Skocz do zawartości

Siodelko zelowe

Yogurt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcial bym kupic siodelko Selle SMP extra ktore wystepuje w dwoch wariantach zel i zwykle.

Tak to dokladnie wyglada w opisie

Padding: Soft Gel

lub

Padding: Foamed elastomer

Kompletnie sie na tym nie znam i jestem ciekawy waszych opinii, doswiadczen.

Opublikowano

Mam rękawiczki rowerowe i już tylko z nazwy są żelowe. Żel się ubił po paru miesiącach.
Z tego co czytałem, to ogólnie żelowe siodełka są lepsze dla osób rzadko jeżdżących i początkujących, ale nie pamiętam dlaczego :(

• Pomógł 1
Opublikowano

Moje żelowe rękawiczki nie chcą się już któryś rok ubić. Pytanie, ile masz żelu w tych rękawiczkach, a ile innego wypełnienia.

Jeśli siodełko ma sporo żelu i jest przez to bardzo miękkie (typowe kanapy), to dla długodystansowców się nie nadaje, bo kuper się zapada i całość cierpi. Można to sprawdzić badając palcem siodełko. Jeśli się łatwo palec zapada, to nie będzie dobrze przy dłuższych wycieczkach.

Ja trzeci rok ujeżdżam żelowe siodełko Selle Italia Donna i niedawno dokupiłam drugie identyczne do Krossa Soila. Nic się nie ubiło, a na siodełku robię spokojnie  jednorazowo 50-70km, a dwa razy zdarzyło się i 100km. 

Opublikowano

Żel się nie może ubić :) chyba, że to nie był żel, albo uciekł gdzieś bokiem. Co do żelowego siodełka, to jak sądzą co poniektórzy, żel za bardzo dopasowuje się do ciała, co w efekcie prowadzi do odparzeń na większych dystansach. Jeśli chodzi o ubijanie się zwykłego siodła. to sporo km musisz zrobić przez kilka lat, aby można to było odczuć.

Najlepiej jakbyś miał możliwość sam przetestować, które siodło będzie lepsze w twoim przypadku. Weź na początek żelowe i jak będzie ok, zostaw. Jeśli nie, wymień na zwykle. Pamiętaj też, że zwykłe siodło wcale też nie musi ci podpasować i nie chodzi tu tylko o prawidłowy rozstaw kości kulszowych, ale najzwyczajniej o sam kształt siodełka, jego twardość itp. Miększe też nie znaczy lepsze.

• Pomógł 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pytanie podstawowe - jaki długie trasy robisz?
Przy krótszych żel będzie lepszym rozwiązaniem, powyżej 50km raczej już nie pomaga a szkodzi. Lepsze dopasowania do zadka ogranicza przepływ powietrza przez co będziesz musiał wstawać co chwila.

To tak jak z tymi wielkimi fotelami skórzanymi - siadasz, zapadasz się i myślisz "ale błogo" ale po 40 minut już się cały pocisz :)