Skocz do zawartości

FC-M6000-2 chcę wymienić blat na większy

mgo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

mam teraz 36-26, brakuje mi twardego przełożenia,
wiem że ta korba występuje też w wersji 38-28, więc pewnie 38 da się założyć, a może da się znaleźć blat 40 który by pasował ?
czy blaty z innych grup są kompatybilne ?

pozdrawiam

Opublikowano

To korby 2x nie widziałem nikogo kto by pakował 40T i więcej.

38T moim zdaniem to max.

Blaty dowolne byle by pasowały rozstawem otworów montażowych do pająka korby.

Opublikowano

Kwestia nr 2 to czy zmieniarki obsłużą Ci większe blaty. Upewnij się zanim cokolwiek kupisz.

Opublikowano
13 minut temu, PrzeLuka napisał:

Kwestia nr 2 to czy zmieniarki obsłużą Ci większe blaty. Upewnij się zanim cokolwiek kupisz.

A tu zdaje się jest ograniczenie różnicy zębów między blatem a młynkiem, bodajże 12T,

a jak popatrzeć na ofertę korb Shimano Deore to mają 38/28T, 36/26T,  34/24T to mają 10T różnicy.

Opublikowano
2 godziny temu, mgo napisał:

dzięki, poszukam 38, pozdrawiam

Koledzy dobrze piszą. Jak chcesz 38z to z tego co wiem musisz też małą zębatke wymienić na 28z. Inaczej wózek przerzutki przedniej nie pozwoli na ustawienie wszystkiego. 

Opublikowano

Shimano dopuszcza maksymalnie różnicę 14 zębów, przykładem jest Deore w zestawieniu 38/24. Ja przerabiałem 38/22 z przerzutką Deore m616. Śmiało bez problemów 😁

Opublikowano
24 minuty temu, Franz Mauer napisał:

Shimano dopuszcza maksymalnie różnicę 14 zębów, przykładem jest Deore w zestawieniu 38/24. Ja przerabiałem 38/22 z przerzutką Deore m616. Śmiało bez problemów 😁

Właśnie nie mogłem znaleźć nigdzie. Dzięki @Franz Mauer

Opublikowano
Godzinę temu, Franz Mauer napisał:

Owszem, ale w starych 10-tkowych korbach. W nowych 10 i 11-rzedowych wygląda to trochę inaczej.

Shimano starało się w nowych napędach (m6000, m7000, m8000) żeby przednia przerzutka chodziła jak najlepiej. Stąd tylko 10 zębów różnicy na tarczach, żeby przerzucanie było jak najszybsze. Dodatkowo w tych korbach odległości tarcz miedzy sobą są nieco mniejsze niż w starszych 10-rzędowych korbach. Jeśli w takiej korbie zastosujemy tarcze o różnicy zębów większej niż 10, to owszem będzie przerzucać (ze zmieniarką o większej pojemności niż 10, chociaż może nawet taką o pojemności 10 dało by się wyregulować, nie wiem, nie próbowałem) ale pojawia się pewien problem. Na małej tarczy z przodu, jeśli zaczniemy przerzucać w kierunku cięższych przełożeń, to w pewnym momencie łańcuch zacznie zahaczać o zęby dużej tarczy. Przy 12 zębach różnicy (24/36) problem występuje na 1-2 ostatnich przełożeniach, ale chcąc do takiej korby założyć tarcze 24/38 problem się pogłębi, myślę że może nawet grozić zerwaniem łańcucha lub uszkodzeniem zębów tarczy. Niby na takich przełożeniach nie powinno się jeździć, ale mimo wszystko bałbym się takie coś mieć w rowerze.

Opublikowano

@Nurek_ najlepiej spróbować, bo praktyka często zaskakuje, a tak jest to tylko teoretyzowanie. Mój napęd jest tego koronnym przykładem. Poza tym Shimano nie pisze, że nie można stosować większej różnicy zębów tylko, że zalecane jest, bo wtedy producent bierze odpowiedzialność za jakość działania,co z kolei nie oznacza, że inne zestawienie nie będzie śmigać 😁

Poza tym na tym forum, jak na wielu innych jest mnóstwo przykładów łamania standardów, 😉

I to zakończonych powodzeniem! 

16 minut temu, Nurek_ napisał:

Przy 12 zębach różnicy (24/36) problem występuje na 1-2 ostatnich przełożeniach, ale chcąc do takiej korby założyć tarcze 24/38 problem się pogłębi, myślę że może nawet grozić zerwaniem łańcucha lub uszkodzeniem zębów tarczy. Niby na takich przełożeniach nie powinno się jeździć, ale mimo wszystko bałbym się takie coś mieć w rowerze

U mnie różnica była jeszcze większa i nawet na skrajnych polozeniach przy kasecie 10rz 11-36 żadnego haczenia łańcucha o jakiekolwiek zębatki nie było. Różnica rozstawu między przednimi zebatkami w starej korbie w stosunku do nowej jeśli nawet jest (bo nie sprawdzałem i nie napisałeś czy ty też sprawdzałeś, czy tylko Słyszałeś) na pewno nie jest na tyle duża, aby miało aż tak duży wpływ na jakość działania napędu w zmienionej konfiguracji choć wykluczyć tego nie można. Trzeba byłoby spróbować 😊

Opublikowano
45 minut temu, Franz Mauer napisał:

@Nurek_ najlepiej spróbować, bo praktyka często zaskakuje, a tak jest to tylko teoretyzowanie. 😁

No właśnie próbowałem, wszystko znam z praktyki. Miałem napęd 3x10, zmieniałem na 2x10. Postanowiłem kupić korbę SLX-a m7000 - raz, że podobała mi się wizualnie, dwa, że jakbym kiedyś przechodził na 1x11 będzie jak znalazł.

Kupiłem 24x34 - wszystko ok, tylko trochę tarczy brakowało. Zmieniłem na 36x24 i zaczęło się to o czym pisałem - na przedostatnim biegi łańcuch leciutko "smyra" zębatki dużej korby, na ostatnim jest to już bardziej odczuwalne. Delikatnie poprawiła sprawę zmiana łańcucha na 11-rzędowy, ale do końca nie jest dobrze. Jakbym zmienił na 24x38 byłoby na pewno byłoby jeszcze gorzej.

48 minut temu, Franz Mauer napisał:

U mnie różnica była jeszcze większa i nawet na skrajnych położeniach przy kasecie 10rz 11-36 żadnego haczenia łańcucha o jakiekolwiek zębatki nie było.😊

Zasadnicze pytanie: w korbie z serii m6000, m7000 lub m8000? Bo we wcześniejszych korbach wiadomo, że będzie ok

Opublikowano

Za dwa tygodnie być może będę miał szansę się przekonać, bo będziemy montować korbe M7000 i będziemy kombinować z zębatkami. Jednak kaseta nadal 10rz 11-36 🤔

• 2 lata później...
Opublikowano

U mnie podobny problem zmianiam naped na 2x11 z powodu braku dostepnosci kaset 11 s w rozsadnych pieniazkach zostawilem kasete 10s na kole, przod mam 34/24 i zmieniarka przednia jest z slx 3rzedowy ( ladnie zmienia tez i na 2rz ) ale teraz pytanie lekko brakuje mi na wiekszym blacie stad tez pomysl na zmiane zebatki w m7000 z 34 na 36 niby 12 zebow roznicy ale pytanie czy nie bedzie zgrzytu kiedy bede chcial zmienic z malej zebatki na korbie na ta 36 czy nie bedzie sie lancuch klinowal ?

IMG_E6952.JPG