Skocz do zawartości

Rama za duża czy za mała?

lemon

Rekomendowane odpowiedzi

Dobieram (korzystając z kalkulatora producenta) rower fitnes z amortyzowanym przodem (Canyon Pathlite WMN AL SL8.0). Ze wzrostu (163) wychodzi mi rama XS, a z długości nogi (73) 2XS. Pojawia się zatem pytanie, czy w takiej sytuacji lepiej wybrać ramę mniejszą, czy większą?

43 minuty temu, Sziva napisał:

Mam podobne wymiary i rama 16" jest dla mnie idealna. 

Wybacz pytanie laika, ale 16" niewiele mi mówi w tym wypadku. Pathlite WMN ma tak "nienormalną" geometrię, że długość rury podsiodłowej dla 2XS i XS to odpowiednio 14" i 15,5", ale ja obawiam się raczej o dopuszczalny zakres wysokości siodła i stack. W geometrii WMN rura górna schodzi dość nisko (rura podsiodłowa jest krótka), ale za to wysunięcie sztycy jest duże. Podała byś mi do porównania właśnie wartości zakresu regulacji wysokości siodełka i stack dla Twojego roweru? Mówisz o rowerze szosowym, MTB, fitnes, bo w zależności od przeznaczenia chyba inaczej dobiera się wielkość? Albo może podasz mi model roweru o jakim mówisz, to samodzielnie porównam geometrię?

16" mam w Kross Soil i w Merida FLX Carbon Race-V. Mój wzrost to 162cm, a długość wewnętrzna nogi mierzona przeze mnie 73cm, a przez speca od bike fittingu 75cm.

Regulacja wysokości siodła zależy od długosci sztycy - zawsze można wstawić dłuższą sztycę.

Myślę, że dobrym pomysłem jest też skonsultowanie rozmiaru z doradcą Canyona.

Często powtarzana jest opinia, że gdy jesteśmy na granicy rozmiarów to bezpieczniej jest wziąć ramę mniejszą. Patrząc na moje doświadczenia muszę powiedzieć, że lepiej mi się zawsze jeździło na rowerze mniejszym niż delikatnie za dużym.

29 minut temu, GrochowaMTB napisał:

Często powtarzana jest opinia, że gdy jesteśmy na granicy rozmiarów to bezpieczniej jest wziąć ramę mniejszą. Patrząc na moje doświadczenia muszę powiedzieć, że lepiej mi się zawsze jeździło na rowerze mniejszym niż delikatnie za dużym.

dokładnie :)  
+ mniejsza rama = lżejszy rower 

pozdr

• 5 tygodni później...

Z doświadczenia wiem, że kalkulator ramy to jedna sprawa, natomiast praktyka to co innego i warto przymierzyć się do danego modelu i rozmiaru tak aby do nas pasował i był przede wszystkim wygodny :)