Skocz do zawartości

Kellys Thorx 30 (2017)

wozo13

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na początek chciałbym się przywitać...więc Witam Wszystkich 😃 mam 42 lata, moja przygoda MTB zaczęła się w 1994 roku w dniu zakupu pierwszego roweru "górskiego" jakim był Romet Canyon...i trwa do dziś.  Tak konkretnie zacząłem jeździć w 2007 roku, wtedy też złożyłem swój pierwszy rower...na filmy Szajbajka trafiłem jakoś 2 lata temu od razu dając Suba😉 na forum już od dawna czytam, więc postanowiłem się zarejestrować. Na foto mój obecny pędziwiatr. O wadach i zaletach napiszę później, bo to w miarę świeży zakup, mogę tylko powiedzieć,  że przejście z kół 26 na 27,5 jest na duży plus...

20180426_140003.jpg 20180426_140012.jpg

20180426_135955.jpg 20180426_135841.jpg 20180426_135845.jpg 20180426_135936.jpg 20180426_135950.jpg

Edytowane przez wozo13
stanislaw.kozuchowicz
Opublikowano

Fajne jeździdło :) Nówka czy taki zadbany? ;)

Opublikowano

W sumie prawie nowy...generalnie dbam o rowery, ale chyba to się skończy,  bo na stare lata ciągnie mnie w stronę Ęduro i mam czasami ochotę poobijać rower i ufajdać się w błocie i trawie 😃

Opublikowano

Fajny! Jeśli możesz, to opisz z czego konkretnie się ten rower składa.

Opublikowano
16 minut temu, Sziva napisał:

Fajny! Jeśli możesz, to opisz z czego konkretnie się ten rower składa.

Taki wymóg tego działu. ;)

Opublikowano
3 minuty temu, SpiderMAN napisał:

Taki wymóg tego działu. ;)

Łagodnieję na starość ;) 

Opublikowano

Rowerek to Kellys Thorx 30 na ramie L , koła 27.5", amor RS Recon 100mm soloAir, 2x oś 15x100 i 12x142 co naprawdę czuć podczas jazdy. Napęd 2x10 (38x26 i 11x36) korba Deore 615, przerzutki przód Deore,a tył SLX 670, manetki SLX 670, hamulce 396/klamki 425 bodajże...piasty pozagrupowe jakieś Novatec, bębenek trochę głośny. Kierownica 720mm, mostek 100mm.

Plany na przyszłość... kiera ciach na 680mm, mostek zmiana na 60mm, prawdopodobnie wymiana napędu czyli manetka Zee 640 bez wskaźnika optycznego i 1x10 czyli przód 34 NW ,tył 11x42 i przerzutka Shadow+ Deore 7000 ...i jeszcze do wymiany nieszczęsne osie Maxle Lite póki ładne 😉 i może hample na Deorki 7000...

Opublikowano

O hamulcach Deore 7000 nie słyszałem... masz na myśli SLX?

To jeśli nie używasz regulacji oddalenia klamki na każdej jeździe to moim zdaniem wystarczające będą BR-M6000.

Od manetki Zee wolałbym XT zdecydowanie. Skoro wymieniać chcesz manetkę to lepiej pakować się już wtedy w 11s.

Co do napędu to 34T z przodu i 42T z tyłu na góry to za mało... Przy 30T z przodu i 42T jakoś to daje radę...

Raczej szedłbym w takiej konfiguracji z tarczą 34T z przodu w kasetę 11-46T 11s z przerzutką XT RD-M8000.

Warto ominąć SLX w moim mniemaniu jeśli chodzi o napęd, XT to zupełnie inna klasa sprzętu.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie ,efekt szybkiego pisania 😃 oczywiście miałem na myśli deore 6000...również nie chcę się pchać w SLX bo dla mnie to trochę przerost formy nad treścią ponieważ te manetki które mam 670 to trochę tandeta! W starym rowerze mam xt750 z tyłu i klamkomanetki 3x8 deore z tego okresu i działają lepiej niż to SLX już pomijam fakt starych linek w deore, ponadto luzy na SLX są większe niż w tych starych...co do napędu, 10 Speed to max co założę, jeżdżę w większości siłowo i trochę mam obawy co do trwałości łańcucha ale czas pokaże i oczywiście przebieg...chciałem 2x9 albo 1x10 i wyszło to drugie , chyba bardziej do testów poza tym puszcza kozienicka nie ma strasznych podjazdów, a ja zauważyłem,  że od dawna ciągnie mnie w stronę szybkich i ciasnych zakrętów...jeszcze z tyłu deore shadow+ myślę, że obsłuży 42 zęby? ...a co do manetki to zależy mi na braku wskaźnika optycznego, fakt o XT myślałem ale ceny to masakra 😎

Edytowane przez wozo13
Opublikowano

Największą różnicę w działaniu XT (na plus) odczujesz przy manetkach i hamulcach, pozostałe komponenty spokojnie możesz brać Deore i/lub SLX.

Opublikowano

Właśnie przydałoby się zrzucanie po 2 i zmiana biegu po wciśnięciu cyngla,  a nie po puszczeniu  jak mam teraz w SLX... w sumie może warto ,wszak będę montował 1x więc potrzebna tylko jedna manetka. Trzeba coś starszego bo chcę zostać przy 10 rz. a teraz od SLX w górę wszystko 11rz...coś poszukam 😆

Opublikowano (edytowane)

To poszukaj manetki SL-M780

Edytowane przez cieq