Skocz do zawartości

Czy można załatać dętke łatką?

Seweryn ^^

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj zauważyłem że zeszło mi całkowicie powietrze z koła. Zdjąłem więc oponę i wyciągnąłem dętke. Znalazłem miejsce gdzie ucieka powietrze, jest to maluteńka dziurka. Nie chcę niepotrzebnie wydawać pieniędzy na nową dętke jeśli moge załatać starą. Czy możliwe jest załatać tą dziurkę łatką? 

Tak. Łatki znajdziesz tu. Koniecznie używaj wersji z oddzielnym klejem. Najekonomiczniej wychodzi mieć 3 dętki -- 2 na rowerze, 1 na zapas w plecaku/sakwie. Łatanie w trasie to sport ekstremalny, tzn. warto mieć ze sobą łatki, ale lepiej ich używać w domu.

Na wszelki wypadek gratuluję doskonałego trolla.

• Lubię to! 1
54 minuty temu, SpiderMAN napisał:

Ja polecam łatki samoprzylepne Topeak...

Też mogę polecić, łatwo przylepić i u mnie już tydzień trzyma ciśnięcie, jak nic. Zachęcony, kontynuuję eksperyment. 

Ja tam używam różnie. Czasem Topeaka samoprzylepnych, a czasem zwykłych :] Zbytniej różnicy w trwałości między nimi nie zauważyłem  :] Samoprzylepne mam na dętcę juz trzeci rok i nic się z nimi nie dzieje. Minus ich jest taki, że jak powstanie wię…sza dziura jak np. rozcięcie to samoprzyl;epna nie przykryje, zwyjłe mają większą powierzchnię. Załatanie dętki ze zdjęciem koła i założeniem go ponownie to jakieś 15-30min. W deszczu dłużej :]

Ja używam dokładnie takie jak podałeś w linku od początku tego roku. U mnie one sprawdzają się bardzo dobrze. Od początku roku miałem jednego kapcia, bo kolec z jakiegoś krzewu się centralnie w oponę wbił. Kolec twardy jak gwóźdź :) Jeżdżę w różnym terenie, sporo po polnych i leśnych ścieżkach, także tych rzadko używanych przez ludzi. Opony mam zwykłe kendy sport cruising bez wkładki antyprzebiciowej, więc uważam, że nie jest źle :)

Jedyny minus tej taśmy jest taki, że wydłuża się czas złożenia koła, no i trzeba nabyć wprawy w założeniu tej taśmy.

A co sądzicie o łataniu dętek od rowerów szosowych, gdzie jak wiadomo ciśnienia są dość wysokie? Do tej pory w szosie złapałem 2 kapcie, w obu przypadkach zmieniłem dętkę - te z Deca to tylko kilka PLNów, nie widziałem więc sensu łatania pomimo małych dziurek.