Skocz do zawartości

Cierpnące palce u stopy

moth

Rekomendowane odpowiedzi

budyn czekoladowy

zbyt ciasny but, dobry but, ale za mocno ściśnięty sznurówką/rzepem/klamrą, zła wkładka w bucie, złe ustawienie siodełka (pochylenie, przód-tył, wysokość), złe ustawienie bloków (jeśli jeździsz w spd/spdsl). 

Nic więcej nie przychodzi mi do głowy :)

Edytowane przez budyn czekoladowy

Hmm. Buty są dobrze dopasowane, wygodne i nie ściśnięte. Jeżdżę na zwykłych platformowych pedałach więc to też nie to, a siodełko jest dobrze ustawione. Nic nie boli prócz palców, które cierpną. Spróbuję jeszcze pojeździć na innym siodełku i dam znać :)

Mi też cierpły place w lewej stopie. Lewą nogę mam krótszą od prawej o 3cm. Nie miało znaczenia czy jadę w spd czy nie. Wybrałam się na bike-fitting i przy okazji zrobiłam sobie indywidualne wkładki do butów. Problem przeszedł, jak ręką odjął - zarówno w spd, jak i na platformach. 

Ustawiany był tylko jeden rower, a palce nie cierpną mi już na wszystkich trzech rowerach, więc to pewnie zasługa wkładek.

• 1 miesiąc temu...

Jedną z opcji jest też zbyt miękki but

Kolejną opcją jest za mały but na okoliczność lekko puchnących podczas jazdy stóp. Zazwyczaj warto mieć troszkę za duże buty, nie idealnie dopasowane w momencie przymierzania, ale idealne podczas wysiłku