Skocz do zawartości

W okularach czy bez ?

dfq

Rekomendowane odpowiedzi

Ja raz na Korsyce jechałam na rowerze i miałam ciemne okulary z mniejszymi ramkami niż sportowe. Jakiś lokalny owad wpadł mi między oprawkę a oko i kilkukrotnie ukąsił mnie w górną powiekę. Piekło, jakby mnie ktoś kwasem polał albo ogniem przypalał. Cudem się na jezdnię nie wywaliłam z wrażenia. Zaraz po tej przygodzie kupiłam okulary, które miały większe oprawki i lepiej zabezpieczały oczy przed takimi przygodami. Jazdy bez okularów w ogóle sobie nie wyobrażam.

Jazdy bez okularów sobie nie wyobrażam. W poprzednim sezonie dostałem kamyczkiem z pod koła samochodu, który trafił mnie prosto w szkło okularów, szkło pękło, ale oko całe. Jeszce przydałoby się coś na otwór gębowy, bo tydzień temu coś złowiłem i użądliło mnie w język. Na szczęście nie była to chyba osa czy pszczoła, bo oprócz lekkiej opuchlizny i bólu nic mi nie dolegało i spokojnie dokończyłem planowaną trasę.

Bez okularów nie ruszam. Co prawda noszę na codzień od drugiego roku życia ;) ale na rower tylko rowerowe, dokładnie osłaniające oczy. Nie tylko przed owadami, ale w moim przypadku głównie przed gałęziami. 

5 godzin temu, dfq napisał:

Też tak mam z niektórymi "chinczykami".

Może kup jakieś  lepsze ?

3 godziny temu, Sziva napisał:

Widocznie musisz zainwestować w lepsze szkła.

Posiadam okulary od meridy. Dałem za nie 100zł :/

1 minutę temu, MateGG napisał:

Posiadam okulary od meridy. Dałem za nie 100zł :/

A masz możliwość pożyczyć od kogoś inne okulary i potestować? U mnie sprawdza się firma Arctica i Brenda. Dobrze jest kupić okulary od firmy, która głównie okulary robi, bo brandowane produkty, to nie zawsze cud miód i orzeszki w danej dziedzinie.

Teraz, Sziva napisał:

A masz możliwość pożyczyć od kogoś inne okulary i potestować? U mnie sprawdza się firma Arctica i Brenda. Dobrze jest kupić okulary od firmy, która głównie okulary robi, bo brandowane produkty, to nie zawsze cud miód i orzeszki w danej dziedzinie.

Teoretycznie tak ale wszyscy posiadają okulary z marketów itp. same hipsterskie dziadostwa. Prawdziwych okularów niema nikt tak naprawdę ze znajomych. Gdzieś wyczytałem że to może być wina tego że są to kolorowe szkła czyli od zewnętrznej strony jakby tęcza. Jest to możliwe?

A może ktoś z rodziny ma ciemne okulary, ale nie z marketu?

Zawsze możesz też ze swoimi okularami podejść do optyka, żeby Ci sprawdził czy wszystko jest z nimi ok. Może mają jakąś wadę ukrytą? 

Moja koleżanka raz wymieniała okulary korekcyjne na nowsze i źle wstawiono jej szkła. Przez tę wadę miała wrażenie, że gdy idzie, to ziemia jej spod nóg ucieka. Optyk poprawił osadzenie szkieł i wszystko wróciło do normy.

8 godzin temu, stanislaw.kozuchowicz napisał:

@MateGG

Konsultowałeś ten problem z okulistą? Masz zdiagnozowaną jakąś wadę wzroku?

nie konsultowałem jeszcze. Wady niemam.

8 godzin temu, Sziva napisał:

A może ktoś z rodziny ma ciemne okulary, ale nie z marketu?

Zawsze możesz też ze swoimi okularami podejść do optyka, żeby Ci sprawdził czy wszystko jest z nimi ok. Może mają jakąś wadę ukrytą? 

Moja koleżanka raz wymieniała okulary korekcyjne na nowsze i źle wstawiono jej szkła. Przez tę wadę miała wrażenie, że gdy idzie, to ziemia jej spod nóg ucieka. Optyk poprawił osadzenie szkieł i wszystko wróciło do normy.

niby wsumie mama ma od optyka okulary przystosowane do jazdy samochodem itp. Sprawdzę je

Od czasu jak mi robal wpadł do oka na dość ruchliwej ścieżce i mało nie przywaliłem w kogoś (wtedy człowiek zapomina o jeździe, tylko myśli jak to szybko wyjąć) jeżdżę wyłącznie w okularach. Okulary chronią też przed wiatrem, więc oko tak nie wysycha. Ważne jak ktoś nosi soczewki jak ja :] Kolejny plus jak jeździsz w terenie to piach masz potem wszędzie, okulary w jakiś sposób chronią przed tym kurzem i pyłem na leśnych, czy polnych drogach.

Zawsze okulary, tak jak ktoś napisał „nawet przezroczyste za 5 zł”!

Używam okularów sportowych Arctica z polaryzacją, a teraz kupiłem chińskie RockBros (ale te już tak nie zabezpieczają od dołu oka przed wpadnięciem owadów, ale jak na razie dają radę i za około 60 zł z wymiennymi szkłami są dobrą opcją )

W dniu 20.06.2018 o 14:12, gielo napisał:

Od czasu jak mi robal wpadł do oka na dość ruchliwej ścieżce i mało nie przywaliłem w kogoś (wtedy człowiek zapomina o jeździe, tylko myśli jak to szybko wyjąć) jeżdżę wyłącznie w okularach.

Ja miałem jeszcze "lepiej" - muchy w obydwu oczach w odstępie paru sekund. Pierwsza myśl, nie skręcać, zatrzymać się nie za gwałtownie i potem się można było muchami zająć. Koszmar :/

mateusz_zwolinski
21 godzin temu, Veext napisał:

Używam okularów sportowych Arctica z polaryzacją

Po co polaryzacja na rower?

Jak okulary to oczywiście Oakley. Niezależnie od warunków, pory dnia, ochrona oczu to podstawa.

W dniu 19.06.2018 o 09:32, stanislaw.kozuchowicz napisał:

Żaden z zawodowców też nie jeździ z "gołym okiem" ;) Żeby się przekonać wystarczy obejrzeć relacje z jakichkolwiek zawodów czy to DH, XC czy szosa.

Dokładnie tak.

Edytowane przez mateusz_zwolinski