Skocz do zawartości

Edge 130/520+/Elemnt Bolt

maxweb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Tak jak w temacie.  Mocno zastanawiam się na wyborem urządzenia do szosy. Do tej pory korzystam z Garmin Forerunner 910XT.
Potrzebuje głównie do nawigowania, poznawania tras - wyznaczam na komputerze, wgrywam a  urządzenie mnie prowadzi, by nie było potrzeby zaglądać ciągle do telefonu.

Mocno się zastanawiam nad Bolt'em ale to trochę strach przed nieznanym. 

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, podpowiedzi. 

Łukasz

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

od 3 tygodni używam Bolta i jestem bardzo zadowolony. W razie potrzeby zmiany trasy, normalnie wyjmuję telefon z kieszeni, wbijam inną trasę i jadę dalej. Bateria miodzio, po 7h jazdy pokazywała jeszcze 55%. Monochromatyczny wyświetlacz, miodzio - więcej nie potrzeba. Wszystkie dane pokazuje. Podłączasz normalnie czujniki ANT+ i BT. Synchronizacja ze Stravą extra, tylko przed domem klikam koniec jazdy, od razu łączy się z moim wifi i przesyła jazdę do sieci. Jak dla mnie super. Też się wahałem nad Garminem 520, lub nawet 820. Od 520 odrzucił mnie krótki czas pracy na baterii przy niższych temperaturach. Mieszkam w UK, jeżdżę cały rok.  W zimie temperatury oscylują 5-10 stopni. Nie chcę, żeby mi komputer padł. 820 - spoko, ale dotykowy ekran...fajnie mieć w telefonie, a nie w komputerze. Według mnie najlepsza jakość do ceny - Wahoo.

Opublikowano
W dniu 28.06.2018 o 00:02, velaskez napisał:

Cześć,

od 3 tygodni używam Bolta i jestem bardzo zadowolony. W razie potrzeby zmiany trasy, normalnie wyjmuję telefon z kieszeni, wbijam inną trasę i jadę dalej. Bateria miodzio, po 7h jazdy pokazywała jeszcze 55%. Monochromatyczny wyświetlacz, miodzio - więcej nie potrzeba. Wszystkie dane pokazuje. Podłączasz normalnie czujniki ANT+ i BT. Synchronizacja ze Stravą extra, tylko przed domem klikam koniec jazdy, od razu łączy się z moim wifi i przesyła jazdę do sieci. Jak dla mnie super. Też się wahałem nad Garminem 520, lub nawet 820. Od 520 odrzucił mnie krótki czas pracy na baterii przy niższych temperaturach. Mieszkam w UK, jeżdżę cały rok.  W zimie temperatury oscylują 5-10 stopni. Nie chcę, żeby mi komputer padł. 820 - spoko, ale dotykowy ekran...fajnie mieć w telefonie, a nie w komputerze. Według mnie najlepsza jakość do ceny - Wahoo.

Dziękuje Ci bardzo. Możesz mi jeszcze napisać, w jaki sposób wyznaczasz trasy?

Opublikowano

Możesz wyznaczyć trasy na Stravie, Ride With GPS albo Komoot. Te dwa ostatnie mają wskazówki/nawigację, Strava tylko ślad. Można też wgrać plik GPX z telefonu. 

Jak sobie zapiszesz trasę w którymś z tych trzech serwisów, to pojawiają się na komputerku gdy tylko połączy się z wifi.

Opublikowano
W dniu 3.07.2018 o 07:10, nctrns napisał:

Możesz wyznaczyć trasy na Stravie, Ride With GPS albo Komoot. Te dwa ostatnie mają wskazówki/nawigację, Strava tylko ślad. Można też wgrać plik GPX z telefonu. 

Jak sobie zapiszesz trasę w którymś z tych trzech serwisów, to pojawiają się na komputerku gdy tylko połączy się z wifi.

Jeśli użyję Stravy, to będzie jedynie pokazywać punkt na mapie, w innym przypadku "nawiguje" ? 

Opublikowano

Jeśli użyjesz Stravy masz pełny ślad po którym masz podążać, ale nie ma żadnych wskazówek.

Jak użyjesz RWGPS albo Komoot, masz wskazówki, np. "Skręć w prawo w DK94".

Opublikowano
7 minut temu, nctrns napisał:

Jeśli użyjesz Stravy masz pełny ślad po którym masz podążać, ale nie ma żadnych wskazówek.

Jak użyjesz RWGPS albo Komoot, masz wskazówki, np. "Skręć w prawo w DK94".

Dzięki bardzo.

Nasuwa mi się jeszcze pytanie, serwisy RWGPS i Komoot, oferują opcję nawigowania tras w wersjach płatnych, jeśli wykupię dostęp np na miesiąc, to wyznaczone trasy zapiszą się na urządzeniu czy zawsze się pobierają z  konkretnego serwisu i wtedy muszę cały czas opłacać usługę? 

Opublikowano

Na RWGPS możesz wyznaczać trasy za darmo bez problemu.

W Komoot nie ma subskrypcji - trzeba kupować regiony. Z Boltem dostaniesz kod na jedno województwo (a jak nie dostaniesz to trzeba napisać do supportu wahoo). Żeby trasy się synchronizowały cała trasa musi się znajdować w wykupionym regionie.

• Pomógł 1
Opublikowano

No i dodatkowo, zawsze jak jest konkretne miejsce gdzie chcesz dojechać to możesz użyć aplikacji Wahoo, która używa map Google.