pacothelucia Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 (edytowane) Z racji tego , że jestem tu nowy pragnę wszystkich przywitać i prosić o wyrozumiałość Posiadam Gudereita z alfine 11 , w którym suport jest na kwadrat . Chciałbym usztywnić całość Hollowtechem II no ale trzeba wymienić korbę a ta dedykowana FC-S501 nie do końca mnie przekonuje .W tej chwili mam jednoblatową 44 T i świerzo założony łańcuch więc przy tym rozmiarze bym raczej pozostał ewentualnie 42 T. Korbę wymienie sobie sam bo już wymieniałem co prawda na kwadrat no ale od czego jest YT No i zastanawia mnie czy dało by się dwa blaty z przodu bo widzę napinacze łańcucha dedykowane do alfine . Zastanawia mnie tylko sens takiego rozwiązania i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać ? Najbardziej zależy mi na wymianie korby i musi być w kolorze czarnym wiem ,że to śmieszne ale cały rower jest w czarnym macie więc sami rozumiecie Edytowane 19 Czerwca 2018 przez pacothelucia Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 W przypadku korby dwublatowej potrzebujesz jeszcze przednią przerzutkę i manetkę do niej. Masz możliwość zamocowania przerzutki? Odnośnik do komentarza
pacothelucia Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 (edytowane) Z tego co kojarzę przednią montuje się na obejmę ,no to mam gdzie ją zamontować i manetkę tak samo jest gdzie . Tylko jak popatrzyłem na te przednie shimano to ciemny jestem w tym temacie. Edytowane 19 Czerwca 2018 przez pacothelucia Odnośnik do komentarza
remigiusz Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Ja mam tak. Alfine 8 z korbą Deore (24/32/42), z tyłu jako napinacz Sora, przednia przerzutka Alivio, manetka do tego baz indeksu. Odnośnik do komentarza
pacothelucia Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 (edytowane) Fajne rozwiązanie a jakaś alternatywa dla korby Alfine FC-S501 45T waga 933 gr z Hollowtech II ? No i czy mógłbym założyć korbę Deore M6000 dwublatową 38/28T i jeżdzić na razie na jednym blacie a jak mnie weżmie bardziej na upgrade to wtedy dołożę całą resztę ? Edytowane 19 Czerwca 2018 przez pacothelucia Odnośnik do komentarza
remigiusz Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Możesz założyć każdą korbę na HT II, z oryginalnymi do Alfine bym sobie dał spokój, ciekawe jakie mają BCD, bo jak jakiś nie typowy to blaty pewnie drogie i rzadkie, bo to mało chodliwy towar. Odnośnik do komentarza
pacothelucia Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 I nie ma znaczenia,że mam w tej chwili 44T czy łańcuch nie będzie spadać ? Tylko w grę wchodzi skrócenie łańcucha rozumiem . No i co z tą linią łańcucha,którą podają czy to się tyczy mojego napędu jednorzędowego puki co ? I jeszcze jedno i dam spokój Czy te 44 zęby a przesiadka na 38 czy nie zakręcę się na amen 😂 Odnośnik do komentarza
remigiusz Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 A jaką masz zębatkę z tyłu? Jeszcze jedno, obecnie jakie masz przełożenie na jedynce? Czyli ile przypada obrotów koła na jeden obrót korbą? Jeśli jeden do jednego to 38 możesz wstawić. Jak masz przy jednym obrocie korby jeden i ćwierć obrotu koła, to jak dasz 38 to po ścianach będziesz mógł jeździć Druga rzecz, łańcuch na pewno będzie trzeba skrócić. Odnośnik do komentarza
pacothelucia Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 (edytowane) Z tyłu mam 21 zębów a na jednym obrocie korbą na jedynce mam półtora obrotu koła to dobrze czy nie ? Czy założyć taką jak Twoja ? Edytowane 19 Czerwca 2018 przez pacothelucia Odnośnik do komentarza
remigiusz Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 No to masz spory zapas mocy. Jak byś chciał założyć korbę na dwa blaty, powiedzmy 38 i 28, tak w przybliżeniu, to z tyłu 18 zębów max. Pokaż jeszcze jakieś foto jak ten Twój napęd wygląda. Odnośnik do komentarza
pacothelucia Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 (edytowane) A może tą Deore M6000 40/30/22T http://allegro.pl/shimano-korba-deore-fc-m6000-40-30-22-170mm-cm-i7206701299.html Edytowane 19 Czerwca 2018 przez pacothelucia Odnośnik do komentarza
remigiusz Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Jak byś chciał założyć korbę na dwa blaty to musiałbyś postarać się o hak przerzutki. Jest to już przeżytek, ale ostatecznie na jakiejś giełdzie na pewno by się znalazł, on ma otwór z gwintem na przerzutkę i hak który zachacza się za ośkę piasty. Ale z drugiej strony czy brak Ci obecnie czegoś w tym napędzie? Takie coś https://goo.gl/images/GXR9xn Odnośnik do komentarza
pacothelucia Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 (edytowane) W sumie to mnie drażni tylko ten kwadrat w korbie choć go nie dawno wymieniłem No bo wszystkie filmy na YT mówią że kwadrat jest Bee Jakbym jednak kupił tą deore z największym 44T to dwa pozostałe mogę zdjąć ? Tak ? A blaty do Alfine 45T sa po 29 zyla Edytowane 19 Czerwca 2018 przez pacothelucia Odnośnik do komentarza
remigiusz Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Tak, to by było najprostrze wyjście, dwie pozostałe zębatki można sprzedać. Co do kwadratu, ma no swe dobre strony, jest bardziej trwały, i tańszy. Ale dobra, możesz kupić takie Deore, wywalasz małą i średnią zębatkę, a tą dużą montujesz w miejsce średniej, po to aby właśnie zachować linię łańcucha, a w miejsce dużej jakąś osłonę. Odnośnik do komentarza
Fenthin Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Kwadrat jest "bee" w sytuacji gdy urywasz gramy z roweru a w korby wkładasz setki watów. Czyli w jeździe sportowej. Tutaj widać, rower miejski/trekkingowy. Waga nie robi większej różnicy, uginania raczej nie odczujesz, a przy tym trwałość suportów na kwadrat jest znacznie wyższa niż Octalink czy HT2. Odnośnik do komentarza
pacothelucia Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 (edytowane) Remigiusz ten hak przerzutki to dokładnie ten ,który powinienem kupić ? Edytowane 21 Czerwca 2018 przez pacothelucia Odnośnik do komentarza
inforobert Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Witam. Mój pierwszy post na tym forum. Odgrzeję temat. Mam rower Romet rambler 1.0 27,5, zmieniłem napęd pod swoje potrzeby, na planetarny. Mam nexusa 8 Premium SG-8R35 (czerwony pasek) , z napinaczem Alfine CT-S500, manetka Alfine z odwrotnym indeksem (SL-S503 biegi zrzuca się z 8 do 1). Zmiana korby na kwadrat acera FC-M361 3 rzędowa z wymiennymi blatami, najmniejszy blat zdemontowany, do tego zakupiony support kwadrat krótszy aby zachować linie łańcucha, ze standardowego rozmiaru 122,5mm na 113 mm.Przednia przerzutka to zwykła Tourney. Całość współpracuje z łańcuchem KMC 8.93. Łańcuch nie jest skrosowany. Piasta nasmarowana ponownie, fabryka skąpi na smarze. Piasta zanurzona w oleju do skrzyń automatycznych, jak olej okapał, łożyska posmarowałem smarem Vecolit EP1 klasa NLGI 1. Zaleca się NLGI 1 lub 0 Smary ŁT-43 są za twarde nie nadają się. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi