szenkx Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Cześć, Nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie przez szukajkę, więc zapytam tutaj. Jak i czy w ogóle da się przerobić mocowanie manetek i-spec-b (SL-M670-B) na obejmę ? Obecnie mam klamki Tektro i nie chcę ich w tej chwili zmieniać. Odpowiadając na pytanie czemu taka manetka, a nie od razu na obejmę. Bo taką mam/mogę mieć. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Nie ma takich przejściówek niestety. Odnośnik do komentarza
szenkx Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 (edytowane) Czyli zostaje mi zmiana klamek, zakup innych manetek albo zrobienie czegoś samemu ? @SpiderMAN znalazłem coś takiego: https://fairwheelbikes.com/kcnc-i-spec-shifter-clamps/ Cytat I-Spec is Shimano's system for integrating their flat bar shifters and brake levers into a clean and simple single bar clamp. For riders wishing to use a non-Shimano brake system with their I-Spec equipped shifters, this presents a problem, since the integrated bar clamp is located on the brake lever. KCNC's I-Spec adapters are designed to solve this problem by converting I-Spec shifters to a standard independent clamp while adding a bit of flair in the process. Tylko w tej cenie to ja pewnie kupię klamki odpowiednie... edit: tak czy inaczej Cytat These are not compatible with the newer Shimano I-Spec B Shifter standard. Edytowane 20 Czerwca 2018 przez szenkx Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 54 minuty temu, szenkx napisał: Czyli zostaje mi zmiana klamek, zakup innych manetek albo zrobienie czegoś samemu ? No nie wiem czy zaciski Tektro będą działać z klamkami Shimano, to hydraulika jednak, powinny choć nie muszą. Odnośnik do komentarza
meehaw Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) Odgrzeję temat. Orientuje się może ktoś, czy klamka w którymś z systemów I-spec może działać niezależnie bez kompatybilnej manetki biegów (mam niezależną manetkę biegów DEORE 6000 montowaną na obejmę)? Ciężko mi znaleźć hamulce XT na zwykłą obejmę. Edytowane 14 Listopada 2020 przez meehaw Odnośnik do komentarza
Motke Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 3 godziny temu, meehaw napisał: Orientuje się może ktoś, czy klamka w którymś z systemów I-spec może działać niezależnie bez kompatybilnej manetki biegów (mam niezależną manetkę biegów DEORE 6000 montowaną na obejmę)? Ciężko mi znaleźć hamulce XT na zwykłą obejmę. Bez problemu będzie działać. Po prostu nie zdejmujesz tego plastikowego wypełniacza, który jest pomiędzy klamką a kierownicą (ten o kształcie sierpa) 1 Odnośnik do komentarza
meehaw Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 Dziękuję @Motke - tak mi się właśnie wydawało że I-SPEC jest w zasadzie samodzielny w tę stronę. W drugą gorzej. ;-] Pozdrowienia! Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 16 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2020 Klamki z i-spec A,B i II współgrają z manetkami na obejmę. Dopiero klamki z i-spec EV wymagają "specjalnych" manetek. Odnośnik do komentarza
meehaw Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 (edytowane) Mały update: No więc założyłem sobie hamulce XT (I-spec EV) z tymi manetkami biegów (deore 6000 "z telewizorkiem" na obejmę) i nawet jakoś to działa, jednak są małe problemy: Nie leżą one idealnie - przerwa między kierownicą a dolną wajchą manetki jest dość wąska, przez co przełączanie górnej wajchy (podczas wsuwania palca w tę szczelinę) nie jest w pełni komfortowe. Za to same klamki XT (M8100) są tak zaprojektowane, że podpórka do kierownicy jest oddalona od mocowania EV (które jest na środku pojemniczka), przez co odległość od gripa była zdecydowanie za duża - rozwiązałem to tak, że podpórkę klamki zamontowałem już na gripie. Reasumując - mimo, iż się da, to jeśli dodatkowe pieniądze na dedykowane manetki w systemie EV nie będą wielkim problemem, to wydaje mi się, że jednak warto wymienić cały pakiet - tak właśnie planuję uczynić i manetki wymienić. Edytowane 12 Stycznia 2021 przez meehaw - Odnośnik do komentarza
ElTorroLoco Opublikowano 6 Marca Udostępnij Opublikowano 6 Marca Witam. Nie będę powielał tematu, bo podobny. Mam manetki XT i SLX z I-spec B oraz hamulce BL6000 i BL6100. Do BL6000 raczej niema opcji podłączenia, natomiast BL6100 ma system I spec EV. A więc opcje jakie widzę. 1. Obejma do I spec B - ma ktoś jakąś sprawdzoną? 2. Jakiś sposób montażu do systemu I spec EV w klamkach? 3. Wymiana w manetkach I Spec B na I spec EV. Te elementy aluminiowe da się zdjąć? Problemem jest też trochę cena. Bez sensu wydawać za obejmę, czy adapter tyle co za nową manetkę 😉 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi