Mietek Opublikowano 17 Czerwca 2018 Opublikowano 17 Czerwca 2018 (edytowane) Hej, Mam pytanko,jestem posiadaczem shimano m355 i po ostatniej glebie skrzywiłem tarczę z tyłu. Tarcze to shimano sm-rt26-s z przodu 180mm z tyłu 160mm. Tutaj pojawia się moje pytanie,czy po wymianie tarczy na większe i np dajmy że będą to slx 200mm poprawi to działanie hamulców i czy pozbędę się problemu z dzwoniącymi tarczami ? Bo nie ukrywam najlepiej one nie hamowały najgorsze było jak deszcz spadł wtedy to już wgl 0 hamulców :C Roweru używam do jazdy w lekkim terenie i po mieście. Edytowane 22 Lipca 2018 przez Heboket Błąd językowy
Ares Opublikowano 17 Czerwca 2018 Opublikowano 17 Czerwca 2018 Na wszystkie pytania odpowiedz jest jedna, nie.
Mietek Opublikowano 17 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2018 Czyli zostaje wymiana hamulcy na nowe ;/ to trochę słabo
MarioVento Opublikowano 17 Lipca 2018 Opublikowano 17 Lipca 2018 Porównywałem działanie tego modelu z slx m675. Model m355 to spowalniacze w stosunku do slx
trollu Opublikowano 18 Lipca 2018 Opublikowano 18 Lipca 2018 Czasami wystarczy odtłuścić tarczę i whmienić klocki na metaliki żeby była różnica
Kruk Opublikowano 22 Lipca 2018 Opublikowano 22 Lipca 2018 Czym większa tarcz tym większa siła hamowania, tak samo się tyczy kloców czym bardziej metaliczne tym teoretycznie mocniejsze. M355 to spowalniacie, są okey ale nie wymagaj od nich za wiele. Tarcze na aluminiowym pająku na pewno zwiększają swoją sztywność, nie mniej czy większa tarcza tym mniej sztywna racji odległości środka tarczy do zacisku.
Gość Opublikowano 30 Lipca 2018 Opublikowano 30 Lipca 2018 I po to założyłeś kolejny wątek? Na początek użyj szukajki... Dowiesz się wtedy, że można zainwestować w klocki półmetaliczne, żeby choć trochę poprawić działanie tych hampli... Żeby tarcze mniej dzwoniły w zakrętach trzeba wymienić zaciski kół, na takie skręcane na imbus, ale o tym też już było. Nie jest to rozwiązanie w 100% skuteczne, ale poprawia nieco sytuację.
Rekomendowane odpowiedzi