Mietek Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Hej jak w temacie,mam dosyć sporą rysę/dziurę da się coś z tym zrobić ? Bo zauważyłem że zaczęło wypluwać mi olej z pod uszczelki,i jestem niemalże przekonany że przyczyną jest ta rysa. Dodam że amorek jest ze sprężyną. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Nic z tym nie zrobisz... Poza ewentualnym wygładzeniem uszkodzenia, żeby bardziej kurzówek nie cięło... To amor jak padnie to już raczej w niego bym nie inwestował. Odnośnik do komentarza
Mietek Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Czyli papier ścierny w ruch Odnośnik do komentarza
Kkaaeell Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Godzinę temu, Mietek napisał: Czyli papier ścierny w ruch Polecam papier wodny Odnośnik do komentarza
Mietek Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 O dzięki,a jaka gradacja? 2000 będzie ok? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Papier 1k potem 2k i 3k. Na lustro. Najpierw wygładź i wyrównaj potem poleruj. Do równania papier 600 lub 800. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Ewentualne wgłębienie możesz zalać lakierem do paznokci bezbarwnym lub żywicą, a gdy stwardnieje wyrównać papierem wodnym na gładko - nie będzie zaciągać brudu pod uszczelki. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 3 minuty temu, Sziva napisał: Ewentualne wgłębienie możesz zalać lakierem do paznokci bezbarwnym lub żywicą, a gdy stwardnieje wyrównać papierem wodnym na gładko - nie będzie zaciągać brudu pod uszczelki. Słusznie ale pospolita kropelka też się spiszę w roli wypełniacza. Wszystko dobrze odtłuść i nie spiesz się. Odnośnik do komentarza
Mietek Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Oki dzięki za porady ! Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 (edytowane) Sama kropelka w roli wypełniacza to trochę średni pomysł. Jak chcesz użyć kropelki to polecam, puścić kropelkę następnie sypnąć sodą oczyszczoną, zastyga momentalnie tworząc twardą powierzchnię, którą następnie można szlifować. (oczywiscie najpierw sprawdź na czymś innym niż amortyzator.) Ale lepsza do takich celów będzie żywica epoxydowa, coś typu poxipolu do metalu. Jęsli ubytek jest płytki to każdy klej i tak od tego odpadnie. Edytowane 19 Czerwca 2018 przez Gość Odnośnik do komentarza
Mietek Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Ubytek jest wyczuwalny pod palcem i to zniekształcenie dosyć ostre,myślę że lakier wystarczy jak nie to użyje żywicy Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 (edytowane) 4 godziny temu, Kruup napisał: Sama kropelka w roli wypełniacza to trochę średni pomysł. Jak chcesz użyć kropelki to polecam, puścić kropelkę następnie sypnąć sodą oczyszczoną, zastyga momentalnie tworząc twardą powierzchnię, którą następnie można szlifować. (oczywiscie najpierw sprawdź na czymś innym niż amortyzator.) Ale lepsza do takich celów będzie żywica epoxydowa, coś typu poxipolu do metalu. Mieszanie żywicy nie jest wcale takie proste aby uzyskała odpowiednia twardość i schla jak należy. Soda? Niby co ma poprawić? Owa kropelka bez nacisku schnie dłużej i będzie trzeba kilkakrotnie uzupełniać, bo schnąc klej znacznie zmniejsza swoją objętość. Po szlifie tworzy równą gładką i bezbarwną powierzchnie. Trzymać będzie się będzie lepiej niżeli poxipol o ile odpowiednio przygotuje się podłoże. Kleje do metalu te dobre i naprawdę skuteczne do tanich nie należą. Kupowanie całego zestawu do uzupełnienia tak małego ubytku mija się z celem. Kropelka to mój podstawowy wypełniacz do wszelkiego rodzaju drobnych ubytków. Z doświadczenia wiem, że działa. Biorąc pod uwagę, iż latać będziesz górną goleń spodziewaj się, że taka naprawa może okazać się nie skuteczna jakiegokolwiek kleju byś nie użył. Edytowane 19 Czerwca 2018 przez Gość Błędy i literówki Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 @PrzeLuka Robilem swego czasu laminaty, weglowe, szklane itp. Cyjaków też różnych używałem. Robisz jak uważasz, dla mnie cyjak typu kropelka to średni wypełniacz. Nie napisałem, że się nie da tylko że jest średni do tego celu. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 No oka ale co z tą sodą? W ogóle klejenie tego czymkolwiek może dać słaby efekt jak wspomniałem. Jednak ta powierzchnia pracuje. Odnośnik do komentarza
Mietek Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Czyli do wymiany albo ciągłe łatanie tego ? ;c Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 No może nie ciągłe ale wymagać będzie nadzoru. Zrób i wyjdzie w praniu jak z tą trwałością będzie. Innej metody nie ma. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 1 godzinę temu, PrzeLuka napisał: No oka ale co z tą sodą? Najlepiej sam sprawdź. Wlej trochę kropelki w jakiś ubytek (tylko najlepiej jakiś głębszy płytkie nie bardzo się do tego nadaje) i sypnij sodę oczyszczona. Tworzy to bardzo twardy wypełniacz który da się przeszlifować. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Sama wyschniętą kropelkę ładnie się szlifuje ale nie omieszkam sprawdzić patentu wszak wiedzy nigdy za mało 😉 A tak z ciekawości odbiegając od tematu głównego. Próbowałeś to barwić? Odnośnik do komentarza
Mietek Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Szczerze nic z tym nie robiłem jeszcze i nie mam pojęcia co masz na myśli mówiąc "barwiłeś to" Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Pytanie skierowane było do @Kruup Przepraszam za niedoprecyzowanie. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Barwić kropelke? Czy teraz mówisz o żywicach? Bo żywice barwiłem, kropelki nie, nawet się tym nigdy nie intersowałem czy da się barwić cyjanakryle. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Tak o kropelkę mi chodzi. Z ciekawości tylko pytam. Odnośnik do komentarza
Mietek Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Benzyna ekstrakcyjna może zaszkodzić goleni jako odtłuszczacz? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Benzyna nie zaszkodzi. Ale miejsce klejone to bym potraktował acetonem, albo nitro. @PrzeLuka przypomniało mi się że są jeszcze gęste cyjanoakryle, jak masz głębszy ubytek to łatwiej będzie Ci tym go wypełnić. Dodatkowo są tez przyspieszacze do cyjaków. Dzięki temu gruba warstwa zasycha w mgnieniu oka. Gęsty cyjak jak i przyśpieszacz do kupienia w sklepach modelarskich. Drogie nie są. Odnośnik do komentarza
Dawidowski Opublikowano 29 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 RC32xc. Wgniotek naprawiony cyjanopanem, posypany sodą. Wyszlifowany papierami 800/1500/2000. Goleń rowniutki, gładziutki, i nie targa kurzówek. Dziękuję za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi