problemu wózek wybierze a na największej koronce nie będzie przerzutka dużo bardziej napięta. Wszystko będzie działało idealnie. Mówię Wam. Powtarzam, że ten napęd z tym łańcuchem jeździł w Peaku 27,5 i wszystko działało perfekcyjnie. Tutaj jest ogonek o kilka mm dłuższy niż w Peaku więc łańcuch będzie o włos bardziej naprężony. Jeszcze jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza
sajekk Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 (edytowane) W takim razie coś zrobiłeś z przerzutką bo widocznie jest uszkodzona bo na taką wygląda. Patrz gdzie Ty masz górne kółko przerzutki a gdzie powinno być. Edytowane 20 Czerwca 2018 przez sajekk Odnośnik do komentarza
vvti Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Cieplej... Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Ja obstawiam źle założona przezrzutke i tyle nie ma więcej objawów Jak pisał autor jest to zagadka i mamy ja rozwikłać, dodam tylko że w tytule jest wpisane że z łańcuchem jest wszytko ok Odnośnik do komentarza
vvti Opublikowano 21 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 (edytowane) Czas rozwiązać konkurs który był defacto sprawdzianem wiedzy i doświadczenia oraz chęci pomocy użytkowników tego forum. Wyszło słabo Panowie. Przyczyną takiej a nie innej sytuacji był sposób montażu przerzutki. Kto czai bazę zauważy, że hak w zdjęciu od tyłu jest mocno odsunięty od ramy a to oznacza DIRECT MOUNT. Z przerzutki należy usunąć adapter, czyli ostatnie oczko przerzutki. W to miejsce wkłada się owy hak, przykręca tą samą śrubą która w tym miejscu widniała i tym samym wszystko zaczyna działać jak szwajcarski zegarek. Edytowane 21 Czerwca 2018 przez SpiderMAN Prośba o nie cytowanie mnie... Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 No naprawdę, moja kryształowa kula nie obsługuje takich atrakcji... Prośba osobista z mojej strony... Nie cfaniakuj... Odnośnik do komentarza
vvti Opublikowano 21 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Z jednej strony? W drugim poście ze zdjęciami masz zdjęcie z zupełnie innej perspektywy i widać wszystko jak na dłoni. Wszystko co potrzebne do oceny sytuacji widać doskonale. Naprawdę piszemy łącznie a cwaniak przez w. Szanuj język skoro sam w podpisie do tego nawołujesz. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 16 minut temu, vvti napisał: Z jednej strony? W drugim poście ze zdjęciami masz zdjęcie z zupełnie innej perspektywy i widać wszystko jak na dłoni. Wszystko co potrzebne do oceny sytuacji widać doskonale. Naprawdę piszemy łącznie a cwaniak przez w. Szanuj język skoro sam w podpisie do tego nawołujesz. Nie montowałem tylnej przerzutki DirectMount więc mogłem tego nie zauważyć, zresztą jak każdy... Masz rację, że nikt na to nie wpadł, ale Twoje wypowiedzi dążą do konfrontacji i to nie my, a ty masz jakiś z tym problem. Nie odpowiada Ci "poziom techniczny" tego forum to poproś o usunięcie konta. Mnie nie odpowiadają tego typu posty i mam prawo wyrazić swoje zdanie w taki sposób... Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 A jaka była nagroda w tym konkursie? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi