adamrogas Opublikowano 16 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2018 Hej, mam nietypowy problem. Tylne koło mojego 29era jest ustawione nierównolegle do ramy, czyli tak, jakby lekko skręcało w lewą stronę, przez co przednim kołem muszę "nadrabiać", aby jechać prosto. Próbowałem wyciągać koło i zakładać na nowo, upewniając się, że oś weszła prawidłowo, niestety to nie rozwiązało problemu. Nie wiem co jest przyczyną takiego stanu rzeczy i proszę was o pomoc, pozdrawiam :). Odnośnik do komentarza
TwardyBlaszak Opublikowano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 Podobne zjawisko miałem kiedyś w składaku ale wtedy to ewidentnie była wina krzywej ramy a dokładnie tylnych trójkątów. Człek był wtedy młody i porywczy, po glebie winnym był zawsze rower a nie kierowca 😈 i czasem rower dostał kopa w korbę aż się rama pokrzywiła i miałem jednoślad co dwa ślady zostawiał. Twój rower to z opisu także już dwuślad, może dałeś mu kiedyś kopa albo upadłeś na rower. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 Zrób zdjęcie problemu i wrzuć tutaj. Jeden obraz wart więcej niż 1000 słów. Odnośnik do komentarza
sajekk Opublikowano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 Niech zgadne, masz krossa levela? Odnośnik do komentarza
adamrogas Opublikowano 17 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 12 godzin temu, sajekk napisał: Niech zgadne, masz krossa levela? Nie, Trek X-Caliber 8 2017 Odnośnik do komentarza
adamrogas Opublikowano 18 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2018 Wrzucę dzisiaj zdjęcie Odnośnik do komentarza
Karol Opublikowano 18 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2018 Napisz przy okazji czy rower masz od nowości oraz czy problem występował od razu po zakupie, czy "objawił się" w trakcie eksploatacji. Odnośnik do komentarza
adamrogas Opublikowano 18 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2018 Rower mam 1,5 roku, kupiony nowy. Zauważyłem to ok. 2 miesiące temu. Załączam dwa zdjęcia; jedno z przednim i jedno tylnym kołem. Na tym z przednim starałem się pokazać jak skręcone jest koło podczas jazdy prosto(może lekko przesadziłem, żeby uwidocznić różnicę od prawidłego ustawienia). Na drugim zdjęciu widok z tyłu, ale co już wcześniej mnie zdziwiło, nie widać tam szczególnych odchyłów od normy, przez co nabieram wątpliwości co do przyczyny zmiany pozycji koła z przodu, przybieraną przez koło, gdy jadę prosto. Jednak nie widzę innej przyczyny niż nierówne ustawienia koła tylnego. Zachęcam do dyskusji, może coś uda się wymyślić. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi