Skocz do zawartości

Segmenty Strava z Wahoo Bolt kontra smartfon - różnice

olson

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim!

Witam serdecznie, mój pierwszy post na forum.

Ostatnimi czasy czytałem cały polsko/angielski internet omawiajacy tematy nawigacji rowerowych, wybór padł na Wahoo Elemnt Bolt. Jestem po po pierwszej wycieczce kompletnie nową trasą, przez którą Bolt przeprowadził mnie wzorowo - jestem bardzo zadowolony. Jednakże z zamiłowania do cyferek i danych zbieranych do urządzenia, postanowiłem logować trasę równolegle również za pomocą smartfona, z którego korzystałem dotychczas będąc ciekawym, jakie objawią się róznice. I jeżeli chodzi o segmenty, to różnice się pojawiły i szczerze mówiąc są większe niż się spodziewałem.

Poniżej zrzuty z zapisanych segmentów na tej samej trasie, po lewej Wahoo Bolt, po prawej segmenty zarejestrowane przez tel. Na czerwono zaznaczyłem wszystkie różnice w czasach segmentów większe niż 1s. Nie bardzo niestety potrafię znaleźć zależnosć - niektóre czasy są mniejsze w jednym urządzeniu, niektóre w drugim. Pierwszym podejrzanym jest funkcja auto-pauzy włączona na obu urządzeniach, ale nie tłumaczy ona różnic na segmentach, które przejeżdzałem na 100% bez żadnego zatrzymania. Jeden segment zaznaczyłem na fioletowo - tam w środku segmentu zrobiłem przerwę na jedzenie/picie, ale wygląda to tak, jakby auto-pauza w Bolcie nie zaskoczyła (mimo wskazań na ekranie. Macie jakieś pomysły, czy to jest wszystko spowodowane? Aż takie różnice w rejestracji sygnału GPS? ale dlaczego w takim razie raz na "niekorzyść" jednego urządzenia, raz drugiego? 

f8d8bfb40e399cccmed.png

dc33cd1342ac0ef5med.png

ac07112e5fb2ff5fmed.png

Ostatni segment mnie już w ogóle zadziwia - tam się nigdzie nie zatrzymywałem, segment krótki, a różnica procentowo kosmiczna.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wrzuć sobie plik fit z bolta i wykesportuj ślad ze stravy, porównaj tu: https://www.dcrainmaker.com/analyzer

Jak ci się nie chce, wystarczy też zobaczyć porównanie na mapie - założę się że ślad z telefonu bardziej pływa na boki, jest bardziej zygzakowaty. Po prostu najczęściej GPS w telefonie jest mniej dokładny niż w dedykowanym urządzeniu.

Oprócz tego: bolt zapisuje dane do pliku co jedną sekundę. Telefon zazwyczaj robi to częściej.

Opublikowano

Telefon zazwyczaj robi to częściej.

Tu akurat nie będzie różnicy pomiędzy urządzeniem dedykowanym a smartfonem. Możliwości Androida nie pozwalają na częstszy odczyt niż co 1s. Podobnie w przypadku iOS. API pozwala na ustawienie parametru odswiezania na mniejszą wartość, ale w praktyce nic to nie daje.

Opublikowano

O to ciekawe. Raz jak sklejałem dwa pliki, jeden z zegarka, a drugi z telefonu, to wydawało mi się że zapis z telefonu był częściej niż co sekundę. Ale nie kłócę się, nie zwracałem wtedy na to szczególnej uwagi.

Opublikowano (edytowane)

Dlatego zaznaczyłem różnice w czasach powyżej 1 sekundy, mając na uwadze częstotliwość zapisu pozycji. 

Jeżeli chodzi o ślad trasy i dokładność GPS - mój telefon jest bardzo dokładny, nie raz analizowałem trasy i nawet w lasach pokrywały sie praktycznie idealnie ze ścieżkami z widoku satelitarnego, niedokładnosć samego śledzenia GPS wykluczam.

Ciekawe natomiast jest co innego, na przykładzie ostatniego segmentu z 10s. różnicy. Ślad zarejestrowany Boltem i telefonem jest identyczny. Chwilę wcześniej są światłą (dla pieszych) na których czekałem. Segment z Bolta został rozpoczęty po jednej stronie ulicy jak stałem na światłach, segment z telefonu ruszył po drugiej stronie ulicy, jak już jechałem. OK - można powiedzieć że to własnie rozbieżność GPS, ale nie do końca - na mapie w Stravie segment z Bolta jest podświetlony zaczynając się te 15 metrów wcześniej, a na mapie z telefonu jest podswietlony dalej i tego już nie rozumiem.

Być może jest to akademicka dyskusja, ale jednak poruszam temat bo róznice są jednak dosyć mocno widoczne.

Edytowane przez olson