wozo13 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Witam...temat z którym boryka się od jakiegoś czasu...mianowicie w swoim rowerze w Reconie Silver TK 100mm mam oś 15x100 Maxle Lite, która chciałbym wymienić na coś hexagonalnego czyli na imbus. O ile z tyłem nie będzie problemu to Problem jest z przodu...RS wypuścił dwie osie 15x100 ale o różnej długości gwintu 9mm i 10mm co przy identycznej długości osi 148mm może mieć znaczenie...pytanie czy to ma znaczenie? W sklepach internetowych nie mają pojęcia i nikt nie gwarantuję, że RS od niego będzie pasować . Człowiek z BananaBikes twierdzi ,że oni robią gwint 10mm i na pewno będzie dobrze. Osobiście nie chciał bym mieć za mocno ściągniętego łożyska w kole, ale może faktycznie ten 1mm nie ma wpływu? Może ktoś z Was wymieniał Maxle Lite na Stealth albo na inną alternatywną oś i podzieli się wiedzą i spostrzeżeniami w tym temacie...z góry dziękuję za odpowiedzi. Poniżej foto widelca. Odnośnik do komentarza
wozo13 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Ludziska...naprawdę nikt nie wymieniał Maxle Lite na inną oś? Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
wozo13 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Wrzucę jeszcze fotki Osiek...według katalogu Maxle Lite ma gwint 9mm więc teoretycznie Maxle stealth 9mm powinien pasować... alternatywni producenci, a przynajmniej BBc robi gwint 10mm i są osie RS Stealth 15x100 148mm gwint 10mm... Tak naprawdę to nie wiem dokładnie czy mój Recon to 2016 czy 2017...nie przepadam specjalnie za marką SRAM to jeszcze takie cuda Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
wozo13 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Temat chyba mało interesujący więc go jeszcze trochę rozwinę i zakończę...okazuje się, że oś od BBc ma gwint 12mm czyli jeszcze dłuższy, ale sama oś też jest dłuższa. Wygląda na to, że to może być strzał w dziesiątkę. Jeżeli wymiar między gwintem, a łbem osi jest identyczny jak w Maxle Lite to będzie pasiło na 100% i dodatkowo złapie więcej gwintu...jeżeli zakupie i wymienię, na pewno dam foto i opis... Odnośnik do komentarza
Zbysio Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 A nie możesz zmierzyć ile masz teraz i pod to kupić? Odnośnik do komentarza
wozo13 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 (edytowane) Ogólnie to nie przypuszczałem, że będzie z tym taki problem...myślałem, że spytam o zgodność i po prostu kupię...a tu w 10-ciu sklepach mi piszą, że nie wiedzą i że RS nie podaję informacji, albo żebym sobie sam poszukał informacji i kupił ten który pasuje...tak się właśnie porobiło. Stary rower była bajka, wszystko proste, znane standardy...w Nowym muszę wydać ze 3 stówy na narzędzia, żebym mógł wszystko ogarnąć no, ale nie będę jeździł całe życie na v-breaka'ch...i tak jak pisałem w poście wyżej jeżeli się wymiar zgodzi to kupię z BBc ,pewnie jakościowo będą lepsze niż RS...i jeszcze może napisze ktoś kto używa osi od BBc Edytowane 21 Czerwca 2018 przez wozo13 Odnośnik do komentarza
hazok Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 daj znać jak Ci poszlo z ta wymiana bo samego mnie to czeka Odnośnik do komentarza
wozo13 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Oczywiście jak tylko zamówię i wymienię to zdam relację Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi