JanGwozdzik Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Mam teraz rower górski Giant talon 3 i chciałbym kupić rower szosowy ale musiałbym sprzedać górala i nie wiem czy warto . Udało mi się przetestować Kross Vento 8.0 i spodobało mie się to . Odnośnik do komentarza
Ireneusz Maśliński Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Ja dwa lata temu kupiłem pierwszy rower szosowy i odkryłem kolarstwo na nowo. Szkoda jednak , że musisz się pozbywać górala, bo to są jednak kometnie różne rowery. Szosówka jest wspaniała, ale tylko na szosę. Jeśli potrzebujesz też rower na teren,, a możesz mieć tylko jeden rower, to może rozważ zakup gravela. Mam też właśnie gravela, jest na szosie prawie tak dobry jak rasowa szosówka, a poza tym świetnie radzi sobie w terenie. To najbardziej uniwersalny rower. Odnośnik do komentarza
JanGwozdzik Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Tylko ja chciałbym też pościgać się w takich wyścigach jak tour de pologne amatorów itp. i gravel mi nie da chyba tego co szosa na takim wyścigu https://www.rowerymerida.pl/produkt1528/cyclo-cross-100-rower-merida.html Najtańszy jakiego znalazłem a szukam w przedziałe 3000zl 3300zl Odnośnik do komentarza
Ireneusz Maśliński Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 To co pokazujesz to jest rower przełajowy a mówiłeś, że chcesz szosowy Odnośnik do komentarza
JanGwozdzik Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Chodziło mi że gravele i przełaje są droższe niż szosa https://www.kellysbike.com/pl/racing-c602/arc-10-p53544 coś takiego bym chciał Odnośnik do komentarza
Ireneusz Maśliński Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 (edytowane) To ja bym wolał ten https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-540-id_8377756.html Tu masz już shimano 105. 2x11. Tam tylko Claris Miałem Tribana 520 na Sora, i byłem bardzo zadowolony. Edytowane 19 Czerwca 2018 przez Ireneusz Maśliński Dopisek Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 9 godzin temu, JanGwozdzik napisał: nie wiem czy warto Ja kupiłem używaną szosę, ale miałem tyle dobrze, że mogłem zostawić sobie górala. Pierwotnie założenie było takie: rower do MTB będzie głównym rowerem, bo zasuwanie po lesie i trudnym terenie to jest dla mnie to, na dodatek kręcą mnie starty w maratonach MTB. A szosa potrzebna mi będzie do urozmaicania treningów objętościowych, do nabijania kilometrów na asfalcie, żeby nie zużywać do tego bądź co bądź w moim wypadku droższego górala, do codziennego dojeżdżania do pracy. A jak wyszło? Kolarstwo szosowe pochłonęło mnie na maxa, góral stoi i ruszam go właściwie tylko wtedy, jak szosa stoi w serwisie, albo jak warunki pogodowe nie pozwalają na jazdę na szosowych oponach 25. Zasuwanie po asfalcie okazało się równie przyjemne i nie mniej wciągające, wyścigi w kalendarzu zaczęły się zmieniać na szosowe (z Tour de Pologne amatorów na czele). Szosa zaczęła mi się jawić jako kolarstwo bardziej wymagające (mimo wszystko), eleganckie (kto to widział tak się taplać w błocie jak dzik), prestiżowe (ach, ten lans), rozwijające. Czy brakuje mi terenu? Rzadko. Odnośnik do komentarza
de Villars Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Ja bym się nie zastanawiał, sam porzuciłem MTB na rzecz szosy i nie żałuję (inna sprawa, że na MTB jeździłem sposobem niedzielnym, czyli raz na ruski rok, a i tak w większości po asfalcie;)) U mnie przesiadka na rower szosowy zbiegła się w czasie z tym, że się wkręciłem nieco bardziej w kolarstwo. Stwierdziłem że skoro i tak głównie jeżdżę po asfalcie, to potrzebuję stosownego roweru. I to był strzał w 10. Szosa to dla mnie nieporównanie lepsze doznania z jazdy. Prędkość, dynamika, przyspieszenie. Nie ma już mowy o powrocie do MTB. Odnośnik do komentarza
Stryjek Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 (edytowane) Ja też jestem zapalonym szosowcem i MTB używam jak muszę Zdecydowanie wolę rower szosowy i polecam spróbować wszystkim. A co do roweru to polecam przeszukać popularne portale aukcyjne i za tą cenę kupisz naprawdę super rower, nowy bym sobie odpuścił Nie wiem jaki masz wzrost i przekrok, ale coś można spokojnie znaleźć w tych pieniądzach, a osprzęt będzie dużo lepszy. http://allegro.pl/rower-endurance-szosowy-giant-defy-disc-m-54-i7408398496.html#thumb/1 Edytowane 20 Czerwca 2018 przez Stryjek Odnośnik do komentarza
JanGwozdzik Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Chyba że jednak kupię Przełajówkę a na zawody będę zakładał cieńsze opony https://velo.pl/accent/cx-one Odnośnik do komentarza
Stryjek Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Moja rada to kup szosę i nie kombinuj Jazda szosowa wciąga i po pewnym czasie okaże się że nie zjeżdżasz z szosy bo szkoda ci średniej Jeśli miałbym już iść na kompromis to prędzej wybrałbym gravela, popatrz na Rometa Aspre Odnośnik do komentarza
JanGwozdzik Opublikowano 21 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Bardziej podoba mi się https://www.kellysbike.com/pl/gravel-c603/soot-30-p53896 najwyższej będę musiał więcej pozbierać. A dałoby się wsadzić gravela na trenażer ? Odnośnik do komentarza
Stryjek Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Pewnie że tak, zmieniasz tylko oponę na dedykowaną np. z decathlona i jeździsz Odnośnik do komentarza
JanGwozdzik Opublikowano 21 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Ok dzięki Odnośnik do komentarza
JanGwozdzik Opublikowano 26 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Jednak zostanę przy MTB a szosę kupię jak więcej zaoszczędzę Odnośnik do komentarza
firefoks Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 17 minut temu, JanGwozdzik napisał: Jednak zostanę przy MTB a szosę kupię jak więcej zaoszczędzę Głos rozsądku :) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi