Skocz do zawartości

RockShox Recon Silver rysa na goleni

Mietek

Rekomendowane odpowiedzi

Hej jak w temacie,mam dosyć sporą rysę/dziurę da się coś z tym zrobić ? Bo zauważyłem że zaczęło wypluwać mi olej z pod uszczelki,i jestem niemalże przekonany że przyczyną jest ta rysa. Dodam że amorek jest ze sprężyną.

35659858_1768209039925591_6602217336499863552_n.thumb.jpg.524bf81f031438505e44f7fde472ec86.jpg

3 minuty temu, Sziva napisał:

Ewentualne wgłębienie możesz zalać lakierem do paznokci bezbarwnym lub żywicą, a gdy stwardnieje wyrównać papierem wodnym na gładko - nie będzie zaciągać brudu pod uszczelki.

Słusznie ale pospolita kropelka też się spiszę w roli wypełniacza. 

Wszystko dobrze odtłuść i nie spiesz się. 

Sama kropelka w roli wypełniacza to trochę średni pomysł. Jak chcesz użyć kropelki to polecam, puścić kropelkę następnie sypnąć sodą oczyszczoną, zastyga momentalnie tworząc twardą powierzchnię, którą następnie można szlifować. (oczywiscie najpierw sprawdź na czymś innym niż amortyzator.) Ale lepsza do takich celów będzie  żywica epoxydowa, coś typu poxipolu do metalu.

Jęsli ubytek jest płytki to każdy klej i tak od tego odpadnie.

Edytowane przez Gość
4 godziny temu, Kruup napisał:

Sama kropelka w roli wypełniacza to trochę średni pomysł. Jak chcesz użyć kropelki to polecam, puścić kropelkę następnie sypnąć sodą oczyszczoną, zastyga momentalnie tworząc twardą powierzchnię, którą następnie można szlifować. (oczywiscie najpierw sprawdź na czymś innym niż amortyzator.) Ale lepsza do takich celów będzie  żywica epoxydowa, coś typu poxipolu do metalu.

Mieszanie żywicy nie jest wcale takie proste aby uzyskała odpowiednia twardość i schla jak należy. Soda? Niby co ma poprawić? Owa kropelka bez nacisku schnie dłużej i będzie trzeba kilkakrotnie uzupełniać, bo schnąc klej znacznie zmniejsza swoją objętość. Po szlifie tworzy równą gładką i bezbarwną powierzchnie. Trzymać będzie się będzie lepiej niżeli poxipol o ile odpowiednio przygotuje się podłoże. Kleje do metalu te dobre i naprawdę skuteczne do tanich nie należą. Kupowanie całego zestawu do uzupełnienia tak małego ubytku mija się z celem.

Kropelka to mój podstawowy wypełniacz do wszelkiego rodzaju drobnych ubytków. Z doświadczenia wiem, że działa. 

Biorąc pod uwagę, iż latać będziesz górną goleń spodziewaj się, że taka naprawa może okazać się nie skuteczna jakiegokolwiek kleju byś nie użył.

Edytowane przez Gość
Błędy i literówki
1 godzinę temu, PrzeLuka napisał:

No oka ale co z tą sodą?

Najlepiej sam sprawdź.  Wlej trochę kropelki w jakiś ubytek (tylko najlepiej jakiś głębszy płytkie nie bardzo się do tego nadaje) i  sypnij sodę oczyszczona. Tworzy to bardzo twardy wypełniacz który da się przeszlifować.

Benzyna nie zaszkodzi. Ale miejsce klejone to bym potraktował acetonem, albo nitro.

@PrzeLuka przypomniało mi się że są jeszcze gęste cyjanoakryle, jak masz głębszy ubytek to łatwiej będzie Ci tym go wypełnić. Dodatkowo są tez przyspieszacze do cyjaków. Dzięki temu gruba warstwa zasycha w mgnieniu oka. Gęsty cyjak jak i przyśpieszacz do kupienia w sklepach modelarskich. Drogie nie są.

• 2 lata później...